Skocz do zawartości

[pedały]Ktore pedały lepsze

Slimaczek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano
Ześlizgiwanie się nogi z pedała to brzmi jak opis napaści nietolerancyjnych ludzi na homoseksualistę. Rower ma chyba pedały...

Wiele razy zastanawiałem się czy to jakieś określenie regionalne czy też co niektórym przez gardło nie chce przejść słowo jednoznacznie się kojarzące.

Rower ma pedały w liczbie mnogiej, ale nie widziałem lewego pedału, ludzie to zakres 3-6 podstawówki. Odmienia się bezosobowo : co? czego? czemu? Mianownik (kto? co?): pedał Dopelniacz (kogo? czego?): Nie lubię pedału Celownik (komu? czemu?): Przygladam się pedałowi Biernik (kogo? co?): Lubię pedał Narzednik (z kim? z czym?): Problem z pedałem Miejscownik (o kim? o czym?): Rozmawiam o pedale Wolacz: Hej pedale!

Napisano

Noga ześlizgnie się z pedału a nie z pedała. Słyszałem różne podwórkowe wersje, np "pedała spd", pedałko i takie tam. Zauważyłem że niektorzy rozróżniają w ten sposób pedały wpinane od platformówek :)

Napisano

33 procent większa przyczepność, tak matematycznie patrząc :)

W praktyce może mieć jeszcze znaczenie "wykończenie" powierzchni (gładkie albo chropowate) i to jak ostro wykończone są piny.

Ja wybrałbym wersję z dwunastoma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...