Skocz do zawartości

[Pedały] Pierwsze spd + buty turystyczne

marcin87k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Otóż po licznych przeczytanych opiniach napaliłem się na system spd (do czego dojść muszą oczywiście odpowiednie buty)

Ten temat zakładam dlatego, że jeżdżę zdecydowanie rekreacyjnie więc najbardziej polecana opcja na początek jeżeli chodzi o spd mtb (PD-M540 + SH-M088) to chyba na wyrost jak na mnie.

Przede wszystkim dlatego, że w butach nie da się specjalnie chodzić.

Są oferty oczywiście butów turystycznych przystosowanych do spd np. shimano SH-MT43. I do takich właśnie bym się skłaniał. Zalety (tzn. to co mi się wydaje bo oczywiście jeszcze ich nie posiadam) to fakt, że można w nich chodzić i to, że jakby mi nie podszedł system spd do mogę wrócić do swoich platform i jeździć na nich w tych butach.

No i teraz jakie pedały do tych butów?

Opcja pierwsza to jakieś pół-platformy pół-spd dedykowane właśnie do butów turystycznych np. PD-T400 ale jakoś fakt, że wpinania się z jednej strony do mnie nie przemawia.

Druga opcja to tradycyjne spd do mtb np. PD-M540 ale tutaj na forum przeczytałem, że takie buty turystyczne są za mało sztywne do takich pedałów.

No i opcja trzecia - i właśnie na to chciałbym poznać waszą opinię.

Pedały dwustronne spd z platformą (właściwie platformo-obudową) - w oko konkretnie wpadł mi model PD-M545

Wykombinowałem sobie tak, że dodatkową sztywność uzyskam właśnie poprzez dodatkowe podparcie stopy na tej platformie.

Co o tym myślicie? 

A może ktoś użytkuje podobny zestaw?

Napisano

Osobiście użytkuję pd-m520 + buty sh-m088, w butach da się chodzić i to dosyć wygodnie, zależy jeszcze co rozumiesz przez chodzenie: czy robienie kilometrów zwiedzając, czy po prostu przejście z miejsca na miejsce/przeprowadzenie roweru.

Napisano

Mogę potwierdzić, że da się chodzić w turystycznych butach z systemem SPD. Co więcej chodzenie po płaskiej powierzchni wcale nie jest uciążliwe i praktycznie nie odczuwa się bloku pod butem. Tylko jak stajesz na kamieniu, głazie etc nie będziesz mieć pewnego styku z podłożem bo po prostu metal na kamieniu się ślizga.

Co do sztywności buta turystycznego to jest OK gdyż but ma w środku blachę pod większą częścią śródstopia więc nie będzie występowała sytuacja jazdy jak w trampku i nie ma potrzeby stosowania jakiś wymyślnych pedałów. Zwykłe pedały SPD swobodnie ci wystarczą i zapewnią komfortową jazdę na całkiem długich dystansach ale także na komfort w zwiedzaniu.

I tu mała uwaga. Przy długich trasach turystycznych zamiast butów turystycznych polecam sandały turystyczne z systemem SPD. Wbrew pozorom takie sandały trzymają tak samo dobrze jak but, są znacznie od niego sztywniejsze a o niebo bardziej przewiewne.

Rumunia%25202007%2520020.jpg

http://www.koloroweru.pl/strony/tst_sandaly_shimano.html

Napisano

Dzięki za odpowiedzi - jestem już zdecydowany na jakieś buty turystyczne.

Z Shimano byłyby to raczej SH-MT43 (dodatkowo znalazłem informację, że ich indeks twardości w skali Shimano to 4 czyli tylko o 1 mniej od SH-M088)

Wpadły mi też w oko buty LAKE MX101 lub LAKE MX101 X na które są teraz wyprzedaże w wielu sklepach i można je kupić w przyzwoitej cenie.

Które z powyższych byście wybrali ? - chodzi mi oczywiście o aspekt jakościowy.

Napisano

ja jeżdżę w butach MT43  , teraz w największe upały sprawdzają się, są bardzo przewiewne ,  podczas deszczu szybko nasiąkają jak gąbka

pedały - używam PD-M324  - z jednej strony SPD , z drugiej strony platforma  , kupowałem właśnie z założeniem że może platforma przyda mi się do zwykłych butów  - u mnie akurat się nie sprawdziło i tylko mi to przeszkadza przy ruszaniu na ulicy gdzie szybko trzeba wpiąć but ;) 

z 'podwójnych spd' osobiście zakupiłbym PD-M540

• 3 tygodnie później...
Napisano

Od kilku sezonów używam butów Shimano SH-MT41B z pedałami Pd-M520 i jestem b. zadowolony z tego zestawu. Spód buta IMHO wystarczająco sztywny, góra wygodna, przewiewna a nie "skorupa" jak w butach typowo sportowych. Buciki bardzo trwałe - przeszły wiele, trzymają się dobrze. Chodzić się da - na asfalcie, po trawniku OK, na szutrach kamieniach bloki nieprzyjemnie zgrzytają. Nie zgadzam się, że turystyczne buty są mało sztywne do pedałów SPD, absolutnie tego nie odczuwam. Zamiast pedałów dwustronnych z platformami możesz do pedałów typowo SPD dokupić takie plastikowe nakładki na pedały z jednej strony. Ma to taka zaletę, że jadąc w butach z blokami można się wypiąć i kręcić by uniknąć wywrotki w niektórych sytuacjach. Te nakładki sprawdzają się też przy jeździe w cywilnych butach, ale to trochę upierdliwe bo nakładki obracają się ku dołowi, ale odkąd mam spd w innych butach praktycznie nie jeżdżę. Jakbyś buty kupował w Sieci to zwróć uwagę na numerację, Shimano, które mam mają ciut zawyżoną. Pamiętaj też o odpowiednich skarpetach. 

