Skocz do zawartości

[opony] schwalbe nobby nic

marnon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziwne, 2,25 mam i oceniam toczenie się po twardym na wyjątkowo lekko. Widać to subtelne odczucia i zależy do czego je odnosimy. Tobo jak tu gdzieś jesteś też masz bezp. porównanie choć ty miałeś chyba 2,4 NN i 2,5 MountainKinng teraz, jakie są Twe odczucia w takim bezp. porównaniu ?

Napisano

Nie ma Mountain King'ow 2,5" - najgrubsze jest 2,4" :whistling: Zauwaz, ze Conti jest sporo lzejsze w tym samym rozmiarze, wiec na pewno ma to wplyw na subiektywne odczucie oporow toczenia.

Napisano

No nie łap mnie za słowa NN 2,5 a MK 2,4. Ale Tobo się na razie na MK nie najeździł więc porównania nie będzie z jego strony. No a jak Conti jest lżejsze to przecież wcale nie musi oznaczać że będzie się lżej toczyć, co najwyżej jeszcze szybciej ścierać :whistling: .

Napisano

opona toczy sie lekko - to wiem. choc jak dla mnie wynika to bardziej z niskiej masy opony i ogolnego odciazenia roweru w ciagu ostatnich miesiecy (zazwyczaj ten kaliber ktorego uzywalem wazyl w granicach 800-1000 gram). co do scierania - przod nie jest zbyt wymierny jesli chodzi o stwierdzenie tempa zuzycia opony. :whistling:

jako napedowa raczej sie nie nadaje bo scianki są bardzo cienkie. nie zalozylbym SUPERSONIC na tyl. jesli juz to protection. sta gram wiecej ale przynajmniej byloby bezpieczniej.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Osobiscie nigdy nie jezdzilem na NibyNicach (choc powaznie rozwazalem te papcie) ale w sumie nie zaluje. Na tegorocznej TC widzialem tyle kich wlasnie na NN-ach ze zwatpilem. Poza tym tak skatowanych opon (wierzchnia warstwa zdarta do oplotu, oblazace platami klocki, sznyty jak po brzytwie) w zyciu jeszcze nie spotkalem.

I tu zastanawiam sie czy to byly jakies feralne sztuki czy co? Bo moje obserwacje stoja w jasnej sprzecznosci z opiniami forumowych uzytkownikow...

OSTRO!

I.

Napisano

a jakie macie przbiegi, tzn ile tak opona przejedzie. oczywiście mniej więcej, bo wyniki mogą się bardzo różnić. bo zastanawiam się, czy inwestować w te oponki. pozdr

Napisano

Moje mają coś około 4500 km - tak na oko, może być ciut więcej, ciut mniej (jeśli już, to chyba więcej niż mniej). Na tylnej oponie widać już minimalne ślady zużycia - ale pojawiły się (jak zawsze zresztą w moim przypadku) dopiero pod wpływem wyjazdu w góry :D .

Z moją wagą naprawdę trudno zarżnąć oponę :)

Pozdrówko piórkowe :)

Napisano

4500km? Prawie zero zużycia? Już wiem jakie oponki kupuje na przyszły sezon, też ważę nie wiele teraz tak ~55kg :)

A dużo z tych kilometrów (orientacyjnie) zrobiły na szosie?

Napisano

Co najmniej połowę przebiegu (niestety...).

Pozdrówko orientacyjne :)

PS. Tylko żeby potem nie było na mnie :D ! Słyszałam również mniej pochlebne opinie o ich trwałości... rzecz w tym, że ja jakoś nie potrafię masakrować opon :) - jaka by nie była, zawsze długo mi służy.

Napisano

ja po 1500km (Niby Nic :P) na tyle mam do wymiany no ale nie oszczędzam ich na kamienistych beskidzkich zjazdach a tylko tak ten wyprawowy rower wykorzystuję

• 2 miesiące temu...
Napisano

strasznie waskie te opony są, aż sie przeraziłem, że to 1.6", nie wiem co z nimi zrobić, bo to fatalnie wygląda :)

61e0a7136863ae94m.jpg

// kiepska jakość zdjęcia, bo to dziadowski K850i, dzisiaj go oddaje, złom ... K800 robi 10x lepsze

w porównaniu z moimi conti survival 2.3 (realne 2.1) to ta wygląda jak oponka do kolarki :)

Napisano

te co ja mam to 2.1, a najwyżej dałbym im 1.7, aż strach siadac na ten rower bo oponki wyglądają na bardzo delikatne, ogólnie to jestem zawiedziony, bo spodziewałem się, że opona będzie szersza, a ta wygląda jak terenówka w Pelikanie :)

Napisano

Chyba żartujesz... poza tym masz tę oponę założoną na odwrót <_< - przeczytaj oznakowanie na boku.

