Skocz do zawartości

[Kaseta, przerzutka tylna i korba] czy taki zestaw będzie współpracował ?

Danielos84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Postanowiłem odświeżyć stary rowerek górski. Firmy niestety nie znam (taki starszy góral). W tym momencie posiada osprzęt shimano. Chciałbym do niego wrzucić na przód korbę shimano FC-M171 42T. Do tyłu kaseta MF-TZ07 8 speed, a do tego przerzutka shimano RD-M310 z niskim wózkiem. Klamko-Manetki shimano ST-EF51 3x8 lub klamko-manetki ST-EF60 3x8 Altus.

Proszę o odpowiedź czy taki zestaw powinien "ze sobą grać" i można go śmiało zamontować ? 

I jeszcze pytanie po wymianie korby trzeba by zamontować nowy wkład suportu ? co polecacie do tej korby (chodzi mi o coś taniego, bez szału :) ) ? 

Napisano

MF-TZ07 to jest 7rzędowy wolnobieg - musiałeś coś pomylić.

Niemniej jednak wszystko się ze sobą zgra bardzo dobrze i do tego nowy łańcuch też oczywiście dorzuć.

Suport, a ściślej długość osi dobiera się do korby, a do Twojej odpowiednia będzie 122,5 mm.

Napisano

Faktycznie pomyliłem ten wolnobieg :) 

A czy może być do tego zestawu coś takiego wtedy ?

SHIMANO kaseta CS-HG30 Acera 11-30 8 rzędowa oraz do tego Shimano łańcuch CN-HG40 ALIVIO BOX 8 RZĘDÓW ??

Jeszcze jedno pytanie. Czy zamiast tych klamko-manetek ST-EF51/60 można by je zamienić takimi manetkami ? SHIMANO ALTUS SL-M310 MANETKI 3X8 ??

co do SHIMANO kaseta CS-HG30 Acera 11-30 8 rzędowa taka dobra czy lepsza taka sama 11-32 ?

• Mod Team
Napisano

Kaseta ok, łańcucha bym nie brał.

Czy zamiast tych klamko-manetek ST-EF51/60 można by je zamienić takimi manetkami ? SHIMANO ALTUS SL-M310 MANETKI 3X8 ??

Jak najbardziej a nawet by sie przydało.

Acera 11-30 8 rzędowa taka dobra czy lepsza taka sama 11-32 ?

Ani lepsza ani gorsza - taka sama, ale o innym stopniowaniu, 11-32 pozwoli wjechać pod większe wzniesienie bo ma wiesza 1 zębatkę o 2 zęby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...