Skocz do zawartości

[korba] Czy tarcza będzie kompatybilna z korbą?

pawelpiwowarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam starą korbę Shimano FC-TS70, taką, czyli taką.

Chciałbym wymienić w niej tarcze. W sumie nie chciałbym, ale muszę ze względu na zużycie :-)

Teraz mam zamontowany zestaw dwóch tarcz 42z i 36z. Na moje amatorskie jeżdżenie po płaskiej Wielkopolsce prawie optymalne. Prawie, bo w miejsce tarczy 36-zębowej chciałbym zamontować tarczę 34-zębową (32z jest mi już za mała). Znalazłem tarczę 34-zębową, ale jest to zębatka Shimano Zee, dedykowana do napędów 1x10. Taka. No właśnie, rozstaw otworów mocujących niby taki sam, jak w mojej korbie, ale ze względu na to, że jest to tarcza do korb jednorzędowych mam wątpliwości, czy da się ją poprawnie zamontować do mojej korby.

Czy możecie rozwiać (lub potwierdzić) moje wątpliwości?

A, i jeżeli to ma znaczenie, dopiszę jeszcze że kaseta i łańcuch są 8-rzędowe a przednia manetka to obrotowa Sachs Quartz z mikroindeksacją.

Napisano

Zębatki do korb jednorzędowych nie mają ramp wspomagających zmianę biegów. Byłoby to trudne lub nawet niemożliwe.

Do tego zębatka taka może mieć kształt powodujący zrzucanie łańcucha między zębatki - jeśli "okręg zębów" jest odsunięty w lewo (patrząc na napęd stojąc z tyłu roweru) - takie zjawisko zachodzi np gdy do korby Sram zamontuje się zębatki Shimano.

Napisano

Tu jest podobny topik:

http://www.forumrowerowe.org/topic/87019-korba-shimano-fc-ts70-zamiennik/

Tarcze osobno są dość drogie i niekiedy( chyba częściej jednak) warto kupić korbe jak są do wymiany 42T i 32(średnia)T, czyli dwie zębatki najdroższe, one wyniosą 80% ceny nowej korby. Jak jedna średnia do wymiany to po 29zł 32T można kupić (z przesyłką 35zł) inaczej kupiłbym nowa korbę Alivio i 3 łańcuchy koniecznie na zmianę co 500-1000km - o tym chyba wiesz. 8rz łańcuch widziałem po 16zł nawet !!

Trzeba brać pod uwagę zużycie suportu i kasety, czyli oględziny , aby zastanowić się tylko nad wymianą zębatki 35zł lub zakupem zestawu => 3 x łańcuch + kaseta + korba + suport za około 200-250zł na kolejne 7000 km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...