Olasty11 Napisano 12 Maja 2013 Napisano 12 Maja 2013 Witam, posiadam rower kross level a2 i doszedłem do wniosku, że czas wymienić napęd na coś lepszego (obecnie alivio). Zastanawiam się nad przerzutką shimano deore XT RD-M786 SGS Shadow Plus. Czy jest to dobry wybór? Dodatkowo jaką kasetę do takiej przerzutki (obecnie mam 8rz. ale 10 podobno wejdzie), łańcuch i manetkę. Po drugie czy trzeba wymieniać przedni zestaw. A jeżeli tak to prosiłbym aby coś mi doradzić, gdyż o ile w tyle coś może wiem to z przednich jestem całkowicie łysy. Zależy mi na dobrym w sprzęcie, ale też nie chcę wydawać milionów. z góry dziękuję.
Gość voytec Napisano 12 Maja 2013 Napisano 12 Maja 2013 Polecam SLX M675 bo wcale gorzej nie chodzi a jest jedynie odrobinę cięższy. Manetki (i przerzutka przednia) Deore serii M591, kaseta HG62, łańcuch HG54. Co do drugiej części pytania, nie wiem jak z korbami ósemkowymi ale na bank napęd 10s działa z dziewiątkowymi.
Olasty11 Napisano 12 Maja 2013 Autor Napisano 12 Maja 2013 Czy korba Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T będzie pasować do tej przerzutki FD-M591-10, miło jak by ktoś wytłumaczył jak to rozpoznać to bym nie musiał się tak pytać.
Mod Team Puklus Napisano 12 Maja 2013 Mod Team Napisano 12 Maja 2013 Tak będzie pasować. Generalnie współprace determinuje kilka parametrów: - pojemność przerzutki, czyli jak wielkie ( o zęby chodzi ) korby dana przerzutka obsługuje - max czy też minimalna różnica miedzy poszczególnymi zębatkami w twoim przepadku różnica wynosi 10t ale może być i nawet 16. - bardzo ważnym czynnikiem też jest odpowiednia długości suportu do prawidłowej pracy. to sa główne parametry, ale jest jeszcze kilka innych chociażby kąt rury pod siodłowej, którego duża niezgodność spowoduje upośledzoną prace. w każdym bądź razie, przypisanie korby do napędu 8, 9 czy 10 rzędowego nie jest istotne, podobnie jak pojemność i różnica, jeżeli mamy manetki bezstopniowe lub z mikro indeksacją.
darek156 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Kolego Puklus, ale zauważ, że FD-M591-10 ma pojęmność wynoszącą 18T (http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/mountain/deore/product.-code-FD-M591-10.-type-.fc_mountain.html), a kolega Olasty ma blat 42 / 22. Ta przerzutka nie da rady tego ogarnąć. Potrzebujesz przerzutką o minimalnej pojemności 20T.
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2013 Mod Team Napisano 13 Maja 2013 kolega Olasty ma duży blat 42T Heh a najciekawsze ze przerzutka ma w specyfikacji kobre 42/32/24 i ewentualnie może sie pojawić problem tylko na małej zębatce Poza tym poczytaj regulamin bo nie będę za tobą poprawiał.
darek156 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Autor tematu przecież napisał, że ma korbę 42/32/22T a nie 42/32/24T. Ta przerzutka jest nieodpowiednia pod te korby.
Gość voytec Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Można chyba popróbować z obecna przednią zmieniarką. Wystarczy odpowiednio wyregulować i powinno bangląć.
Mod Team Puklus Napisano 14 Maja 2013 Mod Team Napisano 14 Maja 2013 Autor tematu przecież napisał Tak ale to ty sie czepiłeś blatu 42 po czym można wnioskować że nie specjalnie wiesz o czym piszesz napisałam ze może powić sie problem przy 1 biegu ale można sobie z tym poradzić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.