zalmen3 Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Witam, Niedawno zakupiłem rower Cube Attention 29er, jest on wyposarzony w tarczowe hamulce hydrauliczne shimano BR-M395 i zauważyłem że przy zaciśnięciu hamulca i mocnym przyciśnięciu kierownicy słychać metaliczny stuk, który się powtarza przy odpuszczeniu nacisku na kierownicę. Dzieje się to raz za razem. Objaw też występuje z tyłu przy próbie przekręcenia koła na zaciśnietym hamulcu. Wyglada to tak jakby tarcza lekko przeskakiwała na nitach, czy to normalny objaw? Pozdrawiam
Kirkor Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 A czasem nie klocki uderzają o zawleczkę w zacisku, tam występują duże luzy, mam podobnie w m445
zalmen3 Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 Myslę, że to raczje nie to, bo stuk występuje przy naprawdę mocnym dociśnieciu.
Mod Team Pixon Napisano 16 Września 2013 Mod Team Napisano 16 Września 2013 że przy zaciśnięciu hamulca i mocnym przyciśnięciu kierownicy słychać metaliczny stuk, który się powtarza przy odpuszczeniu nacisku na kierownicę A nie strzela Ci połączenie kierownica - mostek? Odkręć, wyczyścić, nasmaruj i sprawdź czy ustało.
zalmen3 Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 Wtedy nie było by analogicznego efektu na tylnym kole. Poza tym dźwięk zdecydowanie pochodzi z kół nie z innych części roweru. Dodatkowo można go uzyskać ruszajac ręką kołem wprzód i w tył (przy zaciśniętym hamulcu) z użyciem dużej siły.
Mod Team Pixon Napisano 16 Września 2013 Mod Team Napisano 16 Września 2013 No to @@Kirkor podał już Ci tego przyczynę.
beskid Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 To co opisujesz zdarza się w przypadku posiadania zawleczki. Powodem jest ruch klocków z zacisku w trakcie rozpoczęcia hamowania. Nie wiem czy jest na to patent ale jedno jest pewne nie masz powodów do obaw.
zalmen3 Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 No to super - nie mam wielkiego doświadczenia z hamulcami tarczowymi w rowerach (właściwie to zerowe), więc troszkę się obawiałem, ale mnie uspokoiliście Dzięki wielkie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.