Skocz do zawartości

[przerzutka tył] po upadku skrzypienie podczas jazdy - Deore XT

40latek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Forumowiczów :)

Bardzo proszę o podzielenie się pomysłami jak mogę rozwiązać mój problem:

Z moim paromiesięcznym rowerkiem crossowym w tydzień po wymianie pedałów na PD-M540 zaliczyłem upadek na prawą stronę (nie zdążyłem się wypiąć) i uderzyłem przerzutką o podłoże. Skutek był taki, że aby dalej jechać musiałem lekko odgiąć wózek, bo biegi nie wchodziły. Po oddaniu do serwisu, pracownik wyprostował skrzywiony hak przerzutki i wyregulował przełożenia ( zmiany przełożeń są idealne) . Niestety w konsekwencji zdarzenia podczas jazdy przy średnim obciążeniu na przełożeniach:  przód - 3, tył -8,9,10 co jakiś czas, nieregularnie słychać delikatne jakby trzeszczenie, czy też skrzypienie. Po dociśnięciu odgłosy milkną, by po zwolnieniu pojawiają się po jakimś czasie. Zmiana przełożenia eliminuje zjawisko, ale też tylko na kilkadziesiąt sekund. Co ciekawe, trzeszczenie może w ogóle się nie pojawić w przedstawionych przeze warunkach. Odgłosy są bardzo delikatne, prawie niesłyszalne - nie zawracałbym sobie nimi głowy, gdyby nie to, że przed wypadkiem rower był bezszelestny -  słychać było jedynie szum gum.. Co do lokalizacji dźwięku wydaje mi się ze to tylna przerzutka, ale głowy sobie nie dam urwać. 

Jakieś pomysły?

podzespoły:

przerzutka tył SHIMANO Deore XT (12) M780

ilość biegów 30
kaseta SHIMANO CS-HG62-10 (11-34)
łańcuch KMC X10

Napisano

Dziękuję za sugestię, ale to chyba nie to. Pokusiłem się o wizualizację mojego problemu:

http://youtu.be/WV9SWb2v6Io

odgłosy słychać od 18 sekundy.

Napisano

Dziękuję za sugestię, ale to chyba nie to. Pokusiłem się o wizualizację mojego problemu:

http://youtu.be/WV9SWb2v6Io

odgłosy słychać od 18 sekundy.

Brzmi to tak, jakby łańcuch o coś ocierał po drodze.

Napisano

ja bym sprawdził czy nie masz dużego luzu na małych kółeczkach bo może łańcuch po nich latać i uderzać o jeden z boków wózka i jak już zeskoczy to będzie trzeć od ten wózek. daj rower sobie do góry nogami i zobacz jak sie to zachowuje.

Napisano

Zgodnie z sugestią odwróciłem rower - nie znalazłem jednak nic podejrzanego. Zdjąłem koło wyczyściłem porządnie napęd z rozkręceniem przerzutki i przeczyszczeniem kółek -to co rzuciło mi się w oczy, to niestety porządnie pokrzywiony wózek - wydaje mi się że kółka nie leżą w jednej płaszczyźnie i na dodatek pod niewielkim kątem względem siebie. Po skręceniu i użyciu teflonu w aerozolu na łańcuchu i kasecie - jakiś marketowy wynalazek, postanowiłem wypróbować- wszystko, jak na razie wróciło do normy - nic nie trzeszczy ani nie brzęczy. Ciekawe jak długo... 

Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.

Napisano

jeśli wózek krzywy to spróbuj go naprostować o ile sie da...jeśli to jest przyczyna to będziesz miał przerzutke do wymiany prawdopodobnie

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie.

Udało mi się zlokalizować źródło dźwięków - to uderzający o przerzutkę, a dokładnie środkową część wózka - łańcuch:

vr73.jpg

aqtu.jpg

Łańcuch zaczyna drgać i uderza o przerzutkę (na drugim zdjęciu widać otarcia lakieru) gdy nieco mocniej nacisnę na pedały.

Nie wiem czy wystarczy wymiana samego łańcucha (przejechałem ok. 2 - 3 tys. km), czy też upadek spowodował uszkodzenie samej przerzutki  - trochę naprostowałem wózek i "na oko" nie wygląda źle.

Dodam, że mocniejsze naprężenie łańcucha poprzez odciągnięcie przerzutki eliminuje nieprzyjemny efekt.

Napisano

Nie bardzo sie moge zorientowac w tym Twoim 2gim zdjeciu ale nie masz Ty czasem zle lancucha zalozonego? Tzn. nie powinien on czasem isc nad ta blaszka? :icon_wink:

Łancuch jest poprawnie założony - rower na zdjęciu jest do góry kołami. Z resztą fizycznie inaczej nie da się poprowadzić łańcucha.

gl3x.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...