Skocz do zawartości

[rower] Canyon, Cube, Radon za ok. 7k

been

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry szanownym.

Powstał taki otóż dylemat:

muszę szybko (bo inaczej oszaleję) wybrać spośród tych 3 modeli:

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29-8-0_id_25881_.htm#geo18/ za 6,8kzł

http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1490/Cube.Reaction.SL.29./ za 7,2kzł

https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3175/ za 7,1kzł

(Koszty total z ew. wysyłką)

Cube czeka w sklepie za rogiem i po mojemu jest całkiem ok.

Canyon - punktuje we wszystkich testach

Radon - najlepsza cena i osprzęt.

Cel: szybkie przejażdżki po lasach i pagórkach, terenowo-turystyczne trasy 60-90 km + kilka amatorskich maratonów w roku.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i błagam o niedorzucanie kolejnych modeli ;)

Napisano

wszystkie trzy koła są świetne, warto przyjrzeć się geometrii i rozmiarom, który będzie 

do Ciebie i Twoich preferencji najlepiej pasował.

Czasami człowiek mieści się dokładnie pomiędzy rozmiarami i to jest kłopot.

pod tym kątem bym radził to przeanalizować a tak w ogóle to ja bym brał radona :)

Napisano

Dzięki, mnie też Radon wydaje się najsensowniejszy.

O ile dobrze czytam tabelki, to Canyon i Radon mają dość podobną geometrię, natomiast Cube bedzie trochę bardziej "turystyczny".

Czy ktoś mógłby to potwierdzić?

Napisano

Radon będzie mniej zwrotny, bo ma sporo dłuższe tylne widełki. 

Canyon ma bardziej wysunięte do przodu przednie koło przez kąt główki, za to bardziej pionową sztycę. Geometria jest zupełnie inna, ale daje bardzo dobrą kombinację stabilności i zwrotności. 

Radon ma geometrię bardziej klasyczną - mnie osobiście gorzej się jeździ na takiej na 29erze. Mam wrażenie, że łatwiej skręcić kierownicę, ale jednocześnie rower jest bardziej mulasty gdy skręca.  Ciężko to opisać, ale geo Canyona mi się znacznie bardziej podoba.

Napisano

Podobnie jak Radon, tylko krótszy. Wydaje mi się że zachowywał się będzie podobnie. Bardziej rekreacyjna, wyprostowana sylwetka. Jak chcesz się ścigać, to chyba nie bardzo.

Napisano

No to żeby jeszcze utrudnić wybór, zadzwonił pan ze skiteamu, że może mi dać jeszcze parę stówek rabatu na Cube'a :)

Dzięki. Wiedzę już mam, czas na decyzję.

Chyba jednak wybiorę lokalny sklep, tym bardziej że przejażdżka na tym Cubie była bardzo fajna.

Napisano

Witam dołączam się do tematu też aktualnie zastanawiam się nad tymi modelami w innym temacie, na początku mój budżet to był 5000 zł lecz teraz wiem że mogę przeznaczyć więcej i ja po przeczytaniu pierwszych testów, zastanawiam się nad Radonem i Canyonem, 

i chyba moim wyborem jednak będzie Canyon. Aktualnie zastanawiam się nad zamówieniem go w najbliższych dniach. 

Napisano

A napisałbyś 2 słowa, dlaczego akurat Canyon?

Tak z ciekawości, gdzie znalazłeś testy Radona i Cuba Reaction?

Napisano

Na każdym forum przychodzi taki moment, że ktoś zabiera się za ocenę twojej mądrości ;-)

Może nie mam aż tak mocnych nerwów i dla mnie zakup nowej zabawki to sporo emocji. Miesiąc to ładne kilka/kilkanaście procent z życia roweru w moich rękach (na dodatek więcej km robię na szosie) i tyle jest dla mnie wart z jego ceny.

Na Cubie jeździłem i wydawało mi się, że prowadzi się zaiście i jest bardziej zwrotny od mojej starej 26ki.

Może się mylę, bo to mój pierwszy 29er i któryś z pozostałych rowerów byłby zaistszy, ale bliskość sprzedawcy i serwisu to dla mnie istotny argument.

Wszystkim dzięki za pomoc :)

Napisano

Na Cube jeździłeś i masz zerowe porównanie do Canyona, więc twoja mądrość jest średnia, ale się nie dziwię, od początku byłeś nastawiony na Cube i chciałeś tylko potwierdzenia swojego wyboru :teehee: nie wiem po co zakładałeś ten temat, żeby się pochwalić tym co kupujesz ?

Napisano

Zgadza się, zakładający temat wyraźnie napalił się na jeden rower i oczekuje potwierdzenia swojego wyboru, mógł go kupić bez pytania innych, skoro nie interesuje go co maja do powiedzenia ...

Napisano

Akurat od początku byłem nastawiony na Canyona.

Masz rację, nie powinienem zadawać pytań na tym forum. I tak, oczywiście - tu również masz rację - chodziło o pochwalenie się

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...