Skocz do zawartości

[Hałasujący napęd] + wymiana

TomBrady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym się poradzić w sprawie wymiany napędu.

Rower to lazaro evolution v3.

Paręnaście dni temu postanowiłem wyczyścić łańcuch, rozkułem go, założyłem spinkę connexa. Niestety po ponownym założeniu łańcucha pojawił się irytujący dźwięk, takie metaliczne cykanie. Nie mogę zlokalizować co tak naprawdę powoduje ten hałas, spróbowałem parę rzeczy ale nic nie dało.

Dźwięk jest tylko gdy jadę i kręcę korbą (jadąc np. z górki, bez pedałowania nic nie hałasuje), gdy postawię rower i podniosę tylne koło, kręcę i nic, to samo gdy odwrócę rower do góry nogami. Już nie mam pojęcia co jeszcze mógłbym i jak sprawdzić, jako, że dźwięk występuje tylko w czasie jazdy nie mam jak dokładnie sprawdzić w jakim miejscu jest ten hałas.

Czy to możliwe, że nowa spinka oraz wyczyszczenie łańcucha spowodowało jego jakieś zmiany? Bo tak mi się wydaje, jakby to łańcuch o coś zahaczał. Biegi zmienia prawidłowo, nie czuć też, żeby to miało jakiś wpływ na jazdę, hałas występuje na każdej kombinacji przełożeń. Przy zdjętym łańcuchu, wsiadłem i kręciłem energicznie korbą, naciskałem na pedały, nic nie hałasowało… Już brak mi pomysłów co i jak jeszcze sprawdzić, a odbiera to chęć do jazdy.

Dlatego też zdecydowałem się na wymianę napędu (gorzej jak się okaże, że to nic nie dało…). Planowałem wymianę po tym sezonie (rower ma przejechane 2,5 kkm), no ale trudno.

Aktualnie w rowerze jest korba FCM-311, kaseta HG 31, łańcuch UG-51.

Z przyklejonego tematu wybrałem łańcuch connex 800, kasetę HG 51 oraz korbę FC-M442. Na coś muszę zwracać uwagę przy zakupie? Wymieniać będę sam, po raz pierwszy, więc nie chciałbym popełnić błędu i kupić coś co nie będzie pasować.

Napisano

Może banalne pytanie, ale-posmarowałeś łańcuch?

Odnośnie zestawu który masz-ug-51 to najgorszy wyprodukowany łańcuch z możliwych, mój się wyciągnął po 2k km,

Odnośnie zestawu który chcesz założyć-to nic lepszego nie da się założyć, ja ewentualnie dałbym tańsza kasetę a kupił drugi łańcuch i jeździłbym na 2 łańcuchy

Napisano

Spinka jest założona poprawnie, ale w ramach testów próbowałem też odwrotnie, nawet próbowałem zmieniać kierunek łańcucha, nic nie pomogło. Łańcuch oczywiście posmarowany ale spróbowałem też założyć nieposmarowany, żeby sprawdzić czy dźwięk się zmieni, ale nie, łańcuch chodził zauważalnie gorzej ale dźwięk był taki sam...

A odnośnie zestawu, który wybrałem powyżej, dla korby w opisie technicznym jest "tylna koronka 9" - co to znaczy?

I czeka mnie także zakup suportu? (w mojej FC-M311 jest BB-UN26 (-K), a w planowanej FC-M442 BB-UN26 (-E))

• Mod Team
Napisano
Na coś muszę zwracać uwagę przy zakupie?

Tylko na zakup odpowiedniego suportu do korby ( i ramy ) oraz na spinkę bo 800 ma badziewną w zestawie.

Aby zdjąć korbę musisz mieć odpowiedni ściągacz. Zakręcać korbę należy bardzo mocno. Do kasety i suportu także odpowiednie klucze i to chyba tyle.

Wracając do hałasującego łańcucha. sprawdź czy każdy sworzeń jest na swoim miejscu, czy któreś z ogniw nie jest zapieczone, dźwięk jest ciągły czy cykliczny co jeden obrót łańcucha ?

Napisano

Nie używałem ostatnio łańcuchów Shimano UG51, ale:

- UG 50 był/jest "szeroki" i bardzo słabo pracuje z napędami 8-rzęd HG. Właśnie tak hałasuje. IG były odpowiednie.

Zmień łańcuch na HG50, ewent. inny lepszy, i będzie git.

Napisano

Kuba

gratuluję,

czyli miałeś w bdb stanie łańcuch.

ja zajeżdzam dwa łańcuchy rocznie,

przy takiej jeździe po 2 miesiącach jest problem ze spinkami, sprawdzałem.

przy ug-51, pewnie jeszcze szybciej,

to słaby łańcuch.

gorsze są tylko Taya i accent

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...