Skocz do zawartości

[6000-6500] MTB-Maraton,który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu rozglądam sie za sprzętem z przedziału cenowego zawartego w temacie i szczególną uwagę zwróciłem na dwa rowerki:

Cube Reaction GTC PRO

Cube REACTION GTC PRO black 'n' grey 'n' white 2012 | Sklep Rowerowy - Specjalistyczny

oraz

GHOST EBS HTX LECTOR

Ghost EBS HTX LECTOR black grey white 2012 | Sklep Rowerowy - Specjalistyczny

...dlatego też, piszę do Was z prośbą o pomoc w decyzji i doradzeniu, wypisaniu zalet/wad obu maszynek.

Z góry mówię, że Radonów nie biorę już pod uwagę. :)

Gdyby wierzyć opisom znajdującym się na stronach, do których odnośniki znajdują się powyżej, to waga przemawia za Ghostem.

Kilka osób radziło mi już, abym brał Ghosta bez zastanowienia ze względu na pewniejszą, sztywniejszą, lepiej pracującą w terenie ramę, nie patrząc na wydawałoby się gorszy osprzęt niż w Cubie.

Jednak sam nie wiem już, na który się zdecydować. Na obu jeździłem i do gustu przypadł bardziej Ghost.

Zastanawiam się nad różnicami w osprzęcie...Cube jest postawiony na ciut lepszych gratach, lecz czy to decydujący fakt?

Hollowtech I różni się wiele od Hollowtech II, prócz wagi ?

W razie gdybym wziął Ghosta hamulce nie stanowią problemu, gdyż mam w domu Elixiry jeszcze w pudełku.

Kolejny znak zapytania...Koła. Tu do tej pory spotykałem się z podziałem zdaniem, jedni mówią tak, drudzy inaczej. Jak to jest z nimi naprawdę? Alexy czy SunRingle ? W Ghoście są piasty Deore, kulkowe, w Cube zaś na maszynowych łożyskach, jednakże nic nie wiem o tych drugich, próbowałem szukać w internecie i moje poszukiwania zakończyły się fiaskiem.

Który z nich będzie słuszniejszym zakupem? Z góry dziękuje za wszelką pomoc.Przepraszam za ciut chaotyczną wypowiedź, ale spieszyłem się :) Pozdrawiam.

Nie jeżdzę w XC, jedynie Maratony.

Napisano

Jak nie XC tylko maratony to może 29? Może lepiej coś złożyć jak już masz dobre hamulce. W tych rowerch jak chcesz sie ścigać to kółka pierwsze do zmiany

Napisano

Jak nie XC tylko maratony to może 29? Może lepiej coś złożyć jak już masz dobre hamulce. W tych rowerch jak chcesz sie ścigać to kółka pierwsze do zmiany

O kołach doskonale wiem, zmieni się. Z czasem zapoluje na jakieś Mavic'i. 29 cali jakoś do mnie nie przemawiają, mimo, że nie jeżdzę w XC cenie sobię tą zwrotność, którą zapewniają mi 26-calowe koła.

Wolałbym kupić cały rower, pytanie tylko, który z tych dwóch i dlaczego?

Napisano

Czytając za dużo opinii sam stwarzasz sobie problemy. Obydwa to w zasadzie jeden pies a te różnice będą nie odczuwalne. Mowa oczywiście o stronie technicznej. Temat łożysk w piastach, systemów suportowych, hebli to temat rzeka. Każdy ciągnie w swoją stronę więc bierz tego, który ci się podoba. Przykład pierwszy z brzegu; u mnie tylna obręcz Mavic'a spisywała się przez 2 sezony a obecnie idzie na złom.

Napisano

Jeśli masz hamulce, a koła na starcie chcesz zmieniać.... To składaj. Po co wydawać pieniądze na rower, którego części będą później zalegać w warsztacie?

Jak się upierasz, to Cube ma fajniejszą ramę. Przewody wpuszczone w środek, dobre zabezpieczenie przed łańcuchem jak z korby spadnie (metalowe wstawki w ramie). Mi osobiście w tym modelu przeszkadzałoby tylko brak blokady na kierownicy.

