Krzykacz Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam! Przymierzam się pod zakup crossa.. coś porządniejszego.. Proszę o komentarze, czy warto uwzględniać rowerek: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=586&id_prod=3103 czyli SCOTT SPORTSTER 20.. Problem mój polega na tym, że w obecnej częsci sezonu nie ma za bardzo w czym wybierać. Moim faworytem w tym przedziale cenowym była Merida Crossway 500-D, jednak na mój wzrost 192 cm.. mogę o niej zapomnieć. Muszę dobierać ramy około 58 cm - XL... Pozostaje ew. Author, każdy model, ale wolałbym już chyba scotta. O Cube-ach nie wspomnę. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam, Krzykacz
lajtspid Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Kupując Scotta dopłacasz za markę. Jak dla mnie jego cena jest zawyżona co najmniej o tysiąc zł. Osprzęt ledwie Deore, badziewny amortyzator, sporo oemowych komponentów. Nie lepiej kupić np. Velo | Wyprzedaż | Rowery | Author | AIRLINE - o wiele lepszy amortyzator, osprzęt w znacznej mierze LX, a rower prawie tysiąc tańszy niż ten Scott. Ewentualnie w cenie Scotta masz wyższy model z osprzetem XT i genialnym amortyzatorem Vogue - Velo | Rowery 2012 | Author | CODEX
gandw1 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Popieram przedmówcę, Scott przy takim osprzęcie jest jakieś 1000zł za drogi. Przymierzałeś się do Meridy? Też mam 193cm wzrostu, ale 100-V 55cm była dla mnie ok - chociaż wiadomo każdy ma inne proporcje ciała, z tym że Meridy również są zbyt drogie jak na to co oferują. Przymierzałem się do kupna tego Airline'a, rozmiar 22" był dla mnie ok, ale udało mi się kupić nowego AGanga Ritual 6.0 za 2000zł który osprzętowo niewiele się różni od 'Twojego' Scotta (gorszy napęd ale lepszy widelec i hamulce). Tyle że z tego co wiem to już się skończyły. Może taki Unibike? http://unibike.pl/xenon.html Przerzutki XT, hamulce SLX.
addo Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Polecam przeczytać, mi koledzy z forum pomogli: http://www.forumrowe...97#entry1119597 Pragnę dodać, że również jestem podobnego wzrostu - 190-191 cm. Wziąłem ramę 58cm i jeździ się elegancko.
Krzykacz Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam! Przede wszystkim wielkie dzięki za odpowiedzi .. Problem w tym, że rowerek już zamówiłem i wpłaciłem zaliczkę.. Mam teź świadomość że przepłacam, ale wyrywam go i tak po rabacie, więc w takim razie nie przepłacam 1000 PLN, o ile to wg miarodajne, a stosunkowo mniej.. Cena 3200,- Autory które polecacie, chociaźby Codex, kosztuje 3700,- , poza tym v- brake? Ledwo deore poza tym to wciąź deore.. Poza tym czytałem Addo Twój wątek i stwierdziłem, że wszyscy generalnie strasznie odradzają przepłacanie... już na samym starcie każdy poleca krossa i unibike.. bo skoro Polak za tyle robi, to wszystko inne powinno tyle samo kosztować. Mam świadomość że przepłacam, ale na pewno nie 1000,- PLN, a bez gadania unibike czy kross nie porównujmy do scotta, mimo że klepią te ramy i tak w jednej fabryce.. można by powiedzieć że audi a8 to przecież ten sam koncern co superb, więc nie bądź głupi i zapłać za tempomat, papy i navi 300.000 mniej, na polskie dziury i tak to samo... kup dacie logan zamiast renault megane, teź to samo.. Choć ciężko to akurat porównać do kupna roweru, to zostawmy już w spokoju to przepłacanie. Zresztą, nowego unibike czy krossa łatwo w ramie xl nie znajdzie. Ps. Oczywiście, że patrzyłem na meride chociażby 500d crossa, ale ze świeczką szukać tych rowerków po sezonie, w takiej ramie. zostawiając w spokoju to przepłacanie.. powtarzam moje pytanie.. dobry to rower czy lipa???
addo Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 Pomijając przepłacanie jest to bardzo dobry produkt i nie musisz kompletnie żałować zakupu.
Darek14 Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 Najpierw zamówiłeś rower, a teraz oczekujesz akceptacji? Analogia do aut jest nietrafiona: między A8 a Superbem jest PRZEPAŚĆ technologiczna, a różnicy między w/w rowerami praktycznie nie ma (jeśli już to na korzyść Authora, który ma lepszy osprzęt). Dodam jeszcze, że sam jeżdżę na rowerze zbudowanym na ramie Scotta Sportstera ponieważ odpowiadała mi geometria. Rama Scotta jest bardzo ciężka - w rozmiarze L waży 2200 gramów.
lajtspid Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 powtarzam moje pytanie.. dobry to rower czy lipa??? Przeciętny rower z naklejkami prestiżowej renomowanej firmy, w mocno zawyżonej cenie. Zawyżonej nawet w tej "promocyjnej" 3200 zł cenie - to moje zdanie. Ja bym za ten rower nie zapłacił więcej niż 2500 - to też moje zdanie. No ale to rower klasy premium bo firmy Scott, no i w dodatku ma tarczówki... Usilnie kierujesz się marką i jej niby prestiżem, a nie jakością komponentów i stosunkiem jakości do ceny (to nietrafione porównanie Audi i Skody tylko to potwierdza). Zapomnij że to Scott. Spróbuj to przekalkulować na chłodno i sprawdź sobie ceny poszcególnych części. Zacznijmy od amortyzatora (który jak już pisałem jest strasznym badziewiem): najtańszy na allegro 289 zł. RST Vita z tego tańszego Authora Airline kosztuje 520 zł. Dalej liczyć i szukać mi się nie chce, bo wiele z tych komponentów (stery, obie piasty, obręcze, mostek, sztyca, kierownica) to jakieś najtańsze wynalazki. Jedyna rzecz którą Scott ma lepszą to korby.
