Skocz do zawartości

[hydrauliczne] klamki SLX Shimano

Mietek98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam nietypowe pytanie , a więc niedawno zakupiłem sobie hamulec Shimano Deore m596 z servo wave nowy z internetu na przod, jest wszystko cacy no ale mogł by być trochę mocniejszy choć nie wiem czy nie jest to wina tarczy ktorą jest już mocno starta. Ale przejdzmy do rzeczy. Na tyle mam m485 stary taki na przodzie mialem to mi zacisk pekl :( no i z nim jest problem bo niedano zalewalem na nowym oleju nieoryginalnym + nowe klocki baradine jakie ? szczerze sam chciałbym wiedzieć jak na razie dotarły się i hamują lepiej od organików shimano no ale praca hamulca to jedna wielka tragedia klamka strasznie miekka bardzo duzy skok zero modulacji no i hamujac dwoma palcami dziala jak jakis tektro ( po nacisnieciu prawie do konca klamki zaciska kolo, a modulacja jest na tyle slaba ze jej prawie wogle nie czuc klocki ogulnie dotykaja po lekkim nacisnieciu, le jakby sily nie miały). Więc moje pytanie brzmi czy sprzedać ten hamulec tylny i kupić nowego deore czy zalać oryginalnym plynem shimano i dać nowe klocki czy dac nowe klamki shimano SLX ktore kosztuja 250zl za dwie sztuki nowe i zalac ja oryginalnym plynem ?

Jeśli cos zle zrobilem prosze napisac bo szukalem takiego tematu a znalazlem jedynie o slx a mnie tylko te klamki interesuja.

Hamulcow bede uzywal do zjazdu jesli tak to mozna nazwac ( na miesci hamuja git podczas mojego zjazdu maja 25% za malo mocy w poruwnaniu do tego jak na miescie hamowaly )

Moje hamulece i tarcze to:

Przód:Shimano Deore m596 + Shimano 180mm (stary model, mocno zjechana)

Tył:Shimano m485 + Avid G3CS 185mmm (kupilem uzywke w bdb stanie)

I chcialbym kupic jakas tarcze na przod czy Accent Blade dal by rade w wielkosci 203mm do sr sountur duro na razie a pozniej w jakis mazochu ?

• Mod Team
Napisano

Przerabiałem zmianę klamek w hamulcach Shimano i właśnie takie hybrydy mam. W celu poprawy hamowania pierwsza rzecz to dobre klocki, polecam metaliczne. Ze starymi klamkami (BL535 i 585) i klockami metal hamulce chodziły dość dobrze nawet na LHMie, jednak klamka była dość gumiasta nawet po dobrym odpowietrzeniu. Potem zmieniłem klamki na SLXy 665 z Servo Wave, zalałem oryginalnym olejem Shimano i spora poprawa, modulacja cacy, siły nie brakuje. Tarcze mam Accent 180ki, takie:

http://allegro.pl/nowa-tarcza-accent-freezer-8-i2497701382.html

i takie polecam, Blade będą szybko niszczyły klocki.

Napisano

Moim zdaniem spróbuj zacząć od wymiany tarczy, zalania oryginalnym olejem i odpowietrzenia.

Jeśli nadal będzie problem to kup na tył tą deorkę bo nie ma sensu bawić się w wymianę klamek a i koszt mniejszy.

Napisano

na razie i tak nie mam kasy na nic ale jak bede mial to wole poczekac rok i miec lepszy hamulec, a dzisiaj troche hamulce potestowalem to odnioslem wrazenie ze ten tylny 485 ma wieksza sile no ale wkoncu lepsze klocki i tarcza avida i wydaje mi sie ze zrobie tak ja ty zrobiles sznib tylko sie zastanawiam jeszcze czy dokladac do Shimano xt klamek czy wymienic tylko prawa ale to zobaczymy jeszcze od budzetu na razie czekam co inni sądzą o tym jak na razie dzieki sznib bo to wlasnie chcialem uslyszec, bo dzisiaj jeszcze bylem w znajomym seriwisie to mi powiedziano ze zmiana klamki nic nie da .

Marrik, tarcza jest ok no bo jest to avid g3cs w rozmiarze 185mm wiec do tarczy nie ma co zarzucic sam hamulec tez jest ok, no ale klamka jest strasznie gumiasa i czasami jak hamuje przy zjezdzie to potrafi zabraknac mu mocy i np. hamujac z wcisnieta klamka w pewnym momencie hamulec zaczyna puszczac tak jak bym klamke puscil ale dalej trzymalem nacisnieta, a w przedniej klamce z z servo wave jest ok bo czuc ta twardosc i latwiej modulowac bo ma duzo wiecej mocy przez co moge go nie dociskac do gripaaz bo wiem ze nie pusci

tak czy inaczej dzieki wielkie za odpowiedzi mysle ze wymienie te klamki na slx,y i zaleje oryginalnym plynm shimano i jak nie bedzie poprawy to niestety rozzstam sie z shimano i zakupie mechaniki moze shimano, bo kolega ma jakiegos shimano mechanicznego to ma wiecej mocy z tarcza 160mm tektro niz moj z avidowska 185

Jeszcze raz dzieki i Pozdrawiam

Napisano

Jak dla mnie to źle je zalałeś i dostało się tam powietrze. Ja bym spróbował je odpowietrzyć jeszcze raz. No i jednak przydał by się oryginalny płyn Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...