Skocz do zawartości

[Korba/suport] Romet Orkan wymiana napędu

Lukash

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mój stary temat uległ archiwizacji dlatego zakładam nowy temat odnośnie remontu mojego starego orkana. Chce wymienić w nim cały napęd, o ile z tyłem tj. przerzutka, wolnobieg sobie poradzę tak przy korbie potrzebuję pomocy osób które dokonały przeróbkę na trochę nowszy standard jakim jest mocowanie na "kwadrat" Wiem że są dwa rozwiązania, oś na kwadrat ale z gwintem pasująca do misek wbijanych jakie występują w orkanie, albo specjalne gwintowane tuleje do suportu od tokarza. Korba jaką chciałbym zamontować jest korba szosowa czyli raczej z prostymi ramionami. Jeśli chodzi o oś na kwadrat z gwintem, czy oś taka pozwoliłaby mi na montaż korb o prostych ramionach? Oś będzie trochę krótsza niż oryginalna na klin. Jeśli chodzi o rozwiązanie drugie gwintowane tuleje dorabiane u tokarza, na jednym z tematów w którym użytkownik robił takie tuleje do ramy z waganta, pisał że najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie suportu 117,5mm. Oznacza to że długość osi suportu wynosi 117,5mm? Bardzo prosze o porady gdyż bez tego cięzko będzie pójść z remontem do przodu.

Napisano

Temat w sumie rozwiązany, dziś kupiłem oś suportu na kwadrat długości około 135mm jest delikatnie krótsza od standardowej, dobiore do tego odpowiednią korbę w którymś z rowerowych do tego standardowe łożyska i jazda. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...