Skocz do zawartości

[suport] Jaki rozmiar dobrać ?

Markez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od niedawna jestem posiadaczem Hexagona V6 z roku 2011 i chciałbym w nim wymienić suport na maszynowy, bo po 700 km z tym fabrycznym nie jest najlepiej. Mam problem, bo nastawiłem się na kupno tego: http://allegro.pl/no...2572198247.html lecz nie wiem jaki rozmiar z podanych wybrać i czy w ogóle taki pasuje. Jeśli ktoś się orientuje jaki jest seryjny, albo sam po prostu wymieniał to proszę o pomoc. Pozdrawiam, Markez.

Napisano

Sprawdź jaką masz korbę i wklep jej model do wyszukiwarki. W opisie korby powinien być podany odpowiedni wymiar suportu. Możesz również wziąć metr i zmierzyć jaką długość ma teraz oś.

Napisano

czy uzywanie miarki wymaga specjalnego szkolenia? masz rower, chcesz SAM wymieniac suport a pytasz nas o dlugosc?? Serio?

Gdybym miał taką możliwość to bym to zrobił, a że aktualnie nie mam do niego dostępu to chciałem dowiedzieć się tutaj i sobie zamówić odpowiedni, a jeśli bym potrzebował szkolenia z zakresu obsługi miarki to z pewnością wybrałbym forum o takiej specyfikacji, więc bardziej był porządany komentarz bardziej związany z tematem.

Napisano

Gdybym miał taką możliwość to bym to zrobił, a że aktualnie nie mam do niego dostępu to chciałem dowiedzieć się tutaj...

Zatem, dodam że suport z netu + przesyłka będzie kosztował więcej niż kupienie go w sklepie na miejscu, w przypadku tanich suportów, a zapewne nie chcesz zmieniać korb więc tani suport na kwadrat za 30zł starczy, i wytrzyma długo, uwierz mi ;)

113mm ośka to jest standard i pasuje do 90% ram, ale w hexie może tak nie być, więc Ci nie powiemy tego;)

Pozatym, nie wierze że google/szukajka nie znają odpowiedzi...

Napisano

Czy Ty w ogóle czytasz to, co piszesz? Polecasz komuś wałek 113mm, "bo to standard i na 90% będzie pasował do ramy", a nawet nie wiesz, jaką ma korbę. Poza tym producenci korb zaznaczają, do jakiej linii łańcucha jaka długość suportu. Zmieniasz linię = zmieniasz suport.

Napisano

Czy Ty w ogóle czytasz to, co piszesz? Polecasz komuś wałek 113mm, "bo to standard i na 90% będzie pasował do ramy", a nawet nie wiesz, jaką ma korbę.

Naucz się czytać kolego, a potem się kłóć, gdzie napisałem że mu polecam? napisałem że w większości pakują ośki 113, ale jak jest u niego w Hexie mu nie powiemy:) zauwazyles? Raczej nie;)

Chcesz się przyczepić, ale nie ma za bardzo do czego, więc wypisujesz bzdury.

Jeszcze raz, wyjaśnienie dla Ciebie: To zdanie miało mu zasugerować że mimo iż 113 dominuje, to nie jesteśmy w stanie mu powiedzieć jakiego ON potrzebuje, i to właśnie zrobiło.

Koniec dyskusji z Tobą, bo masz jakieś kompleksy.

Napisano

Bzdury? Korba w Hexie to Suntour XCC lub XR. Do linii łańcucha 48mm producent przyporządkowuje wałek 122mm.

A Ty nagle wyjeżdżasz z jakimś standardem 113mm, który pasuje do 90% ram i później, że suportu nie dobiera się do korby. Skąd Ci się to w ogóle wzięło?

Napisano

Znow mi wciskasz w usta cos czego nie napisalem. Opamietaj sie co?

Napisałem ze suport dobiera się NIE TYLKO do korby... znów nie widzisz różnicy?

Jeśli nie wiesz dlaczego należy brać pod uwagę też ramę to przykro mi...

Napisano

Pozatym, nie wierze że google/szukajka nie znają odpowiedzi...

Odpowiedz znalazłem w niecałe 2 min a dokładnie to co napisał @Fenthin więc się da ale aby się dało to trzeba najpierw chcieć. Najrozsądniej jest jednak i tu pogodzę obydwie strony najpierw coś wykręcić a dopiro potem brać się za zakupy.

Napisano

Odpowiedz znalazłem w niecałe 2 min a dokładnie to co napisał @Fenthin.

a Kross montuje w hexach V6 suporty 68/120 ;)

Polecam jednak jak pisałem, wykręcenie wcześniej i udanie się z suportem do sklepu, jeśli się nie umie korzystać z googli.

• Mod Team
Napisano

Biorąc pod uwage że 99% kół to standard (bębenek na 8-10) a mufa zwykła być po środku całego ustroju, wiec 90% ram wygląda tak samo pod względem tylny hak - mufa.

Idąc dalej, skoro każda korba inna wiec stwierdzenie ze 113 pasuje do 90% ramy jest dość dalekie od prawdy, jednak w zależności od preferencji jazdy długością osi można delikatnie manipulować.

Np jak ktoś tylko jeździ na 3x7,8,9 to całkiem co innego niż 2x5,6,7 na takim samym sprżęcie.

Co jednak nie zmienia faktu ze producent podaje oś i tego należy sie trzymać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...