Skocz do zawartości

[łańcuch] Problem z łancuchem po remoncie

dawid1110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W dniu dzisiejszym zamontowałem nową przerzutkę przednia i nowy łańcuch. Po wyregulowaniu pojechałem się przejechać. I tutaj się pojawił problem. Łańcuch na biegu od 5 do 7 z tyłu przerywa, tzn. ze gdy nacisnę na niego mocniej przeskakuje tak jakby były wyrobiona kaseta lub korba. A obie części były wymieniane w tamtym roku.

Co to może być? 

Pozdrawiam.

Napisano

kaseta wymieniona rok temu, nie dziw się że przeskakuje, jest starta i nowy łańcuch jej nie pasuje, zmień ją na nową i po kłopocie

Napisano

przerzuca

tylko jak przerzuce na 5,6,7 zebatke to lancuch zaczyna przerywac

ale jak sprobuje na sucho nie jadac to juz lancuch nie przeskakuje 

i chyba mam problem

rozkulem lancucha bo mam spinke to szybko poszlo i co
lancuch zbyt dlugi o 1,2 ogniwa

Napisano

Nie sądzę, aby długość łańcucha powodowała taki objaw, to raz....

Daj się łańcuchowi  ułożyć i "dogadać" z kasetą (pojeździj trochę - nie "katuj" bez potrzeby), to dwa...

Bez fotki na której widać stan zębów w kasecie, to wróżenie z fusów, to trzy...  ;)

...jaki macie taki pewny sposob na dopasowanie dlugosci lancucha??

Na największe zębatki - plus dwa ogniwa, albo na najmniejsze i wózek w poziomie tak, aby miał minimalny luz do kasety,

nie ocierał o zębatki kasety, no i tak, aby łańcuch nie zwisał.

Tak jak tutaj - http://www.forumrowerowe.org/topic/132267-lancuch-dlugosc-lancucha-gdzie-popelnilem-blad/page-2?do=findComment&comment=1243589

Napisano

Nie bardzo rozumiem co znaczy "łańcuch przerywa". Przeskakuje chyba? 

Niestety zdarza się że nawet gdy kaseta nie jest zużyta ani nawet bardzo używana może nie zaakceptować nowego łańcucha. Jakość nowych komponentów w dzisiejszych czasach niestety bywa bardzo różna.

Napisałeś że kaseta ma OKOŁO 800 km. Podałeś wartość przybliżoną - na podstawie czego? Przebiegu podanego przez licznik? Jakiejś innej statystyki przebytych km? Pytam o to dlatego że nie mając możliwości pomiaru dystansu można się bardzo rozminąć w ocenie w porównaniu z rzeczywistością.

Przydałoby się wiedzieć jaką kasetę (firma, model) oraz łańcuch (to samo, stary i nowy) jest w rowerze.

Napisano

Witam

W dniu dzisiejszym zamontowałem nową przerzutkę przednia i nowy łańcuch. Po wyregulowaniu pojechałem się przejechać. I tutaj się pojawił problem. Łańcuch na biegu od 5 do 7 z tyłu przerywa, tzn. ze gdy nacisnę na niego mocniej przeskakuje tak jakby były wyrobiona kaseta lub korba. A obie części były wymieniane w tamtym roku.

Co to może być? 

Pozdrawiam.

Mam to samo. Kaseta Sram PG-950. Przebieg 300 km na Shimano HG53 i ok 1200 km na mocno przereklamowanym i IMHO beznadziejnym Wippermann 9sg. Założyłem teraz nowy łańcuch CN-HG93 Shimano i klapa. Nie da się jechać na 3, 4, 5, 6, 7 trybach, strzela równo. Sądziłem, że zrobię na tej kasecie przynajmniej ze 6 kkm ale się mocno przeliczyłem. W poniedziałek kupuję kasetę XT. 9sg w porównaniu do nowego HG93 był o pół ogniwa dłuższy.

Napisano

Co to znaczy czy jest sens. Masz zamiar przestać korzystać z roweru czy o co chodzi? Przecież nowa kaseta pod 7 rz. jest tania jak barszcz. Kupujesz mową i cieszysz się z jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...