MsRIFU Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Dzisiaj podczas jazdy z napędu zaczął się wydobywać dziwny dźwięk trudny do opisania, mi się kojarzy z piszczącymi myszami i jest dosyć nie przyjemny dla ucha, mam nadzieję, że wiecie o co chodzi Wydobywa się tylko podczas pedałowania, nie jest to korba bo sprawdzałem. Możliwe że są to kółeczka w przerzutce ? Nie wydobywa się z piasy ponieważ gdy koło się luźno kręci nie ma tego dźwięku, z kolei jak w odwrotną stronę zakręce to pojawia się a wtedy kółeczka w przerzutce są wprawione w ruch. Dodam że dzisiaj troche po błocie jeździłem, ale napęd jest już w miarę czysty. Czy potrzebne jest ponowne oliwienie łańcucha i napędu i czy mogą to być te kółeczka? Z góry dzięki.
Eper Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 umyj dokładnie napęd i nasmaruj sworznie w łańcuchu, jak to nie będzie to - pomyślimy dalej
broklyn20 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 mogą być kółeczka miałem taki przypadek ale zacznij od łańcucha
MsRIFU Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Napisano 6 Kwietnia 2013 umyj dokładnie napęd i nasmaruj sworznie w łańcuchu, jak to nie będzie to - pomyślimy dalej Sęk w tym, że olej do napędu będę mógł kupić dopiero w poniedziałek, spróbuje jutro jakoś zdiagnozować skąd to się dokładnie wydobywa, ale to jest dosyć charakterystyczny dźwięk często spotykany przy starych zaniedbanych rowerach.
qrczakzul Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Spróbuj w ciszy pokręcić korbą i wysłuchaj, z którego dokładnie miejsca wydobywa się ów pisk.
lyndowss Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Nasmaruj łańcuch! I to wystarczy. Wszystkie piszczące stare rowery są spowodowane właśnie nienasmarowanym łańcuchem.
ugupu Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Lańcuch. Doraźnie pomoże ci olej silnikowy, olej silikonowy czy nawet WD40. Potem porządne czyszczenie i smarowanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.