okiloki Napisano 14 Grudnia 2013 Napisano 14 Grudnia 2013 Witam, Kiedy dzisiaj w końcu wziąłem się za umycie roweru zauważyłem problem z moimi prawie nowymi spd'kami (zrobiłem na nich może 500km). Otóż lewy obraca się normalnie, gładko, a prawy zachowuje się tak, jakby w normalnym pedale (no np takiej zwykłej platformie na kulkowych łożyskach) ciut zbyt mocno skręcić ośkę i zostawić za mało luzu dla łożysk, ma taki dziwny opór i wyczuwalny jest ruch kulek w łożysku. Wykręciłem ośkę z pedału i faktycznie problem chyba jest z łożyskiem. Nigdy przedtem nie rozbierałem pedału na maszynówkach i nie wiem czy próbować naprawić to samemu, czy wysłać pedały na gwarancję/rękojmię do sklepu. Gdzieś zgubiłem paragon, ale kupowałem przez internet i mam potwierdzenie wpłaty i historię zamówienia na mailu i na koncie w tym sklepie internetowym. To jak myślicie, działać samodzielnie czy korzystać z gwarancji/rękojmi? To że samemu wykręciłem ośkę chyba nie będzie podstawą do nieuznania reklamacji? Żadnej nakrętki na ośce nie tykałem, wszystko nadal jest w oryginalnym smarze. Oczywiście nie zamierzam się przyznać do tego że próbowałem coś grzebać.
derwisz Napisano 14 Grudnia 2013 Napisano 14 Grudnia 2013 Przecież tam są kulki a nie maszyny http://blogrowerowy.pl/newsletter/serwis-lozysk-w-pedalach/
okiloki Napisano 14 Grudnia 2013 Autor Napisano 14 Grudnia 2013 A prawda, g*wno widziałem i g*wno wiem, bo nigdy nie miałem do czynienia z takim sprzętem. Myślałem że cała ta tulejka to jest maszynówka bo pierwszy raz miałem coś takiego przed oczami (kulkowe kojarzyły mi się z tym, że są na krańcach pedałów w miskach), i w sumie to się temu nawet dobrze nie przyjrzałem tylko wyszedłem z góry z takiego założenia. Dzięki za pomoc, teraz tylko poluźnie trochę nakrętkę i powinno grać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.