Skocz do zawartości

[Widelec]Sztywny widelec do Unibike Viper GTS - pytanie o dopasowanie.

oberwacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu odchudzam mojego Crossa tzn Tytułowego Unibike Viper. Teraz przyszła kolej na pozbycie sie amortyzatora suntour nvx 75mm i zamontowanie sztywnego widelca bo i tak amortyzator jest na "wiecznej" blokadzie.

Pytanie techniczne. Znalazlem na allegro widelce stalowe Accent 1-1/8

http://allegro.pl/widelec-accent-trekingowy-1-1-8-chromowany-i3997702957.html

Czy łączenie ramy z takim widelcem jest uniwersalne ? Dodam że gdy "wyrzuciłem" sztycę amortyzowaną i zamontowałem też Accent sztywną nie było żadnych problemów i pasowała idealnie.

Dodatkowo interesuje mnie czy długość takiego widelca będzie dobra i nagle nie będę nurkował w kierownicy.

Napisano
Dodatkowo interesuje mnie czy długość takiego widelca będzie dobra i nagle nie będę nurkował w kierownicy.

Pytasz  czy kokpit się obniży? Odpowiedź: tak.

Zmieni się też prowadzenie roweru. Stanie się bardziej nerwowe. 

Czy łączenie ramy z takim widelcem jest uniwersalne ?

Musisz zmierzyć długość sterówki. Nowa nie może by krótsza. Dłuższą można przyciąć.  

Napisano

Generalnie ja mam w sklepie info u mechnika który przygotowywał mi "furę" na sezon ze powinno być ok z dopasowaniem ale to jeszcze sprawdzę.

Mówisz prowadzenie bardziej nerwowe ? Nie jestem pewny bo ten suntour którego mam też za sprawą swojej półki cenowej nie jest pewnie jakiś wyjątkowy bo i tak amortyzacji nie używam i jeżdżę na blokadzie.

W sumie to tylko 80pln więc jakbym miał w ciemno kupić to wiele nie stracę a jak mi kierownica zanurkuje o te 1-2 cm to szału nie będzie bo i tak mogę regulować wysokość.

Napisano

Kierownica zanurkuje dużo więcej niż centymetr - dwa.

Zmierz wysokość obecnego widelca, od osi piasty do miejsca gdzie nabija się bieżnię sterów. Prawie na pewno dostaniesz wynik w okolicy 49cm. Taki sztywny jak podałeś ma wysokość 39-40cm, czyli 9-10cm mniej. Jest to pewien problem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...