Skocz do zawartości

[problem] Rogi na kierownicy

DamianPGN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

śruba jest taka długa, żebyś później mógł siatę z zakupami z Carrefoura na nią założyć ;d 

To ładnie :) Przerobiłem górala w wózek sklepowy :)

Napisano

Sam fakt mocowania tego powinien dać ci do myślenie. Gdybyś kupił najtańsze ale mocowane na imbus to zaręczam, że kłopotów by nie było. Osobiście bym się tego po prostu pozbył ewentualnie chwycił ale z obydwu stron śrubami na klucz.

Napisano

Nie wydaje mi się aby krótsza śruba na imbus była droższa. Tu badziewiarska jest po prostu sama konstrukcja mocowania. Wyobrażmy sobie podobne mocowanie przy zacisku sztycy. Efekt był by ten sam.

Napisano

Ehhh nawet na śrubach tną koszty :/

Tylko tą śrubę na zdjęciu musiałem dodać od siebie. Oryginalne były tak miękkie, że po dwóch odkręceniach sześciokąt zamienił się w okrąg, a po maksymalnym dokręceniu kluczem o małym ramieniu (czyli siła była niezbyt duża) przeciągnąłem gwint...

PS. Wybrałem pomysł owinięcia kierownicy taśmą izolacyjną, rogi weszły bardzo ciasno i... po problemie :) Dzięki za wszystkie porady

Napisano

kupie jakieś lepsze

Rogi przez pół krótsze od tych Twoich w zupełności wystarczą. Zwykle lepiej je zamontować bardziej na płasko. 

Napisano

Wydaje mi się że regułą powinno być znalezienie ustawienia przy którym ręce właściciela roweru się "odnajdą" :) Jak pokazuje rzeczywistość rogi mogą służyć do różnorakich celów, np podniesienia chwytu (ustawione pionowo) czy do skrócenia kokpitu (obrócone do tyłu) :)

Przy mostkach o niedużym kącie rogi faktycznie mogą być "przedłużeniem" linii mostka.

Napisano

Po uporaniu się z rogami za 9zł, kupiłem rogi do Scotta. Były 4x droższe, ale po tygodniu jazdy mogę mówić, że się opłacało

Oto foty:

x1kp.jpg

xczz.jpg

Nic się nie obraca i wszystko git ;)

Napisano

Zapewne chodziło mu o to, że zagięcia powinny iść ku górze a nie ku dołowi

Ok, ale ze mnie cielak :)

Już je obróciłem i rzeczywiście były odwrotnie, hahahaha, ale fotki zostawie dla zabawy

PS. Dzięki za rady, bo jeszcze długo bym z nimi tak jeździł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...