Skocz do zawartości

[widelec] zalakierowana bieżnia łożyska

kpicard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

właśnie odebrałem ramę od lakiernika. Przy oddawaniu zwróciłem uwagę, aby nie zamalowali i nie wypiaskowali bieżni łożysk, nawet sam je na wszelki wypadek zabezpieczyłem taśmą. Niestety stało się to, czego się spodziewałem. Bieżnie (mam nadzieję, że dobrze to nazywam) przy ramie - te które można wybić, wybili i nie są polakierowane. Natomiast ta przy widelcu (pokazuje to zdjęcie) została wylakierowana... Teraz moje pytanie: czy mam coś z tym robić, czy może po jakimś czasie lakier się ten po prostu wytrze? Nie wiem nawet, czy bieżnię tą można wyjąć, nie wiem jak jest ona mocowana. Bardzo proszę o wszelkie rady. Dzięki!

post-168849-0-79520800-1393951512_thumb.jpg

Napisano

Oczywiście ze można ją zdjąć. To jest część sterów, a nie widelca. Do tego jest to najszybciej zużywająca się część całych sterów, więc nie mogłaby być niewymienialna.

Jest nabita na poszerzenie na rurze sterowej i można ją delikatnie zbić.

Co do lakieru to nie może tak zostać, kulki łożyska będą go zdzierać, więc łożysko będzie łapać luzy, a do tego mieszanka farby i smaru to nie jest idealne środowisko do współpracy elementów łożyska :icon_confused:

Spróbuj to zdjąć i może na początek wrzuć do "kreta" np. żeby "napoczął" powłokę, a potem powinna zejść już za druciakiem i wypoleruj.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi! :)

Zatem jutro spróbuję ją zbić. Może być to jednak ciężkie,bo lakier pewnie dość mocno połączył bieżnię z rurą. Spróbuję płaskim śrubokrętem i młotkiem, chyba że macie inne rady?

Napisano

Żeby ruszyć bieżnię i ograniczyć ryzyko zadrapania korony możesz ruszyć ją najpierw nożem, wbijając go między bieżnię a koronę.

oklej koronę przy bieżni kilkoma warstwami taśmy, żeby ograniczyć ryzyko uszkodzenia przy manipulowaniu śrubokrętem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...