tobo Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Dziś "miałem w rękach" rower trek, model cali sl (damski 29er). Zaproponowana przez producenta roweru kombinacja napędu to: - kaseta 10sp shimano deore - przerzutka tył 10sp shimano slx - manetki shimano deore 10sp I do tego: - ŁAŃCUCH KMC X10 - korba fc-m 552 dyna sys 10sp - PRZERZUTKA PRZEDNIA DEORE 9SP. Wnioski i obserwacje: - producent montując taką kombinację zakłada że będzie ona współpracować bez problemu i nie będzie z nią kłopotów przy używaniu i regulacji - to ważne dla niego jeśli chodzi o potencjalne roszczenai reklamacyjne użytkowników czy sklepów; - łańcuch NIE JEST łańcuchem systemu HG-X shimano który ma być wg producenta JEDYNYM kompatybilnym z napędem dyna sys; - przerzutka przednia jest niegrupowa i pochodzi z napędu DZIEWIĘCIOBIEGOWEGO. Manetka i przerzutka oraz korba współpracują ze sobą, indeksacja i "trafianie" jest takie jak trzeba. Podsumowanie: JEŚLI MASZ WĄTPLIWOŚCI CZY KOMPONENTY Z GRUPY 9 I 10 SP Z PRZODU - KORBY, MANETKĘ, PRZERZUTKĘ - MOŻNA MIKSOWAĆ - ODPOWIEDŹ JEDNOZNACZNIE BRZMI - T A K.
lyndowss Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Tylko dlaczego nie napisałeś tego w odpowiednim temacie, który niedawno powstał z poprzedniego gdzie było już napisane kilkanaście stron. Powinien się tam znaleźć po mojemu.
tobo Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 Dlatego że pytanie o zgodność przewija się wiele razy w wielu tematach, nawet jeśli parę postów wcześniej ktoś udzielił odpowiedzi na nie. Jak administracja zadecyduje dokleić - niech doklei.
vwothyn Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Ja w swoim rowerze (Diamant Apex T4) do napędu XT 9sp (przód i tył) miałem przez producenta założony fabrycznie łańcuch KMC 10sp i też działał. Co prawda biegi się wtedy przywieszały, ale to raczej nie przez łańcuch, bo po zamianie na 9sp była ta sama sytuacja do momentu zmiany prowadzenia linek i regulacji zmieniarek.
lesieque Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 VWOTHYN, chodzi głownie o odwrotne ustawienie. To oczywiste, że łańcuch 10sp bedzie działał z 9 rzędowym, bo jest węższy i nigdzie nie będzie ocierał. Jednak odrotnie czyli łańcuch 9sp do przerzutki 10sp może ocierać o przerzutkę MOŻE ale nie musi. Dlatego producent pisze, że tylko 10sp łańcuch działa i stąd wynikaja problemy
Mod Team Puklus Napisano 13 Lutego 2013 Mod Team Napisano 13 Lutego 2013 Jeżeli Tomasz sie nie obrazi, uszczknę z jego poezji po raz kolejny i dokleję do pierwszego postu.
Lumperator Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 A co by tu miało nie działać? Jedynie ta przednia przerzutka dziw, że gładko chodzi z korbą dynasys.
Mod Team Puklus Napisano 13 Lutego 2013 Mod Team Napisano 13 Lutego 2013 I właśnie o ta przerzutkę chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.