Skocz do zawartości

[Amortyzator]Wymiana widelca na amortyzator, stara rama Kelly's

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim zapaleńcom, mam wielką prośbę abyście pomiogli mi wyjaśnić wątpliwości odnośnie modyfikacji mojego roweru. Posiadam Kellys Saphix z bodaj 2006 albo 2007 roku, na klasycznych sterach, ze sztywnym widelcem. typowy treking na obręczach 622x19. Muszę przerobić rower pod teren. Stąd moje pytania.

Pierwsze żeby się tylko upewnić- o ile rama przyjmie to jakie najszersze opony mogę założyć (wg tabel wychodzi że 50mm mogę spokojnie)?

Drugi problem jest trochę cięższy, podaję wszystkie wymiary jakie mogłem zmierzyć

rura sterowa w moim widelcu wewn. średnica 2,54, zewn. 2,86

główka ramy (mierzona na miskach sterów, bo ich nie wybijałem) wewnętrzna średnica 3,03

łożyska sterów wewn. 3,3, zewn. 3,97

wysokość główki ramy 12 cm

i teraz mam pytanie, czy w tę moją ramę ja włożę stery A-head, które jak wiemy maja 1 i 1/8 cala?

czy niestety czeka mnie poszukiwanie starego typu amora na jeden cal?

Za wszelką pomoc dziękuję serdecznie

post-160478-0-38317700-1355731159_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Pocieszę cie bo masz 1 1/8" :P opony wiecej jak 2.1" raczej nie będa ci potrzebne ale z tego co piszesz to sie wejdą.

Tak więc stery ahead nabijesz jeno zmierz wysokość widelca. od środka haka koła do miejsca nabicia bieżni steru. Po tym parametrze będzie można wnioskować jaki widelec by ci pasował, domniemam z jak z najmniejszym skokiem.

Napisano

no to mnie pocieszyłeś, zapomniałęm jeszcze dodać a raczej zapytać czy w związku z "włożeniem" nowego amrtyzatora, jestem zmuszony wybijać i wymieniać miski sterów z główki ramy?

Napisano

Zerknij sobie do mojego profilu i zobacz rower w garażu na zdjęciach jest jeszcze w starym wydaniu bo wszystko czeka na złożenie i dokończenie zakupów,moja modernizacja to:

amor-Rock Shox Recon Silver TK 29"

koła na obręczach Mavica A 317D 29"

piasty Novateca

hample AVIDA BB7 mechaniki

opona przód to Maxxis Cross Mark 29"x2.10

opona tył Geaxx Barro Race 29"x2.0

dźwignie hamulcowe Avid FR-5 model na 2012 rok

czeka mnie jeszcze zakup manetek przerzutek,nowa kaseta,2 łańcuchy,mechanizm korbowy i tylna przerzutka do wiosny dam radę :)

• Mod Team
Napisano
Jeżeli przejdziesz na ahead to tak.

Nie koniecznie. Jeżeli kupisz takie same rozmiarem jak klasyki tylko ahead wystarczy ze zastosujesz z nowego kompletu klin i górny docisk łożyska i będzie pasować, najprawdopodobniej, ja tak robiłem i działało to przez ... kilka tysięcy km :P

Jednak lepiej jest wybić. to prosta sprawa, młotek rurka 0.5" przykładowo i bijemy po przekątnej, góra i dół miski. Fajnie by było jak by kto miał potrzymać ramę bo samemu trochę hard core ale mi to tam nie przeszkadzało :P

• 1 miesiąc temu...
Napisano

jeśli już chodzi o samą wymianę co sądzicie o Suntour NRX LR, co powiecie o tym amorze, jade do maroka , głownie asfalt i dwa dni pustyni da radę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...