Skocz do zawartości

[Korba] na octalink do napędu 7 rzędowego

terew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Niestety jestem posiadaczem napędu 3X7 a chcę wymienić starą korbę na korbę z mocowaniem na octalink z blatami 28x38x48 ( tak do 160 zł za nową korbę + suport ). Jedynie co ja znalazłem pod 7 to Shimano FC-M311 i M361, korby może i nie są złe, ale są piekielnie ciężkie dlatego mam nadzieje że pomożecie coś sensownego dobrać z grupy Shimano.

Mój Bike to 26" hybryda, jeżdżę 99 % na szosie.

Napisano

Każda korba będzie pasować. Dosłownie każda.

Ale ja mam manetki 3x7 a przy korbach np 9 rzędowych jest inny rozstaw blatów co za tym idzie inny skok jest też w manetkach 3x9 ( tak mi się przynajmniej wydaje ) ;) więc chyba nie każda będzie pasować a dokładnie to nie będzie kompatybilna z resztą napędu

Napisano

Potwierdzam - jakakolwiek korba 7/8/9 będzie pasować. 10-rzędowa też wg opinii wielu pasuje - ja nie próbowałem. Szukaj Alivio lub Deore - tanie i nie najgorsze, tylko wydaje mi się że 48-38-28 ciężko będzie dostać, chyba że z niższych grup, np:

http://allegro.pl/acera-fc-m361-48-38-28-175-srebrna-wklad-octalik-i3578293771.html

Wyższe i nowsze grupy poszły z zębami w dół.

Napisano

Skok linki w manetce lewej, a więc sterującej przednią przerzutką, jest taki sam niezależnie od ilości rzędów z tyłu, producenta czy przeznaczenia osprzętu. Problemem może być jedynie obsłużenie korby o danej ilości zębów przez daną przerzutkę, ale i tu trzeba brać poprawkę na dane producenta.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz przerzutkę która pracowała z korbami stopniowanymi co 10 jest co prawda niewielkie ryzyko ale jest ze będzie problem z ustawieniem 1 biegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...