Napisano

Właśnie nie. Wczoraj miałem okazję przejechać się na obu i rama GHOSTA zdecydowanie lepiej wybierała wszystko. Tylny trójkąt, dokładniej haki są Ghost jest cale karbonowe a w Cube nie. Ghost także pomyślał nad tym i tam również łańcuch nie ma prawa zleciec. Co do linek, to nie uważam tego za minus, a raczej rodzaj ochrony przed kamieniami. Przednia przerzutka wkręcona w rame, a w Cube na obejme... Koła. Byłem wczoraj w serwisie i mechanicy powiedzieli mi, że te piasty w Cube to dziwny wynalazek, robiony zreszta jedynie dla tej firmy, często ulegają awarii..stukajacy dziwnie bęben itd.. Jednak wezmę GHOSTA. Ma większy potencjal wagowy od Cube'a, z czasem zejde z nim na ok. 9.9 (w tej chwili waży 10,5 z gorszym osprzętem niz cięższy Cube). DZIEKUJE ZA POMOC.

Napisano

Witam ponownie,

Przeglądając ostatnio wiele stron natknąłem się na Canyony. Firma porządna, mająca uznanie. Szczególną uwagę zwróciłem na Grand Canyon AL 8.0 i Grand Canyon AL 7.0. Różnica w cenie wynosi 800 zł, w wadze 400 g, osprzętowo kołami, amortyzatorem i hamulcami. Moje pytanie jest takie...Czy różnice w osprzęcie są jakieś kolosalne? Czy Fox w tej wersji Evolution dużo odbiega od Sida RL ? ( ważę 64 kg ). Miał ktos styczność z tymi kołami DT? Lepsze od tych Mavicow ? Z góry dzieki.

http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3011

http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3009

Napisano

Mavick bedą jakieś 200g cięższe od tych DT, większych różnic raczej nie odczujesz nawet jeśli DT są sztywniejsze (przy Twojej wadze). FOX od SID-a bedzie po pierwsze cięższy i będzie różnił się znacząco charakterem pracy. SID jest "ścigancki", FOX pracuje bardziej całym zakresem skoku, będzie raczej sztywniejszy od SID ale przy Twojej wadze będzie to nieodczuwalne. Zdecydowanie ciężko powiedzieć który jest lepszy, są inne. Co do hampli to się nie wypowiem.

Napisano

moim zdaniem jest sens jeżeli ścigasz się w maratonach ;)

nie wiem czy zwróciłeś uwagę że Canyon ma stronę www w Polskiej wersji językowej i można rowery zamawiać w PL ;) za pośrednictwem Polskiego przedstawiciela ;)

Napisano

moim zdaniem jest sens jeżeli ścigasz się w maratonach ;)

nie wiem czy zwróciłeś uwagę że Canyon ma stronę www w Polskiej wersji językowej i można rowery zamawiać w PL ;) za pośrednictwem Polskiego przedstawiciela ;)

Zauważyłem.

;)

To powiedz mi dlaczego jest sens ;) Co w tym droższym jest lepsze i dlaczego to jego lepiej wziąć ? Ja już się pogubiłem we wszystkim, tyle tego jest, trzeba tylko dobrze wybrać, stąd multum pytań z mojej strony..

Napisano

po 1 masa całości (różnica 400g) w ściganiu się ma duże znaczenie lżejsza konstrukcja, nie zapominając o dobrej kondycji ;)

po 2 hamulce są lepsze

po 3 koła również lepsze (moim zdaniem)

po 4 SID który jest lżejszy i lepiej sprawdzi się w maratonach niż FOX...

Jeżeli te punkty Cię nie przekonują i jest Ci to wszystko zbędne to bierz tańszy model czyli 7.0 ;)

Napisano

Hmm, no cena ciekawa, ale nie wiem co i jak z DT ? Chodzi o wytrzymałość i charakterystykę pracy. Jestem lekki i zależy mi na czułości :) Brakuje też wagi, znasz może?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...