Skocz do zawartości

[przednia przerzutka] kross hexagon v3

Kefir92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Powoli przymierzam się do wymiany przedniej przerzutki. Od kilku ładnych tygodni próbuję ją wyregulować. Stosowałem wszelkie poradniki, ale zaczynam się powoli oswajać z myślą, że trzeba ją wymienić. Obecnie mam Shimano FD-TZ30, korba SR Suntour CW9-XCC. Jak w skrócie dobrać odpowiednią przerzutkę pod ten rower i co w rozsądnej cenie jest okej? Marzy mi się przerzutka, która nie będzie sprawiała trudności w zmienianiu biegu oraz nie będzie się rozregulowywała po każdej jeździe w mniejszym bądź większym deszczu :D

Napisano

Wymień na shimano alivio i będziesz zadowolony, drogie nie jest. Zmierz sobie średnicę rury podsiodłowej i dobież taką przerzutkę.

Napisano

Wymień na shimano alivio i będziesz zadowolony, drogie nie jest. Zmierz sobie średnicę rury podsiodłowej i dobież taką przerzutkę.

A czym się różni alivo 413 od 431 i 420 itd...? I który ciąg wziąć? 28 31 czy 34?

Napisano

A jaki ciąg masz teraz??? Taki jak masz, taki musisz kupić, ale sporo przerzutek ma uniwersalny.

No i proszę nie mylić top/down pull z top/down swing ;)

Tutaj masz wiele przerzutek w "wyprzedaży"

http://www.chainreactioncycles.com/SearchResults.aspx?Search=Derailleurs&CategoryIDs=654&SortBy=Price

...i tak dla przykładu XT FD-M750 za...

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=36837

Napisano

Cyferki to numer grupy FD-M4xx, w twoim wypadku to mało istotne. Technologicznie niczym się nie różnią, wszystkie są na indeks 8/9.

Napisano

Cyferki to numer grupy FD-M4xx, w twoim wypadku to mało istotne. Technologicznie niczym się nie różnią, wszystkie są na indeks 8/9.

Hm, ja mam 7x3, ale z tego co wyczytałem będzie pasować, mógłbyś mnie upewnić :D?

• Mod Team
Napisano

FD-M4xx, w twoim wypadku to mało istotne

Nie powiedziałbym, 

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FD/EV-FD-M430-3023_v1_m56577569830701816.pdf 430

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FD/EV-FD-M431-3061A_v1_m56577569830709697.pdf 431 

Widzimy różnice? inne oznaczenia cyfrowe to inny model, mogą sie różnic nie znacznie ale czasami kolosalnie dla pracy napędu. polska to zacofany kraj i zazwyczaj jest 2, 3 modele dostępne a w katalogu shimano jest ich od .... no dużo :D oczywiście danej grupy :P

Napisano

2i regulaminu

Dobra :D skoro już mieszasz mi trochę we łbie :D to powiedz proszę, czy to że śrubka jest o 0,2mm szersza ma dla mnie znaczenie xD? Albo inaczej. Który model wybrać zamiennie do tego co jest napisane o moim napędzie i rowerze w poprzednich postach?

Napisano

Prawda numer oznacza, typ, system mocowania, rodzaj pantografu, itd, jak jest litera na końcu to jeszcze kolor. Jednak nadal to jest grupa alivio i zastosowany materiał i rozwiązania są na takim a nie innym poziomie. Która jest lepsza od drugiej według mnie nie ma różnicy. Zastosować taką, która pasuje do ramy, nie koliduje z mocowaniem koszyka na bidon itd. Do twojego roweru - górny ciąg i obejma u góry.

Napisano

Kupując przerzutkę przednią należy przede wszystkim uwzględnić:

- rodzaj ciągu linki (jeśli przerzutka ma dual, to nie ma znaczenia),

- rozmiar obsługiwanych zębatek oraz pojemność,

- rodzaj linii łańcucha,

- rozmiar obejmy (aby nie "wpakować" się z za małym, bo za duży jest do obejścia przez podkładki),

...i tyle.Na to trzeba zwrócić uwagę, a nie skupiać się na cyferkach naughty.gif

Reszta, to IMHO "kosmetyka" i osobiste preferencje wink.gif

Czasami różnica w cyferkach może wynikać z nowego "rocznika" - niby nowy model, 

ale tak naprawdę to przerzutka ta sama, odmłodzona "kosmetycznie" - taki "chłyt małtetindody" gwizdze.gif

Najlepiej odpisać model starej, sprawdzić i zapisać powyższe parametry, następnie szukać "zamiennika" z identycznymi.

A czy to będzie  najtańsza "budżetówka", Alivio, XT czy jakaś inna, to rzecz gustu i zasobności portfela.

• Mod Team
Napisano

To prawa alivio to alivio i będzie działać jak alivio i nie inaczej, jednak czasami nie wiedząc np. o kącie pod jaki jest przerzutka, oraz np o niezgodności jej pojemności nie uda nam się tego w ogóle ustawić by działało poprawnie.

Napisano

Patrząc na to wszystko z drugiej strony, jeżeli stara przerzutka nie ma większych luzów to wszystko da się ustawić. Odpowiednia wysokość na blatem oraz pantograf równolegle do blatu lub linia łańcucha szukać optymalnego ustawienia i powinno grać. Inna sprawa to sztywności tego chińskiego TY, więc ja był bym za wymianą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...