Skocz do zawartości

[kaseta] Problem z 8 rzędem

sparco21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio wymieniłem cały napęd w rowerze i mam pewien problem z kasetą. Wszystko ładnie ustawione, dobrze wchodzą przerzutki ale jest coś co mnie denerwuje podczas jazdy. Mianowicie wszystkie 7 rzędów bez zastrzeżeń cichutko pracuje, lecz gdy wrzucam 8 rząd to słyszę szum, stukanie itp. Przyczyną problemu jest kąt położenia łańcucha, przez co ociera o zęby 7 rzędu co powoduje hałas. Czytałem coś o podkładach dystansowych. Mam taki pomysł aby wstawić 1 mm podkładkę między 7 a 8. Czy to może załatwić sprawę ?

• Mod Team
Napisano

Sprawdźczy przerzutki nie blokuje śruba regulacyjna H odpowiadająca za końcowe wychylenie wózka. Jak jest za bardzo wkręcona 8 bieg może zahaczać o 7.

regulacyjna L

L jest od góry kasety czyli największych zębatek H od najmniejszych.

Napisano

Wózek jest równo ustawiony. Jak mam łańcuch na największej tarczy, na mniejszych nie jeżdżę ale pewnie też jest ten problem. Najważniejsze jest aby na trzeciej tarczy z przodu ładnie chodziły te ostanie biegi.

Napisano

A może to wina suportu, bo mam bardzo krótki 118 mm ? Może te kilka milimetrów w prawo i już by łańcuch nie ocierał się o wyższą zębatkę. Co o tym sądzicie ?

Napisano

Najważniejsze jest aby na trzeciej tarczy z przodu ładnie chodziły te ostanie biegi.

Dla jasności chcesz jeździć na małej zębatce z przodu i małej z tyłu?

99tomcat,o co chodzi?

Nie raz pomaga regulacja naciągiem sprężyny przerzutki(masz taką w przerzutce?).Nakrętką baryłkową przy manetce też można się pobawić

Napisano

Dla jasności chcesz jeździć na małej zębatce z przodu i małej z tyłu?

Tak się nie da masz, przekos łańcucha i to nie będzie dobrze działać.

Oj, tam... Oj, tam... A u mnie działa blink.gif bez problemów.

Napisano

Nie no, zawsze jeżdżę na największej tarczy z przodu. Łańcuch będąc na 8 rzędzie, ociera o zęby 7 rzędu. Spróbuje się pobawić przerzutkami ale coś mi mówi że to nie jest kwestia wyregulowania przerzutki. Nawet jeżeli dam wózek przerzutki tak, że aż wychodzi za ósemkę i dalej jest problem. O to prosty schemat jak to wygląda od góry. Czerwone kółko oznacza miejsce otarcia się łańcucha.

beztytuujor.jpg

Nie wiem, może ta ósemka jest za mała, powstaje za duży skok. Moja kaseta - SHIMANO CS-HG 31.

Napisano

Witam, ostatnio wymieniłem cały napęd w rowerze i

O to prosty schemat jak to wygląda od góry. Czerwone kółko oznacza miejsce otarcia się łańcucha.

Dołączona grafika

Jeśli przerzutka działa prawidłowo,może być żle dobrany suport do korby.Wymieniałeś korbę ze suportem?

Duża zębatka korby musi być w linii z najmniejszą zębatką kasety.

Napisano

Jeśli przerzutka działa prawidłowo,może być żle dobrany suport do korby.Wymieniałeś korbę ze suportem?

Duża zębatka korby musi być w linii z najmniejszą zębatką kasety.

No to rozwiązałeś problem, pierwszy był kupowany suport, a oddzielnie korba. U mnie nie wychodzi linia prosta, więc mamy haczyk. Mam suport 118mm, a zakres korby był od 118 - 122,5 mm. Czyli jak bym kupił dłuższy suport to problem by nie istniał. Chyba więc zostaje jedna opcja - wymiana suportu.

ale czy 4,5 mm różnicy rozwiązało by problem, muszę dokładnie pomierzyć

• Mod Team
Napisano
Dzięki Puklus, nigdy nie wiem która od czego.

Nie bój żaby ja tez nie :D

Nie no, zawsze jeżdżę na największej tarczy z przodu. Łańcuch będąc na 8 rzędzie, ociera o zęby 7 rzędu.

Czyli wychodzi przełożenie 3x8 czyli 42tx11t czyli największa z przodu i najmniejsza z tyłu ? Bo sie dogadać nie można .... Jeżeli tak to pokreć śruba H jak pisałem.

Jeśli przerzutka działa prawidłowo,może być żle dobrany suport do korby.

Zbyt długi lub krótki suport nie spowoduje takich problemów chyba ze by sie używało 3x1 lub 1x8

Mam suport 118mm, a zakres korby był od 118 - 122,5 mm.

A jaka to korba ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...