Skocz do zawartości

[Korba] Kupno nowej korby

Dejvid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam stary rower górski z 2000r.

Mam w nim:

- wolnobieg: Shimano MF-TZ21.

- manetki: Shimano Revoshift SL-R35

Chcę kupić takie częśći do niego 

- korba: Shimano Altus Octalink FC-M311

- przednia przerzutka: Shimano Acera FD-M360

- tylna przerzutka: Shimano Acera RD-M360

- łańcuch - Shimano CN HG40

Nie znam się zbytnio na częściach rowerowych.

Czy taki zestaw będzie ze sobą bez zarzutów współpracował ?

Co jeszcze muszę dokupić do np wymiany korby ? Suport ?

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Jasne, że tak.

Jednakże może się pojawić problem, że nowy łańcuch nie będzie chciał się "dogadać"

ze starym wolnobiegiem, więc możliwe, że do listy zakupów trzeba będzie dołożyć zakup nowego.

Suport - jeśli stary to octalink i nie sprawia problemów, to nie widzę potrzeby.

Natomiast jeśli masz stary suport na kwadrat, to musisz kupić octalink do korby octalink.

Napisano

Suport jest jakiś pewnie no name, tak jak korba zwykła czarna, tak samo przednia przerzutka bez napisu.

Tylna przerzutka nosi nazwę SAIGUAN, tak jak poprzednie manetki. Tak więc bardzo możliwe, że większość rzeczy jest SAIGUAN.

Opony KROS KING.

Nazwa roweru to BROS. Taką przynajmniej ma naklejkę.

Co do wolnobiegu to 2 lata temu zakupiłem MF-TZ21. Od tamtej pory zrobiłem może z 30 km. Z tym, że łancuch jest stary, więc może dojechał ten wolnobieg. Nie wiem.

Ogólnie to kiedyś chciałem wymienić tylne koło i przełożyć ze starego wolnobieg, to mi w sklepie powiedzieli, że nie dadzą rady go zdjąć, bo już nie ma takich kluczy. :laugh:  Dlatego byłem zmuszony do zakupu wolnobiegu wraz z kołem.

Mogę zrobić zdjęcie w jakim stanie jest wolnobieg.

Tak samo poszczególnych zespołów, może coś jeszcze do wymiany jest.

• Mod Team
Napisano

30 km nie powinno go zużyć wiec załóżmy ze jest ok. Kupujesz korbę octalink i bezapelacyjne musisz kupić odpowiedni suport a octa robi tylko shimano. Jeszcze poleciłbym ci zmienić te revo sh*ty na MRXy tanio a one w porównaniu do revo faktycznie działają.

Napisano

30 km nie powinno go zużyć wiec załóżmy ze jest ok. Kupujesz korbę octalink i bezapelacyjne musisz kupić odpowiedni suport a octa robi tylko shimano. Jeszcze poleciłbym ci zmienić te revo sh*ty na MRXy tanio a one w porównaniu do revo faktycznie działają.

Pomyślę, nad tymi MRX'ami, ale na razie chcę się skupić na złożeniu roweru, żeby był sprawny, bo przerzutki prawie nie działają.

Jaka korba będzie lepsza ?

42 - 32 - 22 T
48 - 38 - 28 T

Obecnie mam 48-38-28.

Z tego pliku pdf wywnioskowałem, że suport powinienem zakupić taki:

Oś suportu
Symbol modelu
BB-UN26 (-K)

Odpowiedni mechanizm korbowy
FC-M411 / M361 / M311

Lepszy łańcuch. Taki może być ?

Łańcuch Sram PC-830 będzie pasował do częsci SHIMANO ?
A może: Łańcuch KMC X-8  ?
  • Mod Team
Napisano

Jeżeli zostajesz przy wolnobiegu i myślisz sie z nim nie rozstawać to korbę 48z sobie zostaw. Jak masz plan przejść na kasetę to pewnie 42z będzie ok. kmc X8 to ponoć dobry łańcuch, suport jak napisałem, octalink 126mm, im wyższy model tym lepiej.

Napisano

Łańcuch Sram PC-830 będzie pasował do częsci SHIMANO ?
A może: Łańcuch KMC X-8  ?

Nie wiem jak sram, ale testowałem hg-40 i kmc x8.93.

hg-40 nr1 650 km, całość z rowerem z sakwami (łacznie 30-31kg) + górki, głównie asfalt. Dobrze nasmarowany, umyty w rozpuszczalniku po 650km.

hg-40 nr2 350km, 50/50 asfalt/las-piaszczysty. Wymyty po każdym wypadzie w las.

kmc x8.93 450km, 70/30 las/asfalt. Wymyty po każdym wypadzie w las.

Wszystkie po 108 ogniw. Spinki kmc. 

Oba szitmany dłuższe od kmc o ponad pół ogniwa - porównanie do nowego i po 450 km.

Dla mnie jasne. Biorę kolejny x8

Acha, kaseta hg41, korba alivio fc410.

Korbę kup z wymiennymi blatami jak sie zapiłuje jeden, wymienisz za poł ceny

Edit:

Tani = szajs. Szkoda kasy. Dziś dobiłem do liczby km kmc= 2xszhimano, jutro zmierzę, ale coś czuję, że szity nadal nie warte ceny i będą dłuższe. 

Dolicz to, że miękki rozciągający się łańcuch niszczy Ci kasetę i korbę.

• Mod Team
Napisano

Czyli taki suport będzie pasował ?

Jeżeli masz mufę 73mm to tak, jak masz 68 to nie.

Jaka jest różnica w jeździe 48z a 42z ?

różnica jest dokładnie 6 zębów :P chodzi o to że wolnobiegi kończą sie zębatka 14t lub czasami 13t. I żeby wyrównać brak 11t jakie jest w kasecie można korbę dać 48z.

