matek38 Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Witam . Zastanawia mnie pewna sprawa której sam nie rozwiąże, więc licze na pomoc forumowiczów. Chodzi mi o to czy posiadając rower MTB z kołami 29 cali dało by sie zamienić te koła na zwykłe koła od roweru crossowego , czyli z kołami zwykłymi 28 cali. Czy jest to fizycznie możliwe i czy by nie trzeba bylo wymieniać innych części. Z tego co wyczytałem o kołach 29 cali , to dowiedziałem sie ze są to poprostu wielkościowo takie same obrecze, czyli takie jak w rowerach crossowych , tylko poprostu opona jest grubsza co czyni te koła wiekszymi.
tobo Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Sam sobie udzieliłeś odpowiedzi To opona w rowerze mtb 29er czyni koło większym, stąd wzięła się nazwa.
matek38 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 Sam sobie udzieliłeś odpowiedzi To opona w rowerze mtb 29er czyni koło większym, stąd wzięła się nazwa. Tak , to wiem , ale chodzi mi o to czy spokojnie mając rower mtb 29cali , moge spokojnie przełożyć do niego koła z crossa , ( zakładająć przypuśćmy ze mam V-brake'i) , czy bedzie to kolo pasować. . Jeszcze jedno bo sobie przypomniałem , czy obręcze tych kół różnią sie szerokoscią obręczy , czy by wystarczyło zmienić opone i dętke?
seraph Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 A zauważ, że skoro cross i 29er mają takie same obręcze to mógłbyś do 29er'a założyć opony od cross'a i by pasowało. To tak jakbyś całe koła przełożył. Co za różnica? Piasty przecież też takie same... Obręcze teoretycznie powinny być szersze pod oponę 29", ale w praktyce to wystarczy przełożyć oponę i dętkę.
matek38 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 Czyli szerokość obręczy jest taka sama , wystarczy przemienić opone i dętke na mniejszą by stworzyć koło typowo crossowe? kolega wyżej juz domówił sprawe . dziękuje za szybkie odpowiedzi.
remlik Napisano 9 Sierpnia 2013 Napisano 9 Sierpnia 2013 Dokładnie taki eksperyment zrobiłem wczoraj - założyłem kółka od Meridy Crossway do Cube Analog 29er Z poczatku troche dziwnie mi to wyglądało, ale jak się przyzwyczaić, to ujdzie Jeszcze nie sprawdziłem jak się taki układ sprawuje, bo późno było
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.