Skocz do zawartości

[ <700 zł Rozpoczęcie przygody, proszę o sugestie]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich Użytkowników.

Jest to pierwszy mój post i bardzo chciałbym zostać potraktowany poważnie. Zacznę od opisu sprawy, ponieważ ułatwi to z pewnością wybór roweru i wpłynie na jakość dyskusji. Za wszelkie uwagi z góry bardzo dziękuję i liczę, że będzie ich jak najwięcej.

Nie jeździłem wiele na rowerze do tej pory, ponieważ nie zajmowałem się konserwacją komunijnego prezentu ;) Jeździłem także czasami kolarzówkami ojca i rodzeństwa. Ze sportem jednak miałem do tej pory sporo do czynienia, głównie z piłką nożną. Od paru lat jednak bardzo lubię oglądać kolarstwo i naszych zdolnych rodaków rozpychających się coraz mocniej w największych Tourach. Czytałem trochę na temat doboru roweru, lecz wciąż wiedza ta nie jest ugruntowana.

Mam 22 lata, 182 cm wzrostu, 85 kg wagi z szybkim celem na 80 kg. Potrzebuję roweru w celach rekreacyjnych właściwie, nie będę trenował jak wytrawny kolarz (choć na podeszłe lata kto wie), lecz chcę uczynić z tego bardzo przyjemne hobby. Wciąż nie wiem, czy powinienem kupić rower cross, czy MTB. Chcę, aby był wygodny i  nie zniechęcał mnie do jazdy. Planuję jeździć 3-4 razy w tygodniu po około godzinę każdorazowo. Mieszkam w Warszawie, więc dostęp do tras rowerowych jest niemały zapewne. Chciałbym jednak czerpać z tego frajdę, jeżdżąc nierzadko po alejkach, pagórkach, ulicach, może nawet po lasach. Chciałbym wydać na rower do 700 zł. Widziałem piękne rowery nowe po 1000-1200 złotych, dlatego chcę upolować jakiś dobry używany rower, przy okazji nie wydając za wiele pieniędzy, bo budżet mam ograniczony.

Proszę więc o rady. Jaka powinna być rama roweru szacunkowo? 19-20? Na co zwracać konkretnie uwagę najmocniej? Czy mogę się przy takiej specyfikacji kierować rodzajem roweru typu cross, czy MTB, czy powinienem szukać w obu grupach? Może ktoś z Was przypadkowo ma rower odpowiedni dla mnie do sprzedania?

Pełen pokory czekam na odpowiedzi ;)

(Rowerów crossowych jest o wiele mniej na Allegro, niż MTB... Z czego to wynika?)

Napisano

Za 1100zł masz już nowego Kandsa 1300 który w 100% spełnia wszystkie wymagania...
Ale jeżeli chcesz wydać mniej, hmmm... No da radę upolować fajną używkę z lat 90 w tej cenie, ale zawsze jest ryzyko, to już jest wiekowy sprzęt, czasami może być zajeżdżony, okaże się że musisz kilka części wymienić i zrobi się całkiem pokaźna sumka...

Napisano

Może lepiej dozbierać trochę (ok 300-400) i mieć coś na czym będziesz już jeździł przynajmniej 2 sezony bez praktycznie żadnego wkładu własnego.

Z używkami jest niestety tak, że albo ładnie wyglądają i po chwili coś siada albo okazja dobrego o którego ktoś dbał i jest warty swojej ceny

Dla Ciebie raczej cross z ramą 19"

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Czytając różne wątki na forum widzę, że będzie to niezwykle trudne zadanie... Chciałbym kupić fajny rower i tak na już, żeby sezon się nie skończył zbyt szybko, jednak budżet jest problemem.

Ile taki rower http://allegro.pl/stevens-niemiecki-rower-mtb-alu-stx-rc-kola-26-i3228859073.html jest według Was warty?
I ten http://allegro.pl/mtb-gazelle-sky-hawk-alu-full-deore-tarcze-igla-i3218607315.html ?

Napisano

Hmm... Patrzac na malowanie jest to 2011 rok i to jest pewnie przyczyna tej ceny :) a masz jakiś transport żeby podjechać tam do Pułtuska?

Napisano

Znalazłby się ;) Warszawa mobilną jest. A powrót o wiele łatwiejszy ;)

Hmm... Patrzac na malowanie jest to 2011 rok i to jest pewnie przyczyna tej ceny :) a masz jakiś transport żeby podjechać tam do Pułtuska?

Napisano

No to kontaktuj się z gościem, bo rower wystawiony 2 dni temu, więc pewnie jeszcze dostępny. No to nic lepszego w tej cenie nie znalazłem nigdzie :)

Napisano

Proszę o więcej opinii. Na razie brak kontaktu z Oferującym.

No to kontaktuj się z gościem, bo rower wystawiony 2 dni temu, więc pewnie jeszcze dostępny. No to nic lepszego w tej cenie nie znalazłem nigdzie :)

Napisano

17" cali to niby nie tak mało. Wiadomo, że lepsza dla Ciebie byłaby 19, ale w tej cenie ciężko.

Zawsze możesz pojechać i się przymierzyć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...