I notatka porządkowa, nie cytować poprzedzającego postu w całości, bo jest zabronione w regulaminie i nie potrzebne.

Napisano

Sram PC-830, miałem wraz z kasetą Sram i nie polecam. Po 3 miesiącach zwykłej jazdy zajechał mi kasetę, jak i średnią tarczę w korbie. Znacznie bardziej żywotne było połączenie kasety Alivio i tego też łańcucha.

Z KMC mam tylko spinki, więc się nie wypowiem, ale opinie krążą dobre.

Napisano

Dobra zmierzyłem. 

Szczegóły w poprzednim poscie.

Małe sprostowanie: kmc x8.93 przebieg 670km, ale dałem mu po d**e, miał o wiele ciężej od obu shimano.

Obie linie są w poziomie:) 

Uwagi ogólne: kmc na poczatku pracował ciszej od szhitmano, teraz nieznacznie głośniej, wyraźnie lepiej znosi zabrudzenia i zauważalnie lepiej współpracuje z przerzutkami-gdy jest zasyfiony. 

post-161264-0-05149300-1376899289_thumb.jpg

Napisano

Jedno jest pewne nie kombinuj i nie bierz łańcucha sramowskiego do kasety shimano. Mi zjadło kasetę hg50 w ten sposób dość szybko (łańcuch pc-951). Jak już bierzesz to bierz od jednego producenta, taka przestroga by nie było potem zdziwienia jak za niedługo potem będziesz musiał jeszcze raz wymienić.

Sram PC-830, miałem wraz z kasetą Sram i nie polecam. Po 3 miesiącach zwykłej jazdy zajechał mi kasetę, jak i średnią tarczę w korbie. Znacznie bardziej żywotne było połączenie kasety Alivio i tego też łańcucha.

Tu się zgadzam Alivio i hg40 dobry wybór, a i budżetowy

Napisano

Czyli bez różnicy czy wezmę 48z czy 42z.

Wg tego pdf'u http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL.pdf

wydaję mi się, że długość osi to 123 mm nie 126.

126mm jest przy korbie FC-M311-8:  BB-ES25, a ja mam wziąć FC-M311, czyli  BB-UN26 (-K).

Nie wiem co oznacza ta 8 na końcu i czym się różnią te korby.

Mufę ciężko mi zmierzyć poprawnie przy założonej korbie, ale chyba ma 73mm. Zachodzi na nią pedał od strony przeciwnej do napędu.

To wezmę ten łańcuch KMC X8 i powinno być ok tak ?

Napisano

Czyli bez różnicy czy wezmę 48z czy 42z...

Nie do końca - różnicę wyjaśniono wcześniej.

Przy Twoim...

Mam w nim:

- wolnobieg: Shimano MF-TZ21...

...pozostał bym przy korbie 48z.

Napisano

Za droga, to najwyżej nie wezmę octalink tylko zwykłą FC-M311 i do tego suport BB-UN26 (-K) 123 mm. Chyba, że odradzacie takie rozwiązanie.

Napisano

Dobra czyli będzie to wyglądać tak:

- wolnobieg: Shimano MF-TZ21.

- manetki: Shimano Revoshift SL-R35

- korba: Shimano Altus FC-M311

- suport BB-UN26 (-K) LL123 (K) 68mm 

- przednia przerzutka: Shimano Acera FD-M360  ramę mam 29mm nie wiem czy są przerzutki na taki wymiar.

- tylna przerzutka: Shimano Acera RD-M360  

- łańcuch - KMC X8

tak będzie ok ?

Jeśli wszystko będzie nowe to potrzebne będą jakieś smary ?

Znalazłem sklep online: http://www.centrumrowerowe.pl/

mają tam wszystkie 5 części które potrzebuje:

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/6-7-8-rzedowe/p,kmc-lancuch-x8-93-8rz-116-ogniw-sre-kmc,118947.html

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/mechanizmy-korbowe-wklady-suportu-napinacze/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,korba-shimano-altus-fc-m311-48-38-28t-175mm-srebrna-shimano,40390.html#75537130

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-acera-fd-m360-sr-28-6mm-shimano,129180.html#75531251

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-acera-rd-m360-sgs-czarna-shimano,23428.html

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/mechanizmy-korbowe-wklady-suportu-napinacze/wklady-suportu-do-roweru/kwadrat/p,wklad-suportu-alivio-bb-un26-68-123mm-kwadrat-shimano,44470.html#75546273

możecie zerknąć czy dobre wersje dobrałem, żebym się potem nie zdziwił jak przyjdzie mi to wszystko montować.

Co do szerokości mufy to zmierzyłem tak jak na zdjęciu i jest + - 68mm

anv8.jpg

W rowerze mam korbę przykręcaną zwykłą śrubą nie imbusem.

Jak zdemontować starą korbę ? Zdjąłem śrubkę

xopo.th.jpg

i teraz wygląda to tak:

3vf1.th.jpg

jpvo.th.jpg

jak to teraz zdemontować ?

Napisano

Najprościej ściągaczem do korb.

Można spróbować pojeździć trochę z poluzownymi nakrętkami, 

i rozruszać korby na osi, a jak poczujesz, że się poluzowały, to już droga prosta.

Napisano

Nie wiem czy ściągacz się tutaj u mnie nada bo ze środka wystaje jakaś śruba

3vf1.th.jpg

jpvo.th.jpg

Zastanawiam się co zrobić z przednią przerzutką gdyż ramę mam 29mm z groszami. Trochę niewymiarowa. Obejmy są 28,6, 31,8 i 34,9.

Na tej stronie jest przerzutka FD-M360 tylko z obejmą  28.6. Może się jakoś wciśnie na ramę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...