Skocz do zawartości

[koła] Czy warto kupić i czy będą pasować?

beneck1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po zimie okazało się, że muszę wymienić obręcze. Nie mam do wydania za dużo kasy i poza tym rower będzie stał przypięty po kilka (nawet kilkanaście) godzin dziennie w niestrzeżonym miejscu, więc też bałbym się ryzyka kradzieży. Na allegro znalazłem taką ofertę

http://allegro.pl/kola-26-stozkowe-stars-joytech-na-wolnobieg-czarne-i3079859940.html

Chciałem się zapytać czy warto kupić taki zestaw czy lepiej od razu sobie to wybić z głowy.

Mam też jeszcze jedno pytanie. W opisie aukcji jest napisane, że pasują do wolnobiegów 7-rzędowych - ja mam 8 biegów i jest jeszcze w dobrym stanie, a poza tym nie chce wydawać kolejnych pieniędzy. Czy w ostateczności da się zamontować 8-rzędowy wolnobieg na tej obręczy?

Pozdrawiam.

Napisano

Witam.

Po zimie okazało się, że muszę wymienić obręcze. Nie mam do wydania za dużo kasy i poza tym rower będzie stał przypięty po kilka (nawet kilkanaście) godzin dziennie w niestrzeżonym miejscu, więc też bałbym się ryzyka kradzieży. Na allegro znalazłem taką ofertę

Koła 26 stożkowe Stars Joytech na wolnobieg czarne (3079859940) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Chciałem się zapytać czy warto kupić taki zestaw czy lepiej od razu sobie to wybić z głowy.

Mam też jeszcze jedno pytanie. W opisie aukcji jest napisane, że pasują do wolnobiegów 7-rzędowych - ja mam 8 biegów i jest jeszcze w dobrym stanie, a poza tym nie chce wydawać kolejnych pieniędzy. Czy w ostateczności da się zamontować 8-rzędowy wolnobieg na tej obręczy?

Pozdrawiam.

Lepiej wybij sobie z głowy . Zobacz w necie jakieś po 300 zł 400zł za komplet i naprawdę będą fajne :D. Pozdro

np takie: Koła Shimano WH-MT15 komplet - Sklep rowerowy, rowery i akcesoria: Kross, Shimano, Endura - t-bike.pl

Lepiej kasetę kolego kupić. Wolnobieg ma swoje wady i jest już trochę stary :D

Napisano

Nieźle się składa bo od dwóch dni mam sporo do czynienia z takimi dokładnie kołami. Pracuje w sklepie rowerowym (serwisie) i dzięki obecnej pogodzie nie mam dużo zajęcia dlatego poprawiam takie między innymi koła. Mamy na stanie sporo i muszę Ci powiedzieć że jeżeli nie masz pojęcia o serwisowaniu kół to nie warto bo nie trafiłem sztuki której nie trzeba by poprawiać. Te koła z "fabryki" wychodzą w kiepskim stanie, są bardzo nie starannie złożone. Większość była za mocno skręcona, prawie wszystkie rozcentowane, za luźno dokręcane szprychy brak centryczności... Co prawda widziałem gorsze ale jak na nowe koła to lipa XP

Napisano

Koristo - proponujesz koła za prawie 400 złotych a ten rower jest mniej więcej tyle wart - rok temu dałem za niego 450 zł. Ma on służyć do dojazdów do pracy i naprawdę pozostaje on bez opieki przez cały dzień przypięty w dość niebezpiecznym miejscu. W lepszy rower zainwestuję dopiero na następny sezon.

Czy istnieje jakiś tani sposób, aby doprowadzić rower do stanu użyteczności?

kinder85 - a może istnieje możliwość wysłania przez Twój sklep takiego poprawionego już zestawu? :)

PS I nikt nie odpowiedział czy ka się tam zamontować 8-rzędowy wolnobieg?

Napisano

Nie prowadzimy co prawda sprzedaży wysyłkowej ale mogę się zorientować. No chyba że jesteś z Warszawy to może wpadniesz osobiście ? Wybrał bym Ci najładniejszy komplet.

Co do wolnobiegu to w aukcji jest napisane "na 5/6/7 biegowy wolnobieg"

Napisano

kinder85 - jak to się dobrze składa:) Ale to dopiero po świętach. Mam nadzieję, że dużo drożej niż na alledrogo nie macie ;)

Właśnie wiem, że tak jest napisane. Dlatego chciałem zapytać kogoś kto się na tym zna czy da się zamontować. Z tego co się orientuję to im więcej biegów tym odległości między poszczególnymi zębatkami są mniejsze (wnioskuję na podstawie tego, że łańcuchy do np. 9-r są cieńsze niż 7-r - moim zdaniem po to, aby się tam zmieściły - oczywiście to mogę się mylić). A tam jest napisane "

gwint na 5,6,7rzędowy wolnobieg". I właśnie tego nie rozumiem.

