Skocz do zawartości

[zębatka 32T] do korby deore FC-M590

owurac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę kupić nową zębatkę, jak w temacie. Napęd 9rz., łańcuch KMC X9. Mam kilka pytań.

1. Jaką przewagę ma zębatka z korby M590 nad Alivio np. z M430?

2. Jaką przewagę ma SLX (M660) nad oryginalną Deore?

3. Czy wymienione zębatki są kompatybilne z moją korbą, czy muszę zwrócić uwagę na coś oprócz BCD?

4. Pytanie dodatkowe, czy zębatka z aukcji http://allegro.pl/zebatka-shimano-slx-fc-m660-32t-i3741091121.html to naprawdę prawie nówka?

Pozdrawiam

Napisano

Zębatka Alivio od Deore raczej jest taka sama. I tu stal i tu stal.

Zębatka od SLXa jest kompozytowa - lżejsza, ale znika szybciej.

Nie znika jakoś zauważalnie szybciej, bo z kompozytu nie wykonane są zęby, a tylko nośnik i rampy do wrzucania. To tak jakbyś wygłosił, że kaseta xt szybko pada, bo jest na alu pająku.

Napisano

Właśnie wydawało mi się, że SLX to plastik + stal, więc nie ma powodu do szybszego zużycia. Co do Alivio i Deore, to skoro nie ma różnicy, to czemu Alivio jest tańsze? Co z kompatybilnością.

Napisano

Zębatka od SLXa jest kompozytowa - lżejsza, ale znika szybciej.

Jest stalowo kompozytowa i jest trwalsza od aluminiowych i tych z niższych grup.

Wg mnie i wielu ludzi, najbardziej opłaca się kupić właśnie ją.

Napisano

Oj ludzie jak by tak szybko nie znikały to co wy robicie, że je wymieniacie. Korba i jej zęby powinna przelatać baardzo dużo wymian łańcucha a jednak tak nie jest a przecież było. Więc w czym tkwi problem?? Znowu sądzicie g...no na śmierć :laugh:  Jak się nie liczy gramów i chce mieć solidną tarczę to się kupuje całkowicie stalową.

Czemu Alivio jest tańsze?? A czemu SLX jest droższy od Deore??

• Mod Team
Napisano

1. deore ma blat alu alivio raczej nie

2. wagową bo jest z kompozytu. Jednak jakoś stali w tych kompozytach jest średnia skoro zębatki po 2-3kkm wyglądają na na styrane.

3. każda zębatka BCD 104 będzie pasować, sa niewielkie niuanse techniczne z niektórymi starszymi modelami ze trzeba było tu i ówdzie podpiłować ale w większości przypadków jest to "plug and play"

4. jest brudna i zaniedbana ale wygląda na używaną sporadycznie.

Napisano

Puklus, blat mam dobry. Chodzi o środkową zębatkę - 32T. Deore i Alivio są stalowe. Czy coś przemawia na korzyść Deore?

Napisano

Waga i nieco lepszy w mojej opinii, a z pewnością bardziej wydatny system ramp do wrzucania. W porównaniu do alivio wydaje się być dużo lepiej przemyślany.
Piszę o tej z kompozytem, z nowych deorek. W tej starszej przepłacasz w zasadzie za napis.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Panowie mam pytanie o zebatke. Posiadam te korbe i po dluzszym uzytkowaniu stwierdzam, ze potestowalbym ja na 2 zebatkac. Najmniejszej nie uzywam prawie wcale, bo i teren malo wymagajacy.

Nie mam niestety roweru przy sobie w tej cwili i nie wiem jaka mam najwieksza zebatke, 44 czy 48T.

Jesli ccialbym do niej dobrac druga zebatke to na jaka powienienem sie zdecydowac w obu przypadkac (44-?, 48-?).

Bedzie to ze soba dobrze wspolpracowac czy tez musialbym wymienic najwieksza zebatke na powiedzmy 40T?

Przy okazji ccialbym odcudzic nieco ten element, ale tak zeby wszystko bylo ok pod 90kg. Nie wiem czy aluminiowe zebatki maja w tym przypadku jakies znaczenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...