krzysiek5151 Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Witam Mam taki problem... Mam przerzutki shimano a ostatnio zmieniłem manetki z fabrycznie montowanych klamkomanetek na manetki Sram X-4. Założyłem je i już od paru dobrych godzin próbuje je wyregulować. Wyczytałem że te manetki ciągną troszkę inną ilośc linki niż fabryczne shimano aczkolwiek można je zakładać i działają z przerzutkami shimano. I tu moje pytanie jak to zrobić?? Przedewszystkim chodzi mi o tylną przerzutkę bo tu mam masę problemów... Jeżeli linka jest poluźniona to wszystkie biegi na manetce bez problemu chodzą a jak już przykręce do od dołu idzie ( 8 jest, 7 omija i wchodzi 6) ale ogólnie na kasecie jest wyższe przełożenie niż na wskaźniku manetki po czym na manetce zatrzymuje się na 4-tej pozycji, rzadziej na trzeciej i dalej ani drgnie bo linka jest naprężona a na kasecie jest jedynka lub 2 (zależy od pokręcenia). I co z tym zrobić?? Już próbowałem wielu opcji ale i tak nie działa jak powinno. Ktoś ma jakiś pomysł/ doświadczenie w tym?? Czy pozostaje mi kupić ten sam model przerzutki Sram??
gello1 Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Przednia będzie Ci działała. Tylna niestety nie i nic z tym nie zrobisz. Shimano ma ciąg 1:2 Sram 1:1
rzezniol Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Bo to nie będzie działać że zwykła przerzutka shimano. Poczytaj podczepiony temat o kompatybilnosci ... Ostatnio chodzą słuchy że manetki sram pracują z shimano dynasys. Problem kompatybilnosci dotyczy tylko tyłu Pozdro TapaTalknięte z Andka
krzysiek5151 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Napisano 31 Stycznia 2013 Tak coś czułem i miałem już zamawiać przerzutkę Srama ale wolałem się upewnić i zapytać... O kompatybilności czytałem- czyli manetki X-4 bez problemu będą działały z przerzutką X-6, X-5 itp??
kasperek Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Są też tylne przerzutki robione przez Suntoura, które są kompatybilne z dwoma systemami. Z tego co wiem nie są złe, ale obecnie trudno dostępne.
mojeulubionekonto Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 wtrące swoje 3 grosze dla potomności mam tylnego NCX z Sountoura i ma opcje prowadzenia linki na 1:1 (i faktycznie bangla z manetkami SRAM) oraz na 1:2 dla Shimano, tu sie pojawia problem bo działa to na klamkomanetkach Alivio dosc dobrze ale np na mojej Deore XT na 8p to juz w ogóle a w ogóle to te NCXy są bardzo niedocenianym sprzętem, mam ją właśnie z konfiguracji z X4 i bardzo sobie chwale
Rulez Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Ostatnie przerzutki tylne Suntour ma w katalogu z 2008 roku, więc pisanie o ich zakupie chyba nie całkiem ma sens ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.