Napisano

Z tego co się orientuje zębatki od 5 do 8 mają taką samą odległość między tarczami zębów (coraz węższe są dziewięcio i więcej biegowe). Z tego wynika że 8 biegowy wolnobieg będzie porostu szerszy od 7 biegowego a ten ma ok35mm szerokości. Zmierz suwmiarką szerokość ramy (też są rożnej szerokości) odejmij od tego szerokość wolnobiegu i jak zostanie więcej niż 100mm będziesz miał pewność czy porostu całość się zmieści w ramie.

Napisano

nie pamiętam dokładnie ile kosztują ale raczej poniżej 100 tak więc nie drożej ;) Musisz być świadom że pisząc "najładniejszy komplet" nie gwarantuję że będzie super bo te koła nie są idealne, tak już je zrobili ale myślę że jak po prostu do jazdy do pracy itp to Ci powinny odpowiadać ;)

Napisano

e tam, jesli naprawdę kochasz swoj rower i sluzy Ci on do zarabiania pieniedzy (dojezdzasz nim do pracy, zalatwiasz sprawy, wozi Cie do lekarza, do urzedu itd.) to nie widze problemu, zeby obdarowac go (i siebie rowniez) dobrymi kolami... jesli masz rowniez dobre zapiecia, kola na nakretki (nie szybkozamykacze) to y not? Wiem, ze w pl jest inne myslenie, ale w cywilizowanym swiecie do sklepu przychodza ludzie ze zuzyta obrecza czy zajechanymi bearingsami i biora nowe, pachnace swiezoscia kolko, ktorego koszt siega czesto wartosci rynkowej calego roweru; Gdy im sie to uswiadamia i tak dochodzi do konkluzji typu - "potrzebuje zeby rower dobrze dzialal, bo dzieki niemu zarabiam na chleb" albo "lubie ten rower" i tyle...

Napisano

e tam, jesli naprawdę kochasz swoj rower i sluzy Ci on do zarabiania pieniedzy (dojezdzasz nim do pracy, zalatwiasz sprawy, wozi Cie do lekarza, do urzedu itd.) to nie widze problemu, zeby obdarowac go (i siebie rowniez) dobrymi kolami... jesli masz rowniez dobre zapiecia, kola na nakretki (nie szybkozamykacze) to y not? Wiem, ze w pl jest inne myslenie, ale w cywilizowanym swiecie do sklepu przychodza ludzie ze zuzyta obrecza czy zajechanymi bearingsami i biora nowe, pachnace swiezoscia kolko, ktorego koszt siega czesto wartosci rynkowej calego roweru; Gdy im sie to uswiadamia i tak dochodzi do konkluzji typu - "potrzebuje zeby rower dobrze dzialal, bo dzieki niemu zarabiam na chleb" albo "lubie ten rower" i tyle...

Tak się składa, że nie jest on niezbędny do zarabiania pieniędzy. Równie dobrze mógłbym siedzieć w autobusie - czas ten sam. Jednak wolę ten czas spędzić bardziej aktywnie niż przesiedzieć go w milczeniu. A decydując się na lepsze koło przesiadłbym się na pewno z wolnobiegu na kasetę + łańcuch (klasa min. alivio), a to znowu niemałe koszty. Idąc tym tokiem myślenia pasowałoby zmienić łysą przednią oponę, przetarte siodło, sztyca też trochę dłuższa by się przydała, no i przede wszystkim amortyzator cały czas skrzypi... Jakbym się uwziął to bez problemu znalazłbym jeszcze kilka rzeczy, które można ulepszyć. Jak już pisałem rower jest za 450 zł (plus opona bo strzeliła i teraz po zimie zmieniłem jedną linkę i pancerz, i klocki jeszcze). Dwa lata temu straciłem już jeden rower i nie chciałbym, aby to się powtórzyło. Dla mnie teraz priorytetem jest, aby doprowadzić go do takiego stanu, aby pojeździł do końca sezonu.

BTW Nie kocham tego roweru - jak mi się przednia piasta rozsypała to na 90 % gotowy byłem go sprzedać ;)

Napisano

Cześć

Pozwole się dołaczyć do tematu.

Co sądzicie o tych kółkach ?

http://www.decathlon.pl/koo-przednie-26-jednokomor-id_6023481.html

http://www.decathlon.pl/koo-tylne-26-jednokomorowe-id_6023546.html

Posiadam wielotryb 7, przerzutkę Altus RD - M 310 DL (siedem przełożeń) i łańcuch KMC z 50, ale czy te koła wytrzymają ?

Roweru używam do dojazdu do pracy, średnio 80-100 km tygodniowo, waże około 90-95 kg.

A może to:

http://www.decathlon.pl/koo-26-przod-tarczev-brake-id_8026707.html

http://www.decathlon.pl/koo-26-tylne-tarczev-brake-id_8026711.html

Wiem że tu muszę dokupić kasete i łańcuch.

Niestety koła od " dawcy " mają zużyte obręcze, tak przymajmniej mi się wydaje (zerknijcie proszę). Mam rację ?

Z góry dziekuje za Wasze opinie.

Pozdrawiam

post-141387-0-47896100-1365288906_thumb.jpg

post-141387-0-81715800-1365289044_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...