Skocz do zawartości

[tylna przerzutka + wolnobieg] deore xt - który będzie pasował

AeternusJester

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam wolnobieg mf-tz21 - zębatki 14-28 i korbę o 42-34-24. Z czasem będzie to wymienione na napęd 3x9. 

Chcę jednak wcześniej zakupić przerzutkę tylną, która będzie kompatybilna z tym co mam teraz i docelowo z kasetą 32-11.

Zdecydowałem się na tylną przerzutkę DEORE XT, która występują w modelach z oznaczeniami

rd m-770, rd m-771, rd m-772. Pytanie, która z nich i z jakim wózkiem będzie pasować i czym różnią się te modele?

PS: czy przy zmianie przerzutki powinienem też zmienić łańcuch i czy powinien być węższy?

Napisano

RD-M772 to wersja shadow, która ma troszkę inne prowadzenie linki (nie łamie jej) i tej raczej bym nie polecał do zestrojenia z wolnobiegiem, chociaż zdania są podzielone. Pozostałe, czyli 770 i 771 powinny spokojnie dać radę, ale nie wiem czym się od siebie różnią.

Wózek średni spokojnie wystarczy, ale pamiętaj, żeby nie próbować wrzucać na jakieś skrajne prekosy typu 1x7, 3x1...

Wymieniając napęd wymienisz łańcuch a węższy 9-cio rzędowy. Obecnie wolnobieg pewnie by nawet nie przyjął nowego łańcucha. 

Napisano

Deore Xt Rd-m770 ma sprężynę low normal, czy tą mniej popularną.

Deore Xt Rd-m771 ma sprężynę Top normal. 

Różnica polega na tym, że w sprężynie Top normal większe obciążenie czujesz wrzucając biegi z 3 na 2/ 6 na 5 bo sprężyna ciągnie przerzutkę w stronę najmniejszej koronki

Natomiast w Low normal jest sytuacja odwrotna, większy opór czujesz wrzucając biegi z 2 na 3/ 5 na 6 bo sprężyna ciągnie przerzutkę w stronę największych koronek.

Osobiście uważam że Top normal jest lepsza, bo wolniej łapie luzy. 

PS. jeśli chcesz mieć kasetę 11-32 T to lepiej wziąć SGS, bo GS niby wystarczy, ale nie kosztuje to więcej a nie musisz się przejmować uszkodzeniem z powodu zbyt krótkiego wózka.

Przy zmianie przerzutki łańcuch nie musi być zmieniany, ale przy zmianie kasety/ wolnobiegu, łańcuch musi być zmieniony. 

PS 2. Od siebie proponował bym Ci wersję Deore Xt Rd-m 772 - shadow. 

Sam wczoraj zakupiłem SLX-a w wersji szadoł i wbrew temu co piszą, nie było problemów z regulacją, co więcej SLX-a mam pod 9 rzędowy napęd, a ja posiadam 8 rzędowy. Mimo to wszystko działa, a regulacja trwała krócej niż zwykle, ze względów, dużej czułości przerzutki na kręcenie śrubami L i H. W XT, będzie to pewnie jeszcze precyzyjniej działało. Mimo to, nie myślałeś o przejściu z wolnobiegu na kasetę ? 

Napisano

Mimo to, nie myślałeś o przejściu z wolnobiegu na kasetę

Hej. Tak jak napisałem, myślałem i wszystko mam już zaplanowane. Niestety przejście na kasetę to wymiana koła, korby i manetek - więc to za jakiś czas - pewnie na jesieni. Chcę trochę rozłożyć wydatki w czasie, niemniej jednak ograniczyć elementy przejściowe do minimum, stąd pytanie czy deore xt pójdzie na wolnobiegu 7rz. A pójdzie w wersji shadow?

Wiem, że to co mam jest mega słabe, ale tak się złożyło że mi się dostał rower z wolnobiegiem i teraz wolę go zmodyfikować niż kupować nowy. 

