Skocz do zawartości

[kierownica] Jaki wpływ ma niskie położenie kierownicy ?

MsRIFU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Wiele osób piszę, żeby ucinać rurę sterową dla niższego położenia kierownicy i chciałbym się dowiedzieć co dokładnie daje taka zmiana i czy nie wpłynie ona źle na sterowanie rowerem ? Aktualnie pod mostkiem mam 2 duże podkładki i 2 małe czyli dosyć wysoko, lubie pojeździć ostrzej w lesie, szybkie zakręty, wheelie itp. i stąd moja obawa przed gorszą sterownością. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Napisano

Ale po co chcesz skracać jeśli obecnie czujesz się dobrze ? przełóż podkładki nad mostek i będziesz wiedział jak jest z niższą, na pewno trudniej jest poderwać kółko, ręce są bardziej obciążone, kręgosłup musi być bardziej elastyczny , nie każdemu to pasuje i nie każdemu jest potrzebne.

Napisano

Wiele osób ucina sterówkę z dwóch powodów (jednocześnie albo osobno): mniej rury sterowej i podkładek = niższa masa roweru, niżej kierownica wpływa pozytywnie na łatwość podjeżdżania.

To czy u Ciebie się to sprawdzi czy nie łatwo sprawdzić: daj mostek najniżej, tuż nad stery, wszystkie podkładki na górę. Uzyskasz ten sam efekt jak przy skróconej maksymalnie rurze a będzie on odwracalny jeśli taka pozycja Ci nie podpasuje.

Tnąc krótko rurę sterową zazwyczaj ograniczasz grono potencjalnych nabywców przy odsprzedaży.

Kolega był szybszy. :)

Napisano

Regulamin forum, pkt 2i

Tak też zrobie, zależy mi na takim uniwersalnym ustawieniu, będę testował :) Dzieki za odpowiedzi

Napisano

Spróbuj i zobacz jak ci się jeździ, przełożenie podkładek jest proste i nie zajmuje dużo czasu :) ja kiedyś spróbowałem i trochę dziwnie się jeździło, wydawało mi się e jeżdżę zgarbiony, więc podkładki szybko wróciły pod mostek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...