Skocz do zawartości

[Linka przerzutki] jakiej długości linkę kupić?

sudety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Dopiero niedawno wtajemniczyłem się w rower, mam 15 lat. Mam pytanie, czy to ważne jaką długą linkę kupie do swojego roweru czy mogę kupić za długą i ją przyciąć? Zerwała mi się linka. Zmierzyłem ją, ma 1700 mm. Nie znalazłem takich linek na internecie. Więc pytam się, czy mogę kupić za długie linki i je przyciąć czy muszę zamówić gdzies linki 1700 mm.? Jeszcze jedno pytanie. Czy linki muszą być z Shimano XTR czy mogą być jakieś inne? :huh:

Napisano

Linki docina się na wymiar ...

Dobrym zwyczajem jest wymiana linki razem z pancerzem jeżeli ten już jest wiekowy ...

Im lepszą linkę i pancerz kupisz tym lepiej będzie działało ... ale za jakością linki powinna też iść jakość zmieniarki i manetki.

Tak więc jak masz Turney, Altus czy Acera nie ma co szaleć z linką, ważne żeby była nierdzewna.

Pozdrawiam

Napisano
  W dniu 28.06.2013 o 18:36, rzezniol napisał:

Linki docina się na wymiar ...

A co w takim przypadku z tym kawałkiem aluminium na jednym końcu linki? Chyba, że chodziło ci o to, że po założeniu nadmiar się odcina.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Pytanie jest co najmniej dziwne ...

Co mogę mieć innego na myśli jak odcięcie nadmiaru linki ?

Aluminiowa końcówka ... alu końcówkę zapobiegającą rozpleceniu linki zakłada się po jej skróceniu ...

Pozdrawiam 

Napisano

Zrozumiałem to jako cięte z metra jak pancerze. A dla założyciela tematu, to linki kup dowlnie długie, ale pamiętaj, że jak będą za krótkie to już nic z tym nie zrobisz.

• 2 tygodnie później...
Napisano

po zalozeniu do roweru,i przepuszczeniu przez wszystkie pancerze, a najlepiej od razu wyregulowaniu przerutki, upierdzielamy z jakieś 3cm za przerzutką nadstan, a potem zakładamy tą aluminiową końcóweczkę by się nie strzępiło. Aha i ciać najlepiej czymś potężnym i ostrym, tak by uciąć od razu, bo jak będziemy probować po kilka razy, to na bank się nam link postrzępi.

A tak btw, te linki co shimano daję do swoich manetek dobre są?

Napisano
  W dniu 12.07.2013 o 11:33, Bartek3033 napisał:

A tak btw, te linki co shimano daję do swoich manetek dobre są?

Typowa nierdzewka szlifowana. Nic nadzwyczajnego, ale też nic na co można by było narzekać. Trzeba mieć na względzie to, że wymiana linki może nie być tak banalna jak w hamulcu. Jak poprzedniego gripshifta rozebrałem, bo oryginalna linka okazała się o 5 cm za krótka to później kilkadziesiąt minut dochodziłem do tego który punkt jednego elementu ma trafić w punkt na innym elemencie. Za czwatym podejściem dopiero złożyłem manetkę tak, że pokrywały się wszystkie biegi. Trzy poprzednie złożenia to albo miałem dolne ustawienia albo górne, a za trzecim razem to z nerwów nie włożyłem jednego z elementów. Oczywiście teraz poszło by mi dużo sprawniej, ale mimo to poprzedni raz skutecznie mi obrzydził grzebanie w tych okolicach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W dniu 12.07.2013 o 20:59, Bartek3033 napisał:

Natomiast obecnych nowych zmieniarek, (alivio) to bałbym się nawet ruszać :D

Bo cyngli się nie rozkręca do wymiany linek :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.