Skocz do zawartości

[Przerzutki i łańcuch shimano nexave]-Po mocniejszym przyciśnięciu pedału, łańcuch przeskakuje

pawel888

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli jadę powoli nic się nie dzieje, ale kiedy już ''dodam gazu'' to łańcuch przeskakuje, jednak wraca na swoje miejsce. Czego to jest wina? Przerzutek, czy łańcucha i jak to naprawić? :/

• Mod Team
Napisano

Jeżeli na każdym, problem prawdopodobnie leży w piaście, nie wiem jakie masz koło i w ogóle ale obstawiam mechanizm zapadkowy.

Napisano

Ostatnio myłem dokładnie wszystko, aby nie skrzypiało. Przestało i zaczęło się to. Mogłoby to być od czyszczenia?

• Mod Team
Napisano

A może, woda czy inna ciecz którą myłeś dostała sie nie tam gdzie trzeba, czyli do bębenka i narobiła zamieszania ... prawdopodobnie. Jak nie rozbierzesz to sie nie dowiesz.

Napisano

Zależy czy ma wolnobieg czy kasetę. Jak wolnobieg to przyczyna łańcucha. Jak kasete to tak jak kolega Puklus mówił, rozkręć i zobacz ;) 

• Mod Team
Napisano

A niby czemu, co wolnobieg zapadek nie ma i sie coś stać nie mogło, np zawisły się zapadki ? przecież oba mechanizmy są niemal identyczne.

Napisano

Moim zdaniem, żeby woda dostałą się do wolnobiegu to musi być naprawdę on rozwalony ;) Poza tym ile razy myłem Karchgerem kasete i cały rower i nic sienie stało ;) 

Niech sprawdzi jak się kręcą te zębatki. Jak się nic nie zacina itd. to co mają zapadki to przeskakującego łańcucha? Moim zdaniem łańcuch załatwił...

• Mod Team
Napisano

A właśnie nie, bębenek ma naj więcej do gadania mój drogi, bo tam sa zapadki 2 lub 3 a nawet i 4. i mniej tym gorzej, i jeżeli one sie zepsuje, zawieszą, zetrą, to będzie przeskakiwać mimo nowej kasety i łańcucha nie ma zmiłuj.

Poza tym jeżeli łańcuch i wolnobieg b był tak zużyty ze skakał by nawet na pieszym biegu, na ostatnim byś nawet nie ruszył. Dlatego pytałem czy skacze po kasecie w całości bez względu na to na jakim biegu jedziesz czy może na konkretnych, bo to różnica :P

Zużyte zapadki wcale nie muszą sprawiać problemów w stylu Halasów, głośnej pracy czy zacinania  :P Wręcz przeciwnie, będzie ciszej.

Ale ważne jest tu też czy korba w momencie przeskoku obraca się troszkę tylko czy sporo?

Napisano

Mam wolnobieg, a co do obrotu, to jest to ok. 40-60 stopni. Czy coś się może stać, jeżeli spróbuję wydmuchać wszystkie zanieczyszczenia sprężonym powietrzem?

Napisano

Przepraszam, dawno nie wchodziłem na forum. W każdym razie rower obejrzam kolega. Kiedy myłem wszystko, woda musiała się tam dostać i wypłukać cały smar. :/ Wszystko już działa poprawnie. Dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi.    

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...