Cedro Napisano 2 Listopada 2012 Napisano 2 Listopada 2012 Witam,mam znany problem z cykaniem/pykaniem w suporcie FSA Megaexo. Siedziałem trochę nad tym tematem czytając o nim na różnych forach i dowiedziałem się o możliwych usterkach.Rozłożyłem suport na części - no i chrupie coś w łożyskach, jedno kręci się lżej, drugie ciężej. Chciałem wymienić same łożyska, jednak dowiedziałem się o tym sławnym 1 mm luzu (Megaexo ma rozmiar 24x37x7) i kombinacjach żeby go wypełnić. A ja już nie mam ochoty kombinować i tracić na to więcej czasu.Nie znam się prawie w ogóle na suportach, dlatego zwracam się tutaj o poradę, jakie konkretne modele mogę użyć jako zamienniki dla mojego.Mój sprzęt to:FSA Megaexo BB-8000/6000BC 1,37"x24T+ korby FSA GossamerProszę podawać (o ile to możliwe) linki do sklepów (za kilka miesięcy ciężko będzie uzyskać informacje z postów, gdzie będą martwe odnośniki do Allegro).Zależy mi najbardziej na doświadczeniach użytkowników, którzy sami wymieniali megaexo na inne modele.Chciałbym wyrobić się w 100zł.
Rulez Napisano 2 Listopada 2012 Napisano 2 Listopada 2012 Pasują suporty kompatybilne z Hollowtech II (stosowałem zamiennie), możesz kupić Shimanowski albo jakiś inny ...
Cedro Napisano 3 Listopada 2012 Autor Napisano 3 Listopada 2012 Sporo czasu spędziłem na porównywaniu różnych modeli i doszedłem do tego, o czym Ty mówisz - że te, które są kompatybilne z HTII, będą też kompatybilne z FSA. Dla pewności pisałem do różnych sprzedawców i to oni wprowadzili mnie w konfuzję: że Token TK877EX nie będzie pasował, że Accent BB-EX1 też nie. Za to dostałem podpowiedź od jednego ze sprzedawców, że pasować będzie Accent w wersji Truvativ/Sram, gdzie jest zróżnicowana średnica 22/24 mm - co wg mnie odpada (chyba, że się mylę). Myślę, że zdecyduję się na Aerozine BB-05-XC-73/68 http://www.aerozinebike.com/products36.htm Cokolwiek kupię, to napiszę czy pasuje i jak działa.
Cuberider Napisano 3 Listopada 2012 Napisano 3 Listopada 2012 Ale jaką ty masz dokładnie korbę ? bo Gossamer chodzi na suporcie o rozstawie szosowym a to co ty chcesz kupić jest do mtb Skoro teraz masz bb-6000 czy bb-8000 to te są o rozstawie szosowym ja sporo testowałem suportów fsa i są ciut lepsze od shimańców. Zawsze możesz dokupić sobie inne tańsze np. VP czy Accenta. Aerozine, które chcesz kupić chodzi lżej od shimano.
Cedro Napisano 3 Listopada 2012 Autor Napisano 3 Listopada 2012 Gossamer CK-6020, napęd 2x10, zęby 50/34T. Suport jest o tyle nietypowy, bo ma oznaczenie BB-8000/6000 - więc ani 8000, ani 6000, nie wiem dokładnie o co chodzi. Na tej wewnętrznej plastikowej tulei jest napis: BB - 70/68. Zastanawiałem się właśnie nad różnicą między XC a RD. Jeśli możesz, to wytłumacz mi te zależności i doradź, który suport mam kupić.
Cuberider Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 to są typowe suporty Fsa szosowe czyli musisz potocznie szukać suportów o rozstawie szosowym np. takie : http://extremebike.pl/zewnetrzne-lozyska-szosa-bb05rd68-kolory-p-436.html nie za drogi a będzie ok i do tego masz w zestawie cienkie podkładki do precyzyjnego ustawienia suportu możesz szukać innych ale pamiętaj o rozstawie szosowym 68/70 mm ( w mtb masz większy rozstaw misek 68/73 mm)
Rulez Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Albo Shimanowski : http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=1729&&id_pod_kat=36&&id_kat=2
Cuberider Napisano 5 Listopada 2012 Napisano 5 Listopada 2012 a tak z ciekawości które łożysko Tobie gorzej się obraca ?
Cedro Napisano 6 Listopada 2012 Autor Napisano 6 Listopada 2012 Dzięki za wskazówki, bardzo mi pomogły. Cuberider, lewe łożysko dużo ciężej mi sie kręciło, a w prawym słychać było cykanie (chociaż później to cykały oba po kilka razy przy jednym obrocie korbą). Rozłożyłem suport na części, dokładnie wyczyściłem łożyska ze starego smaru i nałożyłem nowy. Łożyska pomyliłem i nie wiem które było lewe, które prawe. W każdym razie, jedno zachowywało sie w porządku po złożeniu, ale drugie łapało duży opór po założeniu uszczelek. Ostatecznie zostawiłem tylko uszczelkę od strony kulek, a od strony tej jakby żywicy (nie wiem, co to za tworzywo) łożysko jest otwarte. Wiem, że będzie ładował się tam brud, ale zamontowałem je tylko dla testu. Zrobiłem na razie ok. 30 km, ale po ulicach, więc nie mogłem się wsłuchać. Wydaje mi się, że cyka mniej, ale cyka. Jeszcze będę testował. Suport i tak kupiłem i będę wymieniał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.