Napisano

Przejście z kasety na wolnobieg jest to tylko wymiana koła. jeśli masz odpowiednie manetki. i przerzutkę. korby nie musisz wymieniać. 

XT powinna Ci działać z 7 rzędami, ale nie jestem pewien. bo przejście o jedno przełożenie w dół to dla przerzutki, nic nie znaczy, ale 2 przełożenia, może być ciężko wyregulować. A wersja "szadoł' jest po prostu mniej odstająca, i ma wg. mnie lepsze prowadzenie linki, bo nigdzie się ona nie zagina w drodze do zmieniarki. 

Napisano

Tak będzie działać w wersji Shadow ale jeśli do niej nie kupisz od razu dobrych manetek to psu na buty taka wymiana.

Jeśli chcesz kasetę 11-32 to nie kombinuj tylko weż długi wózek.

Napisano

Dobra sztywność w kierunku góra/dół, dobrze trzyma łańcuch i nie podskakuje na wybojach, ale mała sztywność na boki, lubi błądzić po kasecie, wyregulowany na perfekt na stojaku po przejechaniu paru km dalej zaczyna błądzić. Kolega ma i obaj mamy podobny problem - myśli przy wchodzeniu na większe zębatki, a jak się naciągnie linke mocniej to wchodzi ok ale w dół kasety albo nie chce zrzucać albo zrzuca po dwie na raz. Oba egzemplarze pracują z manetkami M590 3x9. Jak dla mnie to nie sprawdza się w momentach kiedy trzeba szybko i nagle zmieniać biegi, np w terenie albo chociażby na chodniku gdzie łażą ludzie czy coś... Z kolei jeszcze inny znajomy ma zwykłego XT też z manetkami deore - działa jak pieron, nieważne czy z górki, czy pod górke, jakie obciążenie na pedały, jakie biegi, czy na wyższe przełożenia czy na niższe - działa szybko i bezszelestnie, praktycznie 100% powtarzalność zmian i działanie natychmiastowe przy kliknięciu manetki. Moja sztuka raz przerzuca dobrze, raz cyka i myśli i dopiero przerzuca, a innym razem nic się nie dzieje przez kilka obrotów pedałami aż nagle zrzuca na mniejsze koronki z takim "nieciem", że czasami mi się noga zsuwa z pedałów...Raz manetke trzeba szarpnąć, raz pchnąć dalej niż "kliknięcie" a raz wystarczy kliknąć... Robią co chcą te przerzutki, ja nie mogę dać rady z regulacją ani mojej ani kolegi, po prostu się przyzwyczaiłem, że tak ma, co chwile poprawiam baryłką i w sumie tyle. Nie jest zła, ale jak za ok. 250 zł to trochę kupa, drugi raz bym jej nie kupił :)

Napisano

XT nie użytkowałem, ale kupiłem wczoraj SLX-a w wersji ''szadoł'' właśnie. 

Regulacja bezproblemowa, zmiana biegów też. Zaznaczę że mam napęd 8 a SLX jest pod 9.

Przerzutka nie przeskakuje, płynie wrzuca biegi. Nie rozregulowuje się. Ale to o SLX. Nie wiem jak jest w przypadku XT.

Czytałem różne opinie o technologi szadoł... Połowa jest na tak, połowa na nie, podobno ciężko wyregulować. Choć ja nie miałem problemów.

Zobaczymy co będzie za kilka tygodni. Przeszła testy, ale to dopiero 24h minęły. Więc nie mogę powiedzieć niczego więcej. Na pewno chodzi lepiej od dedykowanych 8.

Napisano

No zobaczymy, SLX (ze zdjęć) wygląda na masywniejszą więc podejrzewałbym, że nie jest tak delikatna jak XT shadow :) Ale zobaczysz na dłuższą metę jak to wygląda, ciekawy jestem co napiszą inni użytkownicy shadowów, może czegoś się dowiem i poprawie u siebie co trzeba ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...