W porównaniu z Survivalem oponka jest węższa o jakiś centymetr, za to ma sporo wyższy profil. Jeździ się na niej świetnie (pod warunkiem poprawnego założenia :( ) - nie masz się czego obawiać. Jeśli chcesz szerszą - trzeba było zakupić 2,25; ta jest znów o jakieś na oko 0,5 cm szersza od Survivala (który realnie ma około 2,2").

Pozdrówko uspokajające :P

Napisano

Poważnie odpowiem na śmieszne pytanie: poszukaj na forum, był tutaj już temat właśnie o usuwaniu białych napisów z opon (bodajże w dziale Koła albo Konserwacja).

Pozdrówko kamuflażowe <_<

Napisano

rzeczywiście założone na odwrót :P ,a tak pilnowałem, aby było dobrze :( , na razie nie zrobiłem żadnej jazdy, więc zaraz to poprawie, a co do rozmiaru, to kupiłem je bo były dosyć tanie i liczyłem, że będa szerokie, a nie chciałem przesadzić jak po ostatnim zakupie oponek Maxxis, które miały straszne opory toczenia, teraz zastanawiam sie czy je oddać czy zostawić <_<

Napisano

Póki nie używane, a wiesz na pewno, że wolałbyś szersze - może faktycznie wymień? Z tego, co słyszałam od użytkowników (a nawet sama widziałam w 2 przypadkach <_< ) - 2,25 też ma niezbyt duże opory toczenia i nieźle się na niej śmiga po asfalcie.

Pozdrówko sprinterskie :(

Napisano

NN 2.1 to bardzo zacne gumowce :-) Mam komplet takich (właśnie 2.1) i przyznam szczerze, że u mnie wyglądają nieco, jakby to powiedzieć, szerzej (na Twojej fotce faktycznie wyglądają jak szytki - ale to może kwestia ujęcia. A'propos k850i - wcale nie robi takich złych fotek. Mam go i porównując do poprzedniego k810i, to jakość zdjęć jest lepsza. No, jeśli można w ogóle mówić o jakości zdjęć z komórki :-) ). Opona faktycznie może budzić mieszane uczucia, bo jej boczna powierzchnia wygląda dość delikatnie (zapewne efekt zbijania wagi) i w kontakcie z ostrymi kamieniami może być różnie. W błotku opona spisuje się rewelacyjnie - nie zapycha się i zapewnia bardzo wysoką przyczepność. Przejechałem na tych oponkach na razie jakieś 300 km po śniegu, błocie, kamieniach i szosie i jestem bardzo zadowolony. Na szosie ma bardzo niskie opory toczenia i jest względnie cicha (choć Ritchey'e SpeedMax 2.0, które miałem wcześniej były dużo cichsze). Ogólnie bardzo dobra oponka - ja bym na Twoim miejscu nie wymieniał i pojeździł nieco, bo wygląd opony jeszcze o niczym nie świadczy. No, ale zrobisz jak chcesz :-)

Pozdrawiam

bikebundy

Napisano

no właśnie myśle, czy ją zostawić, czy jednak oddać, bo wymienić się nie da, bo nie mają rozmiaru 2.25", może po jakimś czasie ubije się troche i pójdzie na boki :)

a jaką masz wage ?, bo może tobie sie dobrze śmiga, a ja moge je szybko zajeździć ;)

Napisano
a jaką masz wage ?, bo może tobie sie dobrze śmiga, a ja moge je szybko zajeździć :)

80 kilo, więc taki leciutki nie jestem :-) Eksploatuję je w bardzo różnych i raczej ciężkich warunkach. na razie te 300 kilosów nie pozwala za bardzo wypowiedzieć się nt. ich trwałości, ale na Forum już chyba o tym pisano. Jak przejadę jeszcze jakieś 1000, to się będę mógł wypowiedzieć.

Pozdrawiam

bikebundy

Napisano

Ja nie wiem co chcesz od tych opon - IMHO wszystko wygląda zupełnie normalnie, jeśli mówimy o zastosowaniu roweru w XC. Do freeride'a może byłoby za wąsko, ale tutaj jest OK.

Widzę po fotkach sporo znajomych części :-) - też mam Rybkę i Crossride'y.

Pozdrawiam

bikebundy

Napisano

Wrażenie jest takie, bo Recon jest przystosowany do opon o realnej szerokości minimum 2,4" (a pewnie i więcej). U mnie, przy Skarebie, te NN wyglądają znacznie bardziej pancernie - opona o wyższym profilu chyba by się nawet nie zmieściła pod podkową ;)

Pozdrówko w skali :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...