Skocz do zawartości

[napęd] Dziwny dźwięk

MsRIFU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj podczas jazdy z napędu zaczął się wydobywać dziwny dźwięk trudny do opisania, mi się kojarzy z piszczącymi myszami i jest dosyć nie przyjemny dla ucha, mam nadzieję, że wiecie o co chodzi :) Wydobywa się tylko podczas pedałowania, nie jest to korba bo sprawdzałem. Możliwe że są to kółeczka w przerzutce ? Nie wydobywa się z piasy ponieważ gdy koło się luźno kręci nie ma tego dźwięku, z kolei jak w odwrotną stronę zakręce to pojawia się a wtedy kółeczka w przerzutce są wprawione w ruch. Dodam że dzisiaj troche po błocie jeździłem, ale napęd jest już w miarę czysty. Czy potrzebne jest ponowne oliwienie łańcucha i napędu i czy mogą to być te kółeczka? Z góry dzięki.

Napisano

umyj dokładnie napęd i nasmaruj sworznie w łańcuchu, jak to nie będzie to - pomyślimy dalej

Sęk w tym, że olej do napędu będę mógł kupić dopiero w poniedziałek, spróbuje jutro jakoś zdiagnozować skąd to się dokładnie wydobywa, ale to jest dosyć charakterystyczny dźwięk często spotykany przy starych zaniedbanych rowerach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...