Skocz do zawartości

[przerzutka przód i tył] trajkot z okolic tylnej kasety

adrianm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów,

Po krótce postaram się opisać mój problem. Mam dość dziwny dzwięk wydobywający się z tylnej kasety - trajkotanie podczas "pedałowania" - gdy przestaję kręcić dzwięk ustaje. Dzwięk pojawia się w dziwnym momencie - podczas zmiany przedniej przerzutki ze środkowej na najniższą czasami łańcuch zanim mi wskoczy całkowicie na  najmniejszą zębatkę próbuje się od dołu nawinąć blokując możliwość obrotu korbowodu "do przodu" - wystarczy pokręcić do tyłu i wszystko wraca do normy, jednak wtedy zaczyna sie trakot, który ustępuje po kilkunastu minutach jazdy.

Czy ktoś wie co ów dzwięk może oznaczać - łożysko w kasecie? Za pomoc z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam,

Adrian

Napisano

A który bieg masz z tylu jak zrzucasz na 1 z przodu ? Wygląda na rozregulowany napęd.

3 lub 4 licząc od góry

Napisano

Zawijanie się łańcucha na zębatkach korby oznacza ich zużycie lub deformację. Zęby są ostre, zadarte albo wygięte i przytrzymują łańcuch przy zmianie biegów. 

Napisano

czasami łańcuch zanim mi wskoczy całkowicie na najmniejszą zębatkę próbuje się od dołu nawinąć blokując możliwość obrotu korbowodu "do przodu" - wystarczy pokręcić do tyłu i wszystko wraca do normy

To po prostu zaciąganie łańcucha.

Jeżeli zdarza się w jednym i tym samym miejscu zębatki, to może oznaczać uszkodzenie mechaniczne zęba lub kilku zębów, co teoretycznie może być możliwe do naprawy.

Jeżeli zdarza się losowo na całym obwodzie oznacza po prostu zużycie koronki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...