Skocz do zawartości

[chwyty] Lepiące się gripy- czy można coś z tym zrobić

Ezio20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post na tym forum więc Witam!

Mój Level a2 posiada standardowe, gumowe chwyty, które po kilku sezonach zaczęły się lepić. Szukałem w internecie ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się tego czy muszę kupić nowe? Jeśli tak to jakie do 50 zł? Jeżdżę bez rękawiczek w lekkim terenie.

• Mod Team
Napisano

Gumiaki tak mają. Jeżdżę w rękawiczkach, ale we wszystkich gumowych gripach jakie miałem tak było że jak się starła warstwa z "wzorkiem" to się zaczynały lepić i brudzic wszystko czego się ich dotknęło. Trzeba nabyć nowe.

Napisano

A ja miałem odmienne kryterium wymieniając nie tak dawno hurtem stare chwytaki w starych pojazdach... szedłem w gumę Kraton, a pianka (EVA) wydawała mi się zbyt uproszczonym rozwiązaniem dla przeznaczenia chwytu. To jak jest z funkcjonalnością? A co dłużej wytrzymuje do pierwszych oznak rozlatywania się? Do Autora: a trwałych wżerów/zabrudzeń nie dałoby się usunąć jakimś porządnym odłuszczaczem - oliwą w sprayu przeznaczoną np. do rozpuszczania starych smarów? A czy przestaną sklejać to nie wiem...

Napisano

Polecę jak poprzednik Setlazy - czyli pianka przykryta siateczką. Jeżdżę bez rękawiczek, ręka się nie poci, nie klei, poprzedni model Kevlar wytrzymał spokojnie dwa sezony i wytrzymał by więcej.

I to nie chodzi o klejenie czy zostawianie gumy na rękach ale po prostu ubicie pianki. Jeśli takie twardsze chwyty Ci nie przeszkadzają (a taka chyba jest guma) to myślę że i kilka sezonów by objeździły.

Fakt model Kevlar był drogi a podlinkowany jest sporo tańszy ale i w tym u mnie po roku nie widać zużycia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...