jedraz Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 Od paru miesięcy mam nowe hamulce hydrauliczne Shimano XT BR-M785 z metalicznymi klockami i tarczami Shimano XT. Klocki ładnie się dotarły. Na długich dystansach nie mam z nimi problemu, lecz jak jade po przysłowiowe "bułki" do sklepu to po powocie do domu tylnie klocki hamulcowe wyraźnie ocierają o tarcze, prawie uniemożliwiając obót koła (lecz jest to dopiero zauważalne po zatrzymaniu roweru i ponownym ruszeniu). Opór klamki wyraźnie maleje i jest jakby gumowa. Zwylke na drugi dzień klocki już tak mocno nie ocierają tarczy i zwykła regulacja hamulca poprzez dokręcenie śrub rozwiązuje sprawe. Niemniej jednak problem jest bardzo denerwujący. Nie mam pojęcia czy to może być zapoowietrzenie, podczas normalnej jazdy siła hamowania jest duża. Na pewno nie ma na to wpływu temperatura płynu (skoro do sklepu tam i z powrtoem mam ok. 1500m po płaskim). Ktoś ma pomysł co to powoduje? Z góry dziękuje za odpowiedź
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2013 Za dużo płynu w układzie najprawdopodobniej. Albo i zapowietrzenie. Ja bym zalał hamulec od nowa ... to dziecinnie proste w przypadku tego hamulca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.