Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon czy rux?

roy2152

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Myślę nad złożeniem roweru dla dziewczyny, a raczej przełożeniu części z mojego drugiego mało używanego roweru do bardziej kobiecej ramy. Założenie jest takie by całość wyszła jak najlżejsza. O ile reszta części spełnia to wymaganie to Suntour Rux ewidentnie psuje plan, bo to po prostu 2,5 kg kloc. Zależy mi też na dobrej pracy, a Rux pod tym wzgledem jest jednak bardzo dobry. Chcialbym się zwrócić z prośbą o porównanie Ruxa i Epicona pod wzgledem pracy. Wyczytałem gdzieś, że epicon wypada słabiej od ruxa, ale post był z 2008 roku, a epicony wyraźnie się rozwinęły.

Za zostawieniem Ruxa przemawia sprawdzona dobra praca oraz brak wkładu finansowego.

Za Epiconem z kolei waga 1,7 a 2,5 kg to duża różnica. Tylko jak z tą pracą?

Napisano

Epicona można napompować pod niemal dowolną wagę więc problemu nie będzie,ale to nie fox który wybiera liście na chodniku :P a tak serio to jak dziewczyna się nie ściga zawodowo to epicon zadowoli w 100% :)

Napisano

Starsze Ruxy to jednopółka, z resztą w testach jest takowy opisany. A Epicon? To dobry wideł, w dobrej cenie, jak się nie ściga ktoś, to w 100% optymalny wybór, o ile nie ma się parcia na wyższą półkę :)

• Mod Team
Napisano

Hmm ale rux to był do raczej enduro podobnych zastosowań a epicon raczej w kręgach XC sie kręci ... sznib ma ruxa oże co powie na ten temat :D

Wiem ze początki tegoż ruxa były wierną kopią marcoka z uszczelkami tłumikiem i kąpielą olejową i był to bardzo zacny widelec później SR zrobił po swojemu i sie troszkę zepsuło.

• Mod Team
Napisano

Cóż mogę rzec? Rux to bardzo dobry wideł, ale ma dwie wady. Po pierwsze waga, dlatego do lekkiego roweru XC nie za bardzo pasuje. Po drugie, brak blokady, o platformie jakiejkolwiek wspominając, co sprawia że na podjazdach ochoczo buja :). Za to praca jest bardzo dobra, otwarta kąpiel, asysta powietrzna i golenie alu z których nie schodzi anoda. Jak Puklus pisał ten amorek jest stworzony do aM/Enduro, do XC raczej coś lżejszego i z blokadą.

Napisano

Swego czasu zjeżdżałem epicona co prawda że skokiem 140mm ale to raczej amorek do xc ewentualnie lekkiego AM

Był to model 2008 ale pracował bardzo fajnie blokada działała dobrze

ten rocznik lekki nie był bo 2200g ale te nowsze sa sporo lżejsze.

o którym rocznik myślisz?

Generalnie polecam

Napisano

Celuje w 2011 lub 2012. Wybór zależy też od ceny, do 600 zł mogę przeznaczyć. Najnowszy teraz to chyba wersja x2, ale na necie 780 chcą za niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...