Skocz do zawartości

Absurd - zakaz przewozu rowerów w środkach komunikacji miejskiej?

zoomek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spotkałem się dzisiaj z dziwaczną sytuacją. Koleżanka z pracy złapała kapcia na obrzeżach miasta, a że niedaleko był przystanek autobusowy to postanowiła skorzystać. Kierowca jej jednak nie wpuścił. Okazało się, że w MZK Koszalin obowiązuje zakaz przewozu rowerów w autobusach. Pomyślałem, że kierowca miał zły dzień i wcisnął jej ciemnotę, ale sprawdziłem w ichniejszym regulamienie i znalazłem kwiatki:

1. W okresie sezonu letniego na wybranych liniach w pojazdach dostosowanych do tego celu pasażerowie mogą przewozić rowery umieszczane na bagażnikach zewnętrznych; odbiór rowerów wyłącznie na przystankach końcowych.
  2. Montaż idemontaż rowerów na bagażnikach dokonywany jest przez kierującego pojazdem (kierowcę) po uprzednim zgłoszeniu usługi przez pasażera.

Czyli to oznacza, że można, ale tylko od końca czerwca do początku września, na niektórych liniach, w niektórych autobusach i jeśli kierowcy będzie się chciało go zamontować. Na dodatek trzeba przejechać całą trasę, żeby odzyskać rower... totalny ABSURD.

Moje pytanie - czy w innych miastach też tak traktuje się rowerzystów, czy tylko w Kosz(m)a®linie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...