Skocz do zawartości

[Stery] Problem z regulacją

xanadu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam zintegrowane stery Ritchey WCS Zero Logic Tapered osadzone w ramie Focus Raven. Niestety mam problem z ich regulacją, a objawy są dosyć schizofreniczne, tzn. nigdy nie miałem takich problemów, a „parę” sterów w życiu już wyregulowałem...

Otóż w zasadzie nie mogę poprawnie wyregulować sterów. Jeśli trzymam się zasady, że po regulacji kierownica powinna lekko się obracać, to w przypadku gdy jest ustawiona do jazdy na wprost, wyraźnie czuję delikatny luz i nie jest to bynajmniej luz na amortyzatorze. Jeśli skręcę koło o 90° w lewo, luz znika. Jeśli skręcę o 90° w prawo, znowu się pojawia. Po mocniejszym dokręceniu kapsla luz w ustawieniu „na wprost” co prawda znika, ale kierownica już nie obraca się (w lewo) tak lekko, jak powinna. Sytuacja przypomina śrubę z lewym gwintem. Kręcę w lewo – dokręcam. Kręcę w prawo – luzuję. Ale stery to nie śruba!

Najpierw myślałem, że przyczyną jest pierścień, który pełni rolę klina. Sprawdziłem więc inny – problem pozostał. Potem podejrzewałem górne łożysko, ale to też nie to.

Luz nie jest jakiś dramatyczny, ale niemożność dojścia jego przyczyny jest dosyć frustrująca. Czy macie jakieś sugestie?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...