pietia79 Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Krótkie pytanie, pewnie banalne, ale nie znalazłem jeszcze zadnego potwierdzenia. Czy suporty wyższych grup (np. slx, xt: SM-BB70) będą współpracować np. z korbą deore? Linia łancucha jest taka sama, ale jak zacząłem grzebać to np. shimano podaje, że do różnych suportów jest różna "odpowiednia" korba. http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI-1L60A-001/SI-1L60A-003-POL_v1_m56577569830674830.pdf Czy na przykład wspomniany SM-BB70 będzie współpracował ze wszystkimi korbami podanymi w ww. tabelce, czy już korby deore nie obsłuży. Szerokość taka sama, gwinty itd..
MokryxD Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Będzie działać, ale sensu zmian nie widzę, bo trwałość taka sama, a ino cena wyższa.
mklos1 Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Tak. Hollowtech to hollowtech i nie ma różnic. Podobno jest różnica między suportem szosowym a mtb, ale nie zgłębiałem tematu w tym kierunku. Osobiście mam korbę Sora i suport Dura Ace - działa.
pietia79 Napisano 24 Marca 2014 Autor Napisano 24 Marca 2014 Dzięki. Tak podejrzewałem, ale mnie japońce w błąd wprowadzili
tobo Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Miski suportów szosowych Shimano są troszeczkę szersze niż suportów mtb. Oczywiście że jest jedna odpowiednia korba do danego suportu Podobnie jak są najlepsze buty do danego espedeka tej firmy Dla osób niewtajemniczonych takie zalecenia są istotne przy wyborze części a to wiąże się z większymi dochodami dla Shimano
Kristofer37 Napisano 13 Lipca 2014 Napisano 13 Lipca 2014 Mam w rowerze MTB suport SM-BB70, czy jest coś lepszego jakościowo i drugie pytanie: czy miski suportu mocno powinny być wkręcone w mufę, czy siła ma znaczenie na pracę łożysk, oczywiście wiem, że siła z jaką powinno się dokręcać jest określona (za pomocą klucza dynam.), jeżeli go niem mam, jeżeli będę się starał dokręcić mocno (kluczem pro) jakie istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia gwintu, itp. Z góry dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.