Skocz do zawartości

[Przekładnia] Nexus8 sg-3r40 przeskakuje 8 bieg

KamilNsu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z tylna piasta a konkretnie z 8 biegiem ,czasami zdarza sie ze przeskoczy  tak jakby o jeden ząbek i potem jest ok problem sie powtarza kiedy przestaje obracać pedałami a potem znów zaczynam ,przy równomiernym kręceniu nawet energicznym nic sie    nie dzieje .Jaka jest tego przyczyna ? rower jest prawie nowy ale kupiony w Niemczech

• Mod Team
Napisano

Możliwe ze to kwestia regulacji biegów. Zalecałbym coś szybko z tym zrobić bo przypadkiem możesz coś w piaście uszkodzić.

Napisano

1. Sprawdź regulację: wrzucasz 4 i patrzysz czy wskaźnik na piaście jest równo. Jeżeli nie, to sprawdź czy linka dobrze ułożona, a jak tak to wyreguluj jej napięcie pokrętłem przy manetce.

2. Skontroluj napięcie i linię łańcucha.

Napisano

Regulacje przeprowadziłem i dalej nic .A o co chodzi z tą linią łancucha i jaki to ma wpływ na 8 bieg?  a tak z ciekawosci jaką żywotność maja take przekładnie ?

Napisano

Można pokusić się o serwis przekładni, sam robiłem swoją alfine s500. Nie jest to takie trudne. Pokombinuj z regulacją, może linka trochę bardziej napięta będzie lepiej "załączała" bieg?

Napisano

Regulacje przeprowadziłem i dalej nic .A o co chodzi z tą linią łancucha i jaki to ma wpływ na 8 bieg?  a tak z ciekawosci jaką żywotność maja take przekładnie ?

Moja ma na razie przekroczone 4000km w tym dwie zimy. Na wiosnę dałem na przegląd (czyszczenie, smarowanie) i stwierdzili, że jest ok.

U mnie też przeskakuje ale jak mocniej nacisnę. Najpierw zauważyłem na 5-6, potem i na 4. Kiedy się pojawiło ciężko mi powiedzieć. Po niecałych 3000km przyczyną na pewno była tylna zębatka, bo brakowało jej zębów: https://picasaweb.google.com/bonozekker/RNoCi#5849007866818175666

Potem podobny los spotkał przednią i na każdym biegu pod większym obciążeniem nie szło jechać, więc w tym roku zmieniłem obie i łańcuch. Niestety problem nadal istnieje, po prostu staram się nie cisnąć na maksa jak ruszam.

Gdzie leży przyczyna nie wiem. Następnym razem będę kompletować zębatki pod gruby łańcuch jednorzędowy ale to pewnie gdzieś tak w 2015 ;)

Jeżeli łańcuch nie wchodzi na zębatki to przy większym obciążeniu może czasem źle wejść i stąd przeskok lub uczucie przeskoku.

Sprawdź stan zębów i napięcia łańcucha, zbyt luźny też może sprawiać kłopoty.

Spróbuj też czy pod większym obciążeniem problem występuje. Tak samo na zupełnym luzie. Najlepiej żeby ktoś trzymał tylne koło w górze, a Ty zaczynasz kręcić pedałami i patrzysz co się dzieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...