Skocz do zawartości

[2000-2500zł] A4 vs Esprit 620 vs Unibike Evolution vs Kellys Spider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka :).

Juz raz pomogliście mi wybrać rower 2 lata temu. Czas na zmianę sprzętu.

Kwota to max 2500zł, to absolutne maksimum.

Rozejrzałem się na rynku i wybrałem cztery oferty:

1. http://www.mudserwis.com/kross-level-a4-2013-p-3290.html

2. http://www.go-sport.pl/go-sport/kampanie/katalog/katalog-rowery-2013/g-rskie-127/esprit-620

3. http://www.unibike.pl/evolution.html

4. http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/921/Kellys.Spider/

Rozsądek mówi A4 :). Fajne dodatki i cena też fajna. Ale chciałbym poznać wasze opinie. Opinie użytkowników i znawców tematów, bo ja jestem świerzakiem ;).

Liczę na odpowiedzi :).

Pozdrawiam!

Napisano

kellys-a spidera bym na 100% stąd wyrzucił. płacisz tutaj głównie za markę. 

Na twoim miejscu wziął bym level-a A4 albo Evolution. 

W krosie esprit 620 też cena jest nie współmierna do tego co on zawiera, mimo skąpych informacji. 

Napisano

@up

Weź pod uwagę to, że Esprit w sklepach GoSport kosztuje teraz 1999,- a nie 2500 tak jak na stronie www.

Za tą cenę to bardzo dobra propozycja. 

Napisano

@up

Weź pod uwagę to, że Esprit w sklepach GoSport kosztuje teraz 1999,- a nie 2500 tak jak na stronie www.

Za tą cenę to bardzo dobra propozycja. 

Oraz to że cholernie ciężko go dostać. Nigdzie na Mazowszu nie ma rozmiaru M a L są na wyczerpaniu.

Napisano

Synergy wg. specyfikacji nie tylko różni się kapciami ale a też inne (moim zdaniem bardziej godne zaufania) hamulce.

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)!

Raczej zdecyduję się na Krossa A5, chodź zastanawiam się nad A5 jeszcze. Jest za 2499zł w MudSerwisie. Z drugiej strony do A4 dostanę dużo dodatków ;). Muszę to przemyśleć. Różnią się tylko widelcem i minimalnie wagą.

Napisano

Och tam widelcem... Jak dla kogo. :)

IMO malowanie Levela'a A5 jest zaiste.

A4 taki zbyt nudny pod względem designu... No i nieopłacalny. bo ja bym jednak wolał Black Edition 3 albo tego Esprita - prawie to samo, a oszczędność spora.

Napisano

Och tam widelcem... Jak dla kogo. :)

IMO malowanie Levela'a A5 jest za######iste.

A4 taki zbyt nudny pod względem designu... No i nieopłacalny. bo ja bym jednak wolał Black Edition 3 albo tego Esprita - prawie to samo, a oszczędność spora.

Malowanie A5 fakt - kusi :)! Zastanawiam się 2699zł...

Esprita ciężko dorwać w moich okolicach... i jak ktoś już pisał ciężko z rozmiarem ram.

Coś może jeszcze polecicie ;)?

Napisano

ja miałem podobny dylemat i się zdecydowałem na unibike evolution (za 2 dni kupuje). Może i gorsze malowanie ma ale multum serwisów, dobry osprzęt i rama która nie odmówi posłuszeństwa "od tak" jak u niektórych producentów (kross szczególnie 2013).

Napisano

Mam podobny dylemat, z tym, że do wydania mam do 2k (I raczej nie wiecej), z czego głównym problemem jest to, że rower musi mnie "wytrzymać" - 190cm i 100 kg wagi, a jeżdze w weekendy po jurze krk-częst

Myślałem nad:

1) Kross Level a3 (z 2012 r) - wersja 2012 ma Shimano Disc M446, a 2013 Hayes Dyno Sport, które ponoć? są gorsze niż shimano + oczywiście niższa cena

2) Esprit 620 z gosport - obecnie jak już napisał PjeseczeQ jest w promocji za 1999

Oba maja Suport Octalink, który przy mojej wadze chyba by sie lepiej sprawdził niż kwadrat.

Sugestie?

Napisano

sugestie takie że unibike wychodzi zawsze lepiej osprzętowo od kross, a malowaniem sie nie przejmujcie, na żywo unibike prezentuje sie lepiej niż na zdjęciach w necie.

jak można w takim krosie na przód dać acera a na tył deore ? unibike tak nie robi, przeważnie z przodu jest alivio. druga sprawa nie ma nawet producenta felg w krosie napisanego(czyli no name wsadzone) , a unibike ma mocne koła, jeździłem na unibike jak ważyłem 118-119kg i jeszcze żadne koło nie było centrowane,a nie oszczędzałem ich, przejechane prawie 1200km.

unibike ma na pewno więcej markowych komponentów niż kross i zawsze w realu wychodzi lżejszy w podobnej specyfikacji o jakieś pół kilo.

Napisano

Tylko i wyłącznie jakiś unibike. Kross ma małą DMC - nie nadaje się dla ciebie.

Nie znam tego skrótu, o co chodzi?

Unibike evo niestety jest poza moim budżetem - 2300zł - skoro nie kross to może jakieś inne propozycje pod moje wymiary (ale na tarczówkach)

Napisano

Nie myślałem o 29" ale jest to jakiś pomysł. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia - w linku poniżej jest filmik z jazdy tą samą trasą 26" i 29"

http://rowery.trojmiasto.pl/26-cali-kontra-29-Na-jakich-kolach-wybrac-gorala-n53616.html

Widać wyraźniej, że na 29" jedzie stabilniej i mniej nim rzuca na zjazdach, ale z koleji wizualnie wygląda mniej dynamicznie (choć może dlatego że wyżej kamera). Czy jazda na dużym kole nie jest po prostu zbyt ugłaskana i "mdła".

Nie miałem styczności z 29" więc nie mam pojęcia.

Napisano

"A5 został wyposażony w wyższej klasy amortyzowany widelec Suntour XCR RL w stosunku do modelu A4, bardziej czułe wybieranie nierówności oraz płynniejsza praca to atuty tego widelca"

Haha to jest dobry tekst :)

Napisano

Widzę, że Unibika chyba nic nie przebije, cały czas go proponuje kolega dominv8 :).

Miałem Flita z 2010r, sprawował się całkiem fajnie i miał tez widelec Suntoura kolego Smyq90 :P, dopóki mi go nie zaj$^%#@%$li.

Hmm...

Napisano

ja na twoim miejscu (a przynajmniej tak zrobiłem na swoim) wziąłbym unibike evolution i go sobie upgradował o zintegrowaną z suportem korbę, lepszą przerzutkę przednią i co kto tam lubi. Różnica w cenie znaczna do flite a rama ta sama tylko w innym kolorze. Komponenty niewiele lepsze. Edit: albo składać ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...