Napisano

Dokładnie jak poprzednik, też od kilku lat jeżdżę w shimano MT41.

Co moge dodać do powyższej wypowiedzi - że jednak po 40-60 km czuć niestety pedały, bo choć butki są dosyć sztywne, to jednak nacisk rozkłada się bardziej w okolicach bloków, a nie na większą powierzchnię stopy.

Napisano

od ponad miesiaca uzytkuje SH-MT43 i PD-M540. sa to moje pierwsze spd i jestem baaaardzo zadowolony. but bardzo przewiewny i wygodny. na poczatku czuc, ze podeszwa jest sztywniejsza niz nawet w lekkim bucie trekingowym. bloki niemal nie przeszkadzaja - jedynie gdy postawimy noge na krawedzi czegos metalowego czy kamiennego to moga sie uslizgnac. no i oczywiscie slychac cie jak chodzisz.
pedalom tez nie moge niczgo zarzucic - sprawdzaja sie tez w srednim blocie, nie wypinaja sie przypadkowo nawet przy minimalnym dokreceniu sroby.
wczesniej cale zycie jezdzilem w noskach i absolutnie nie zaluje przesiadki.
nie wiem za bardzo co mniejsza sztywnosc takich butow moglaby psuc w uzutkowaniu ich z 540... ciezej sie wypina? jesli tak to przy obecnym komplecie ja nie mam z tym zadnego problemu.
mozesz zastanowic sie tez nad 520 - sa tansze, a roznica polega zdaje sie jedynie na tym ze maja plastikowa czesc, ktora po wielokrotnym serwisowaniu moze lapac luzy. nawet jesli tak jest to podejzewam, ze objawi sie to dopiero po wielu latach...
zamiast kupowac spd z platforma mozesz kupic do normalnych spd platforme wpinana tak jak buta. moim zdaniem to lepsze rozwiazanie bo w praktyce bedziesz jednak wolal jezdzic wpiety jesli masz juz taka mozliwosc :)
jesli nie poci ci sie jakos szczegolnie mocno noga to polecane tu sandaly bym sobie odpuscil - zdecydowanie mniej uniwersalne od normalnego buta, a MT43 jest duuuzo bardziej przewiewny niz standardowy skorzany but sportowy.

Napisano

Do tej pory jezdzilem w turystycznej wersji Shimano i ostatnio zmienilem juz na buty MTB bo przy dłuższej jeździe SA o wiele wygodniejsze i znacznie lepiej trzymają stopę. Turystyczne tak jak napisali koledzy - głownie oddają nacisk na miejsce z blokami i da się to niestety odczuć w terenie.

Wyklepane z Nexus 7

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Już jakiś czas temu zdecydowałem się na Shimano SH-MT43 (na razie czekają sobie, bo nie mam pedałów) - były do kupienia za 169zł więc się wiele nie zastanawiałem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Już jakiś czas temu zdecydowałem się na Shimano SH-MT43 (na razie czekają sobie, bo nie mam pedałów) - były do kupienia za 169zł więc się wiele nie zastanawiałem.

kupiłeś w centrumrowerowym ?

Napisano

Co do butów SPD turystycznych mogę conieco podpowiedzieć, jako moje pierwsze buty spd kupiłem Shimano SH-MT41 i od początku moja stopa czuła się w nich niekomfortowo pomimo że rozmiar był dobrze dobrany. Podczas dłuższych wycieczek drętwiały mi palce i nie pomagało nawet popuszczenie sznurówek. Jako że jazda w SPD zazwyczaj 90% przypada do gustu i potem nie wyobrażają sobie jazdy bez nich to nie popełnił bym tego błędu i nie kupił bym butów turystycznych drugi raz. Teraz kupiłem sobie buty Scotta MTB Pro na klamrę i dwa rzepy, da się doskonale ustawić trzymanie stopy i chodzi się w nich tak samo jak w turystycznych, ale jak wiadomo cena butów mtb jest zawsze wyższa od turystycznych.

Napisano

Co do butów SPD turystycznych mogę conieco podpowiedzieć, jako moje pierwsze buty spd kupiłem Shimano SH-MT41 i od początku moja stopa czuła się w nich niekomfortowo pomimo że rozmiar był dobrze dobrany. (...)

Te buty mają stosunkowo wąskie noski i też miałem podobny problem. Musiały się "rozbić" - w czym wydatnie pomogłem, nabijając je na tzw. prawidła zdobione z ciasno zwiniętej gazety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...