Krzykacz Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Napisano 9 Sierpnia 2012 yhy.. jesli sie nie bedzie sprawdzal, a generalnie nie zamierzam robic 200 km dziennie, to wywale go do kosza i kupie unibike.. albo authora od pepikow.. nie szukam akceptacji przy swoim zakupie, ale nie czytajac po aktualnych promocjach calego internetu, biorac pod uwage ze jestem laik i taki pewnie pozostane i tez to, ze za te pieniadze moznaby pewnie miec wiecej... chyba za ostro co poniektorzy pisza tutaj... badziew, zenada, kompletnie nietrafiony zakup, gosciu daj se siana co ty kupiles... przejzyj ceny amortyzatora.. o zgrozo .. Lajtspid .. co Ty piszesz ludziom jak kupia rower za polowe tej ceny .. nie po Twojej mysli amortyzator 200 PLN drozszy moge spokojnie wymienic.. tylko czy dla laika ma to na asfalcie znaczenie. nazwa scott zawsze wiatru dodaje.. jak metki przy ciuchach, tommy na piersi za 10x wiecej to juz nie h&m ... a material ten sam.. marzenie niejednego.
Rulez Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Jeśli pisałeś ten temat tylko w celu akceptacji wyboru, bo nazwa wiatru dodaje i jako laik wiesz lepiej, oraz nie interesują cię rzeczowe argumenty, to tylko marnujesz czas forumowiczów .
lajtspid Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 o zgrozo .. Lajtspid .. co Ty piszesz ludziom jak kupia rower za polowe tej ceny .. nie po Twojej mysli Za przeproszeniem, ale wisi mi co kupiłeś. Nie mam interesu w tym by ktokolwiek kupował to co ja uważam za słuszne. Sam mam pare swoich rowerów i one bardziej mnie interesują. Szukałeś rad, to je dostałeś. To co pisałem poparłem rzeczowymi konkretami i faktami. nazwa scott zawsze wiatru dodaje.. jak metki przy ciuchach, tommy na piersi za 10x wiecej to juz nie h&m ... a material ten sam.. marzenie niejednego. Napisał ten co to jeszcze niedawno pisał o wyższości Audi nad Skodą. No ale Scott to w końcu takie Audi wśród rowerów Tyle ode mnie w tym temacie. Miłej jazdy zyczę.
mattik Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 Podepnę się pod temat, bo chyba nie ma sensu zakładać nowego. Chcę kupić rower Crossowy, pytałem już w innym wątku o rowery z Polskich stajni jak Kross Evado 5.0 czy Unibike Xenon ale jakoś nikt mi tych rowerów szczególnie nie polecał. - http://www.kross.pl/pl/2012/evado-5-0 - http://unibike.pl/xenon.html Ostatnio natknąłem się na ciekawe Kellysy, które bardzo przypadły mi do gustu pod względem wyglądu a to też jest dla mnie ważne. Płacąc ponad 3 tys. chciałbym żeby rower nie tylko miał w miarę dobre komponenty ale też cieszył mi oko - z 2011 roku http://rower-sport.p.../p/product/1036 - lub z 2012 roku http://www.rowerzyst...inite-2012.html Co sądzicie o tych opcjach? Przypadł mi też do gustu Cube Cross Pro, ale na tego nie ma póki co promocji w rozmiarze 19" - z 2012 roku http://bikecenter.pl...-black-red-2012 Rower powinien być raczej nowy bo należę do tej grupy osób co lubi przepłacać za nowe niż kupić używane Przeglądałem Authory i Meridy ale te mi jakoś nie przypadły do gustu. Zastanawiam się czy kupując rower Crossowy za ponad 3000 zł głównie na asfalt, bez szaleństw powinienem się tak zastanawiać nad wyborem czy po prostu co kupie to i tak będę z tego zadowolony?
jurekmazurek Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Witam, też jestem na tym etapie co TY i powiem, że Twoje typy są dla mnie bardzo przydatne. Nie wiem jeszcze czy kupię nowy, czy przerobię swojego wysłużonego MTB na crossa. Moja to jeszcze Cr-Mo i nie wiem jak z dopasowaniem napędu i przerzutek. Najbardziej ekonomiczny z nich jest Evado 5.0 i design jest również w moim typie. Dodatkowo model z 2013 ma już gorsze przerzutki, więc jest to kolejny punkt, który przeważa na korzyść Krossa z 2012. Gdybym miał dużo pieniędzy to wybrałbym Cuba, lepszy widelec niż w Unibike i Kross i rama raczej też z wyższej półki. Podsumowując serce mówi CUBE a rozum Kross! PS. Kellys jakoś mi nie leżą, może dlatego że parę lat temu pojawiło ich się strasznie dużo i były w masakrycznych kolorach
mattik Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 jurekmazurek - dokładnie tak jak piszesz, serce mówi Cube a rozum Kross. Kellysy też mi się ogólnie nie podobają, ale ten jakoś wyjątkowo przypadł mi do gustu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.