Skocz do zawartości

[stery] prośba o ocenę stanu łożysk

pawelzab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów,

Jako ktoś jeszcze nie dość doświadczony proszę o ocenę stanu łożysk w moich sterach.

Chodzi mi o zuużycie bieżni właściwie. Naturalnie o ile jest to w ogóle możliwe po zapoznaniu się z załączonymi fotografiami.

Dół - mufa ramy >

121216ste_xeanxss.JPG

oraz widelec

121216ste_xeanxqe.JPG

Góra: nakrętka >

121216ste_xeanxah.JPG

oraz drugi raz nakrętka..

121216ste_xeanxqr.JPG

mufa ramy góra:

121209ste_xeannph.JPG

z góry dzięki!

Pozdrawiam!

Napisano

Ekspertem nie jestem, ale mi ostatnio przy podobnych wżerach na dolnej bieżni (nabitej na widelec) stery nadawały się tylko, bo wymiany do zaczęły strzelać podczas jazdy i bardzo ciężko było je odpowiednio za kontrować.

Ale może niech ktoś kompetentniejszy się jeszcze wypowie :thumbsup:

Napisano

Zamiast zastanawiać się nad stanem, może lepiej kupić na 20 zł nowe i masz problem na kilka lat z głowy :)

ps.

Po "mojemu" bieżnie wyżarte - do wymiany.

Napisano

dzieki za odpowiedzi!

nie wiem tylko czy latwo znajde takie wlasnie stery, to sa stery mianowicie standart 1 i 1/4 cala, z okolic roku 1993..

Czy jak sie kupuje nowe stery to dol i gorasa sprzedawane razem czy mozna kupic osobno? Jak to jest w praktyce?

Gora u mnie jest jeszcze ok? Wiadomo, ze dol przyjmuje wieksze obciazenia, wiec jest bardziej zuuzyty..

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi!

Napisano

Też tak myślę, wywal to i kup nowe. Sam tak ostatnio zrobiłem. Z łożyskami w sterach jest tak jak z każdymi innymi. Jeżeli bieżnia jest nierówna, ma wżery to choćbyś nawet wymienił kulki na nowe i to i tak się przecież uszkodzą od bieżni, potem jedna od drugiej. Układ straci na płynności działania, będą strzały i zgrzyty.

Z mojego skromnego doświadczenia - nie wiem czy inni to potwierdzą wynika, że łożyska w sterach są i tak bardziej tolerancyjne niż te w piastach kół. To znaczy nawet na lekko nadszarpniętych można trochę dłużej pociągnąć (nie czuć aż tak ich wady) niż na takich z piasty. Tak mi się przynajmniej wydaje, nie wiem inni potwierdzą.

Napisano

Zgadza się, od dłuższego czasu było słychać stamtąd różne dźwięki..

w rowerze większość osprzętu to shimano deore LX z okolic 1993 roku. W miarę możliwości chciałbym, aby nowe komponenty trzymały klasę - więc chętnie dopłacę za lepsze stery niż zwykłe za 30zł. Tylko nie wiem czy w ogołe dostanę ten standart 1 i 1/4 cala w dobrej klasie - pewnie skończy się na tym, że kupię to, co w ogóle będzie.

1. Wymieniając bieżnie muszę je jakoś wydostać z ramy.. Nigdy tego nie robiłem.. Może być problematyczne?

2. Czytałem gdzieś, że zakładając nowe stery trzeba je wprasować w rurę ramy, bo zwykłe wbijanie ich tam może skończyć się uszkodzeniami.

Z tego by wynikało, że musiałbym zlecić to jakiemuś warsztatowi, który ma prasę potrzebną do tej operacji. Wspominano w owym tekście również o frezowaniu rurz wewnątrz..

Nie wiem na ile to wszystko konieczne..

Napisano

Na allegro znalazłem stery 1 1/4" nakręcane:

http://allegro.pl/nowe-stery-nakrecane-tange-japan-1-1-4-i2874985118.html

Głębiej nie szukałem, ale jak widać można to kupić.

Wyciągniecie bieżni z ramy jest banalne ja do tego użyłem starego dość tępego śrubokręta i młotka i wyskakują nawet nie trzeba mocno tłuc. Nabijać nowe bieżnie bym się jednak bał. Słyszałem, że można przez jakieś drewno delikatnie i da się wbić. Ja do tego użyłem "prasy" zrobionej z gwintowanego pręta 8 mm, 2 nakrętek i 2 dużych podkładek (45 mm chyba) i bez wysiłku takie narzędzie wcisnęło bieżnie na miejsce. Rower jeździ, kierownica się obraca a porównania ze starymi nie ma żadnego taka poprawa.

Napisano

Stery 1 i 1/4 cala są (były) produkowane w dwóch odmianach -

jedna dla średnicy widelca Ahead 31,8mm, druga dla widelca 28,6mm..

Niestety te stery z allegro okazały się być z tego pierwszego sortu.

W dalszym ciągu trwa zatem poszukiwanie sterów 1 i 1/4 cala dla widelca 28,6mm.

Pozdrawiam,

Pawel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...