Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] Avid x0 - problem z klamką

Mietek98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Mam taki o to problem w hamulcach w/w, a dokładniej standardowy problem Avid'a czyli odskakująca klamka i teraz pytanie bo w starych avidach wina bylo po stronie tłoczka, a w tym bebechy się różnią głównie chodzi mi o tłoczek jest ruchomy, tzn. jakby to w nim była zintegrowana ta blokadka która jakby się wyrobiła i przez to dźwignia odskakuje. Aczkolwiek w sam tłoczek wchodzi popychacz i jakby wydrążył w tym tłoczku sobie a dużo miejsca i z tamtąd też wypada (siedzi, ale bardzo delikatnie można go wyjąć). I teraz tak w starych Avidach wystarczyło wymienić czasami o-ring, lub tłoczek + popychacz tak więc co w moim muszę wymienić ? Na rowerowym mają dostępne dwa zestawy naprawcze takie : drożższy i tańszy. I teraz pytanie czy ten tańszy wystarczy ? Dla ścisłości mój hamulec to dokładnie ten model. I czy wogle te zestawy są kompatybilne z moimi hamulcami ?

Kolejne pytanie lewa klamka (nie odskakuje), ale słychać charakterystyczne ''tykanie'' po naciśnięciu 1mm klamki.

Co jest tego przyczyną ?

Oraz jakie długości przewodów są preferowane do fulla do zjazdu ? Bo mam aktualnie ht ale w przypadku sprzedaży nie chciałbym żeby straciły kilkadziesiąt złotych przez kilka centymetrów za krótki przewód, a chciałbym je skrócić bo śą kilometrowe przód mo ok. 94cm, tył 130cm bodajże i strasnie mnie to denerwuje.

I przy okazji jakieś ciekawe klocki do moich hamulców ? Jakieś propozycje ? Może EBC Gold ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam Dominik

Napisano

Skłamałbym pisząc, że Twój problem mnie dziwi :)   Taka jest właśnie polityka firmy Avid - wyrobiła się plastikowa część warta 2 grosze, a firma zmusza się do zakupu zestawu naprawczego za 135zł.

Oba zestawy są kompatybilne z Twoim hamulcem. Wybierz ten tańszy.

Napisano

Dzięki, polityka polityką aczkolwiek ma również swoje zalety, które bardzo cenię dlatego chcę je naprawić. W takim razie zamawiam tańszy zestaw, jak przyjdzie to napisze czy pomogło i postaram się zrobić poradnik ze zdjęciami bo nie znalazłem żadnego jeszcze dotyczącego nowszych Avidów klasy elixir 9/x0/xx zrobionego przez normalnych śmiertelników, a nie przez testera, który dostał nowy hamulec do odpowietrzenia.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !

Napisano

powodzenia z wymianą.

Nowa część wytrzyma kilka miesięcy jazdy. Po kilku godzinach użytkowania zauważysz pierwsze niedomagania. Po kilkunastu godzinach będzie się psuć lawinowo.

To już nie jest celowe postarzanie produktu. To jest oszustwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...