raiz Napisano 14 Stycznia 2013 Napisano 14 Stycznia 2013 Witam, Noszę się z zamiarem zakupu opon do długich jazd tlenowych – interesuje mnie coś typowego na szosę. Formicki Bike zaoferował Schwalbe DURANO HS 399 26 cali kevlar za 99zł. Opona ma b.pozytywne opinie i sprawdziłem oponę o rozmiarze 26 x 1.1 da się fizycznie założyć na felgę XT, model z 2012r (WH M785), ale po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, iż opona nie będzie miała kształtu zaprojektowanego przez Schwalbe. Nie spodziewałbym się, żeby spadła z felgi, ale prawdopodobnie będzie źle pracować na zakrętach, ponadto najmniejsze nierówności będą znacznie groźniejsze dla felg przy bezpośrednim kontakcie. Sądzę, że taka opona jest trochę za mała. Mozecie wypowiedzieć się w tej kwestii? Chciałbym też prosić o jakąś propzycje – nie mam doświadczenia z oponami szosowymi. Budżet do 100zł szt. Chciałbym kupić coś lepszego. Pzdr.
vitesse Napisano 15 Stycznia 2013 Napisano 15 Stycznia 2013 ja mam kolo wh-m770 i opona schwalbe 1,75 lezy bardzo dobrze, co do takiego waskiego balona jka chcesz kupic to nie wiem
darty24 Napisano 18 Stycznia 2013 Napisano 18 Stycznia 2013 Kolego, ten model opony jest wart każdej złotówki. Nie martw się o obręcz a lepiej zorientuj jaka jest szerokość obręczy... Jeśli jest to 19 mm to nie ryzykowałbym tego rozmiaru Durano. Ja jeździłem całe lato a opona siedziała w obręczy Mavic'a 117 (17 mm szer. wewnątrz) jak zaczarowana. Ciśnienie maksymalne dle obręczy przy tym rozmiarze to 7 bar do opony można wcisnąć 8. Nie było sytuacji kiedy czułem na zakrętach, że niby się coś gnie, łamie a nawet zssuwa. Jeździłem na takich kołach i oponach nawet po drogach sypanych gruzem, tłuczniem, piachem. Najprościej kapcia złapiesz przy bocznym dobiciu jak wskoczysz np. na kamień leżący na asfalcie i nie pomoże nawet 8 bar ciśnienia. Zastanów się czy (jeśli obręcz ma 19 mm) nie wziąć jakieś opony 1.3 - 1.4 " . Komfort jazdy jest nienajgorszy. Do pomykania możesz spróbować Kojaka w wersji drut 35 mm. Opory w porównaniu do Durano są odczuwalne ze względu na szerokość za to masa zbytnio nie ciąży ok 100 gram więcej na Kojaku vs Durano fold. Życzę udanego wyboru.
Cuberider Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 model z 2012r (WH M785) Katalogowo shimano zaleca opony od 1,5 do 2,3" do tych kół ze wzgl. na szerokość obręczy ( 19 mm )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.