Skocz do zawartości

[stery] Jaki typ sterów do tej ramy?

marcin11033

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry cześć i czołem! Mam taki problem wydawało by się błahy i wałkowany wiele razy. Ale pomocy. Nie wiem jakie stery kupić. Chodzi mi o to jakie mam stery kupić bo mam miski sterów w ramie. I własnie o to się rozchodzi. Bo jak rozumiem do tej ramy nie  musze i chyba nie mogę wcisnąc tych misek sterowych. Poprostu chodzi o to jaki musze kupic typ sterów. Coś takiego mam.ineujq.jpg

Napisano

Dzień dobry cześć i czołem! Mam taki problem wydawało by się błahy i wałkowany wiele razy. Ale pomocy. Nie wiem jakie stery kupić. Chodzi mi o to jakie mam stery kupić bo mam miski sterów w ramie. I własnie o to się rozchodzi. Bo jak rozumiem do tej ramy nie  musze i chyba nie mogę wcisnąc tych misek sterowych. Poprostu chodzi o to jaki musze kupic typ sterów. Coś takiego mam.ineujq.jpg

http://www.bikekatalog.pl/2011/rowery/1555/Unibike.DIRT.UNDERGROUND.ZONEONE./  Taka rama

Napisano

Potrzebujesz sterów typu AHEAD, ale klasycznych z miskami zewnętrznymi (typu cartridge).

Stare miski, czyli te ze zdjęcia musisz wybić i wprasować nowe, które będą w zestawie.

Napisano

a czy w przypadku jeżeli lozyska z nowych sterów, te wianki, dobrze by leżały w miskach(czasami są jakieś różnice rozmiarowe), można zostawić stare, jeśli nie są w złym stanie?

Napisano

Ostatecznie można, ale skoro miski są w zestawie to czy to problem? Miski nie zużywają się jakoś tragicznie, ale nawet jeśli tego nie widać to wytarte lekko są zawsze.

Stare wybija się młotkiem i śrubokrętem, a nowe wprasować można domową prasą: długa śruba lub gwintowany pręt, dwie duuuże podkładki (większe od misek) i 2 nakrętki i skręcając dwoma kluczami miski wchodzą gładko i równo. Można niby wbijać młotkiem przez drewno, ale nigdy nie próbowałem.

Napisano

tak tak, wiem, ze jest taki sposób, pytam w zasadzie z ciekawosci, co mysla o tym inni, przy okazji tego tematu, byc moze ktos bedzie mial kiedys takie pytanie:)

Napisano

No jak kupisz nowe stery to żal tych misek nie wybić i nie wsadzić nowych. Co  z nimi robisz? Generalnie zasada jest taka, że jak łożysko jest tzw. maszynowe, to zużycie miski nie jest aż tak istotne. Wsadzasz łożysko w miskę i jazda. Jak kulki przesuwają się bezpośrednio po misce to nie powinna ona mieć wżerów, bo kulki się o nie uszkadzają, potem uszkadza jedna drugą, całość coraz ciężej chodzi itd.  

Napisano

a nowe wprasować można domową prasą: długa śruba lub gwintowany pręt, dwie duuuże podkładki
  Aj tam jako prosty chłop zrobiłem to 2 deseczkami i młotkiem. A wszystko idealnie się obraca itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...